DPA: ESA, optimistă înainte de lansarea inaugurală a rachetei europene Ariane 6

A.F.
Internaţional / 9 iulie

DPA: ESA, optimistă înainte de lansarea inaugurală a rachetei europene Ariane 6

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) s-a arătat optimistă înaintea lansării inaugurale a rachetei europene Ariane 6, eveniment programat pentru marţi seara, la centrul spaţial din Kourou din Guyana Franceză, transmite agenţia DPA.

"Simt o gamă largă de emoţii pe măsură ce ne pregătim să avem un impact asupra istoriei europene, pentru viitorul Europei, pentru generaţiile de europeni", a declarat marţi Josef Aschbacher, directorul general al ESA, într-o postare pe reţeaua socială X.

Noul lansator european a fost nevoit să aştepte 10 ani pentru lansarea sa inaugurală, după un proces de dezvoltare care s-a dovedit uneori dificil.

Zborul inaugural, de la centrul spaţial european din Kourou, va fi avea loc marţi, la ora 19:00 GMT, cu o întârziere de o oră faţă de fereastra de lansare anunţată iniţial de ESA.

Vremea părea promiţătoare în ziua lansării. Exista un risc de ploaie, însă aceasta nu va afecta lansarea, potrivit ESA.

Vorbind la centrul spaţial european din Kourou, directorul ESA pentru Transport Spaţial Toni Tolker-Nielsen a declarat că era "96% încrezător şi 4% profund îngrozit". "Am făcut tot ce trebuia să facem. Acum trebuie să lansăm", a adăugat el.

După decolare, racheta de 56 de metri înălţime şi 540 de tone va zbura aproape trei ore. Lansatorul va transporta capsula spaţială Nyx Bikini a Exploration Company şi sateliţii OOV-Cube de la RapidCubes şi Curium One de la Planetary Transportation Systems.

Cu acest zbor inaugural, ESA îşi propune, de asemenea, să dea uitării criza care afectează în prezent sectorul lansatoarelor din Europa, care nu deţine în prezent niciun mijloc de a trimite sateliţi în spaţiu.

Ariane 6 este un proiect european. Treapta superioară a rachetei a fost construită la fabrica ArianeGroup din Bremen, iar treapta principală a fost realizată în oraşul francez Les Mureaux, la nord-vest de Paris.

"Acesta este doar primul pas, mai avem mult de lucru, dar ne concentrăm pe schimbarea viitorului ecosistemului european în transportul spaţial", a spus Josef Aschbacher.

Lansarea planificată pentru marţi are loc cu o întârziere de patru ani, iar dezvoltarea rachetei a început cu un deceniu în urmă.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023.

Racheta Ariane 6 este destinată lansării în spaţiu a sateliţilor pentru clienţi comerciali şi publici şi este considerabil mai ieftină comparativ cu predecesoarea sa, notează DPA.

În 2015, compania spaţială privată americană SpaceX a inaugurat era călătoriilor spaţiale cu vehicule reutilizabile odată cu racheta Falcon 9.

Tolker-Nielson a declarat că următoarea rachetă care o va înlocui pe Ariane 6 va fi reutilizabilă, însă ESA intenţionează să utilizeze noul lansator cel puţin până la jumătatea anilor 2030.

Ultima rachetă Ariane 5 a decolat în spaţiu pentru ultima dată în urmă cu aproape un an. De atunci, cele 22 de ţări europene care sunt membre ale ESA nu au dispus de mijloace proprii pentru a lansa sateliţi mai mari în spaţiu.

În unele cazuri, ESA a apelat la rachetele Falcon 9 ale SpaceX.

În prezent, nu există lansatoare europene nici pentru sateliţii de dimensiuni mai mici. Prima lansare comercială a rachetei Vega C a ESA a eşuat, în decembrie 2022, iar de atunci a rămas la sol. Următoarea tentativă de decolare va avea loc în noiembrie.

Franţa şi Germania se numără printre cei mai importanţi susţinători financiari ai Ariane 6, celelalte 22 de ţări membre ESA contribuind la rândul la finanţarea proiectului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb