Economia Chinei face faţă tensiunilor comerciale

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iulie

Economia Chinei face faţă tensiunilor comerciale

English Version

Încetinirea economiei Chinei a fost sub aşteptări în trimestrul al doilea din 2025, o dovadă de rezilienţă faţă de taxele vamale americane, dar analiştii arată că cererea slabă de pe plan intern şi dificultăţile cu care se confruntă comerţul global vor spori presiunile asupra Beijingului pentru noi măsuri de stimulare, conform Reuters.

PIB-ul Chinei a crescut cu 5,2% în perioada aprilie - iunie 2025, în ritm anual, o încetinire faţă de avansul de 5,4% din primul trimestru, arată datele oficiale publicate ieri. Analiştii aşteptau o expansiune economică de 5,1%.

”China a înregistrat o creştere peste ţinta oficială de 5% în trimestrul al doilea din 2025, parţial în urma evoluţiei exporturilor”, a apreciat Zhiwei Zhang, economist-şef la Pinpoint Asset Management, adăugând: ”Creşterile de peste 5% în trimestrele unu şi doi dau posibilitatea Guvernului să tolereze o anume încetinire în semestrul doi al anului”.

Comparativ cu primul trimestru, când a înregistrat un avans de 1,2%, PIB-ul Chinei a crescut cu 1,1% în perioada aprilie - iunie 2025, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Dinamica este peste estimările analiştilor, care indicau un avans de 0,9%.

Investitorii se aşteaptă ca Beijingul să anunţe noi măsuri de stimulare luna aceasta, care să îmbunătăţească evoluţia economiei în semestrul al doilea al anului. Până acum au fost majorate cheltuielile cu infrastructura şi a fost stimulat consumul, alături de relaxarea politicii monetare, pentru a atenua efectele taxelor vamale americane.

Cel mai recent sondaj Reuters anticipează o încetinire a economiei Chinei la 4,5% şi 4% în trimestrele trei şi patru, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă comerţul global.

Pe întregul an 2025, creşterea PIB-ului Chinei ar urma să crească cu 4,6% - sub ţinta oficială şi sub nivelul de 5% din 2024, şi să ajungă la 4,2% în 2026, conform sondajului.

Xi Jinping: ”China şi Rusia trebuie să îşi consolideze sprijinul reciproc”

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus ieri ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat la Beijing, că Rusia şi China trebuie ”să îşi consolideze sprijinul reciproc”, potrivit presei de stat chineze, informează news.ro.

Beijingul şi Moscova trebuie ”să pună în aplicare consensul important” la care s-a ajuns cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să ”îşi consolideze sprijinul reciproc în cadrul forumurilor multilaterale”, a afirmat Xi Jinping, citat de agenţia oficială Xinhua. Cele două ţări trebuie, de asemenea, să ”unească ţările din Sudul global şi să promoveze dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă”, preconizează liderul chinez.

Aceste declaraţii au avut loc cu ocazia participării lui Serghei Lavrov la o reuniune a miniştrilor de externe ai Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS). OCS reuneşte zece ţări, printre care China, Rusia, Iran, India şi Pakistan. OCS îşi propune să contrabalanseze organizaţiile occidentale şi să consolideze cooperarea în domeniul politicii, securităţii şi comerţului.

Printre subiectele discutate de Lavrov cu Xi Jinping s-a numărat şi pregătirea unei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin în China cu ocazia summitului OCS, la începutul lunii septembrie, a informat Moscova.

Serghei Lavrov s-a întâlnit duminică cu omologul său chinez Wang Yi, discutând în special despre problema ucraineană şi ”relaţiile cu Statele Unite”, potrivit Moscovei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb