La nivel mondial au fost importate bunuri în valoare de 24,7 trilioane de dolari în 2024, unele ţări bazându-se mai mult decât altele pe achiziţiile din exterior, potrivit unei analize visualcapitalist.com, care, utilizând datele din 2024 ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ale Fondului Monetar Internaţional, aduce în atenţie valoarea bunurilor importate ca pondere din PIB în principalele economii ale lumii.
Dependenţa de importuri este determinată de mai mulţi factori, inclusiv lipsa resurselor naturale, a capacităţii de producţie şi diferenţele de costuri. Mexicul, de exemplu, are o nevoie ridicată de importuri, având în vedere dependenţa sa de SUA pentru bunuri agricole şi piese auto. În acelaşi timp, importurile din Coreea de Sud sunt alimentate de nevoia de alimente şi energie.
Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană, bunurile importate reprezintă 35% din PIB, având în vedere dependenţa blocului comunitar de energia cumpărată din Norvegia şi America. Totodată, Uniunea importă un volum semnificativ de electronice din China, cel mai mare partener de import al său, acoperind 20,1% din cota totală.
Mexicul se bazează tot în proporţie de 35% din PIB pe importuri, iar Coreea de Sud, în proporţie de 34%. În cazul Canadei, cifra este de 26%, ţara cumpărând din exterior în principal autovehicule şi piese, utilaje şi electronice. În mod special, SUA furnizează aproximativ jumătate din aceste importuri, în timp ce China exportă aproximativ 11% spre Canada. Din anii 1960, comerţul în sectorul auto dintre SUA şi Canada a fost profund interconectat, unele piese traversând graniţa de şapte ori, conform sursei citate.
În cazul Marii Britanii, ponderea importurilor este de 23% din PIB, iar al Japoniei, de 18%. Urmează China, cu o pondere de 14% a importurilor în PIB-ul său, respectiv SUA, cu 12%. China are o dependenţă de importuri mai mare decât America, notează sursa citată, amintind că furnizorii cei mai importanţi pentru ţara asiatică au fost, în 2023, Coreea de Sud (7,4%), SUA (7%) şi Japonia (6,3%). Pentru comparaţie, Canada şi Mexicul au furnizat, împreună, 28,8% din importurile SUA, dominate de ţiţei şi automobile.
Opinia Cititorului