Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

ENTUZIASM DE SCURTĂ DURATĂ:Scăderi pentru SIF-uri, după numai jumătate de oră de tranzacţionare

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

Scăderi pentru SIF-uri, după numai jumătate de oră de tranzacţionare

Patru din cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) se aflau în teritoriul negativ după prima jumătate de oră de tranzacţionare, în contrast cu aprecierile importante de ieri, ce au fost stimulate de perspectiva eliminării pragului de deţinere de 5%.

Practic, puţin după ora 10:30, cotaţia SIF Transilvania (SIF3) afişa o scădere de 1,03%, cea a SIF Muntenia (SIF4) de 0,85%, pentru SIF Banat - Crişana (SIF1) declinul era de 0,84%, iar pentru SIF Moldova (SIF2) de 0,71%.

Doar preţul acţiunii SIF Oltenia (SIF5) făcea notă discordantă, cotaţia SIF5 fiind în stagnare, după prima jumătate de oră de tranzacţionare.

Ieri, senatorii au avut pe masă, în procedură de urgenţă, proiectul de lege privind reglementarea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) ce cuprinde, printre altele, eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri,dar care nu a mai fost supus la vot ca urmare a prelungirii alegerilor pentru fotoliul de preşedinte al Senatului.

Practic proiectul cuprinde abrogarea articolului 286, 286^1 şi 286^3 din Legea 297/2004 republicată, unde se face referire la pragul-limită de deţinere la SIF-uri.

Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social.

Argumentul principal pentru introducerea şi, ulterior, menţinerea limitărilor a fost că, în condiţiile unui acţionariat foarte numeros şi dispersat, ar fi fost relativ uşor ca anumite persoane să acapareze poziţii de control cu o mică fracţiune din capitalul total şi apoi să administreze societăţile doar în favoarea unor grupuri restrânse de interese.

În anul 2005, a fost aprobată prin ordonanţă modificarea pragului, de la 0,1% la 1%, pentru ca un an mai târziu să se decidă ca limita de 1% să se aplice şi grupurilor de investitori care acţionează în mod concertat.

La finalul anului 2011, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legislativ pentru creşterea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul acţiunilor emise de fiecare societate.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. pragul va fi eliminat. Pretul actual este ff bun de cumparat.Spor la cumparare.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Așa sa fie,numai ca sefii de la sifuri idioți și corupți cum îi știm fac lobby sa rămână așa,pentru a rămâne directori pe viață vezi Fercala!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS