Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că analizează, împreună cu statele membre, impactul potenţial al tăierilor bugetare propuse de administraţia Trump pentru NASA - măsuri care riscă să afecteze direct proiectele comune dintre Europa şi SUA, informează AFP.
• Reduceri drastice: racheta SLS, capsula Orion şi proiectul Gateway în pericol
Planul Casei Albe presupune tăieri semnificative în bugetul NASA. Printre cele mai afectate ar putea fi racheta SLS (Space Launch System) şi capsula Orion, ambele componente-cheie ale programului lunar Artemis, la care ESA contribuie activ. De asemenea, staţia spaţială lunară Gateway, planificată pentru orbită lunară, ar putea fi complet abandonată. Aceasta ar însemna o lovitură majoră pentru colaborarea internaţională în domeniul explorării lunare.
• ESA: evaluări în curs şi consultări cu partenerii europeni
Josef Aschbacher, directorul general al ESA, a confirmat că agenţia a început deja consultări tehnice cu NASA şi că "evaluează impactul" acestor schimbări împreună cu statele membre. "ESA rămâne deschisă cooperării cu NASA", a declarat el, dar a subliniat că agenţia europeană se pregăteşte şi pentru posibile scenarii alternative. O decizie mai clară va fi luată în cadrul Consiliului ESA din luna iunie, unde se va discuta viitorul programelor afectate, dar şi modul în care industria spaţială europeană ar putea fi susţinută.
• O relaţie de parteneriat sub presiune
Oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de incertitudinea generată de schimbările de politică spaţială în SUA. Lionel Suchet, directorul Centrului Naţional pentru Studii Spaţiale din Franţa (CNES), a menţionat că viziunea preşedintelui Trump şi influenţa consilierului său Elon Musk ridică semne de întrebare privind continuitatea colaborării transatlantice. Implicaţiile economice sunt de asemenea semnificative. Marile companii europene Thales Alenia Space şi Airbus sunt profund implicate în proiectele vizate. În special, blocurile motoare şi modulele de suport pentru capsula Orion sunt fabricate în Germania - iar orice schimbare de direcţie în programul Artemis ar putea afecta producţia, contractele şi locurile de muncă în Europa.
În ciuda incertitudinilor, ESA îşi reafirmă angajamentul de a rămâne "un partener fiabil, dar şi puternic" pe scena internaţională. "Suntem hotărâţi să creştem potenţialul Europei în domeniul spaţial", a declarat Aschbacher, sugerând că Europa este pregătită să-şi asume un rol mai activ şi, dacă va fi nevoie, mai independent.
Opinia Cititorului