Eugen Tomac: "BEC a emis o hotărâre care contravine legislaţiei în vigoare"

S.B.
Politică / 8 iunie

Eugen Tomac: "BEC a emis o hotărâre care contravine legislaţiei în vigoare"

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat că Biroul Electoral Central a emis o hotărâre care contravine legislaţiei în vigoare şi ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral, informează news.ro.

El a atras atenţia că pot fi fraudate alegerile prin decizie BEC şi a explicată că în cazul în care "se tipăresc suplimentar buletine de vot în ziua votării, asta înseamnă că la nivelul primăriei pot exista stocuri de buletine de vot neutilizate, disponibile pentru distribuire".

"Cui serveşte decizia nelegală adoptată de BEC prin care se tipăresc azi buletine de vot fără număr? Alertă de fraudă! Sub falsul pretext al necesităţii prevenirii unor situaţii puţin probabile, Biroul Electoral Central (BEC) a emis o hotărâre care contravine legislaţiei în vigoare şi ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral. De ce? Pentru că, de la început, se tipăreşte un număr de buletine de vot cu 10% mai mare decât numărul total de alegători înscrişi în listele electorale permanente şi complementare, cu 45 de zile înainte de ziua votării. Scopul este de a preveni situaţii în care la vot vin mai multe persoane decât numărul de votanţi incluşi în liste, ceea ce se poate întâmpla doar în două cazuri: dacă un număr foarte mare de persoane împlinesc 18 ani în aceste 45 de zile sau dacă un număr mare de persoane se mută în localitate, permanent sau temporar, în aceste 45 de zile, şi solicită înscrierea domiciliului în actul de identitate. Oricum ar fi, astfel de situaţii nu pot avea caracter general la nivelul unei întregi circumscripţii de votare, ci punctual, în anumite secţii de votare. În listele electorale cu caracter permanent sunt înscrişi deja toţi alegătorii care au reşedinţa înscrisă în actul de identitate", a scris Eugen Tomac, sâmbătă pe Facebook.

Acesta a mai spus că "o altă suspiciune este ridicată de faptul că dacă ne-am fi regăsit într-una din cele două situaţii, s-ar fi ştiut cu mult timp înainte. Instituţiile statului, prin mecanismele sale, ar fi sesizat din timp creşterea bruscă a numărului de votanţi".

"Soluţia deja există. În ceea ce priveşte ziua de mâine, BEC sau Biroul de circumscripţie poate stabili foarte simplu, în baza rapoartelor primite privind prezenţa la vot, transferul unor pachete de buletine de vot neutilizate între secţii. De exemplu, dacă la ora 19:00 la o secţie este o prezenţă la vot de 30%, se pot trimite buletine acolo unde prezenţa este de 90%. La fel de bine, se poate decide prelungirea programului secţiei de votare şi transferul de buletine de la secţiile care nu le-au utilizat integral către cele care au nevoie. De ce au ales o astfel de variantă? Pentru că procedura de transfer prevăzută acum de lege lasă urme certe: se sesizează sistemul informatic, se emit solicitări de buletine de vot suplimentare, se organizează şi se documentează transferuri de buletine de vot. Este simplu, dar rămân multe urme. Frauda este posibilă, dar este dificil de realizat din cauza numărului mare de persoane implicate şi a urmelor materiale lăsate", a completat liderul PMP.

El mai există cum poate fi făcută fraudare cu ajutorul deciziei BEC.

"Dacă se tipăresc suplimentar buletine de vot în ziua votării, asta înseamnă că la nivelul primăriei pot exista stocuri de buletine de vot neutilizate, disponibile pentru distribuire. Să ne imaginăm un mediu controlat, în care preşedinţii de secţii de votare sunt complici ai primarului într-o acţiune de fraudă, iar în secţia de votare nu au reprezentanţi toate partidele, fie pentru că nu au desemnat reprezentant, fie pentru că au fost eliminaţi. Preşedintele are deja pregătit procesul verbal de numărare şi cererea de buletine de vot suplimentare. După ultima raportare, la urne «se prezintă» brusc un număr foarte mare de persoane, dar nimeni nu semnalează depăşirea alarmantă. La închiderea votării, preşedintele închide uşa şi numără în faţa camerei de luat vederi. Procesul verbal se întocmeşte însă viciat, cu rezultate false, dar corecte matematic. În timpul procedurii de transport se înlocuiesc sacii cu voturi corect exprimate cu alţi saci, cu voturi false, ce corespund datelor din procesele verbale şi numărului de voturi suplimentare, la dosar existând cererea de buletine de vot şi procesele verbale de primire a acestora", a explicat Tomac.

Liderul PMP a mai precizat că au creat sistemul prefect de fraudare pentru că... "nimeni nu va şti vreodată, la nivel de circumscripţie, dacă în pachetele de voturi sigilate neutilizate sunt buletine de vot sau maculatură. Doar în cazul în care cineva are o suspiciune de fraudă şi se dispune desigilare, cu acordul, desigur, al Biroului Electoral de Circumscripţie".

"Dar nimeni nu va reclama nimic: votantul a votat corect şi nu are nicio idee despre ce se întâmplă, iar din secţiile de votare nu reclamă nimeni frauda, pentru că mediul este controlat. Ne putem imagina o mulţime de modalităţi de fraudă care pot fi asociate mecanismului creat de hotărârea BEC. Ele pot deveni realitate în condiţiile în care BEC consideră rezonabilă probabilitatea de a avea prezenţă la vot la nivel judeţean de peste 110%.

Este esenţial să protejăm integritatea procesului electoral şi să ne asigurăm că fiecare vot contează cu adevărat. Mâine trebuie să fim vigilenţi pentru a avea un proces electoral corect", a conchis Tomac.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, în contextul hotărârii BEC de vineri, a comandat tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot. Astfel, au fost tipărite siplimentar 9.857 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local, 9.909 de buletine de vot pentru alegerea primarului, în total fiind 19.766 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local şi funcţia de primar.

Vineri seara, cu mai puţin de 48 de ore înaintea deschiderii urnelor, Biroul Electoral Central (BEC) a deschis tiparniţa de buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor, spun reprezentanţii USR. BEC a adoptat, cu majoritate, o hotărâre prin care permite tipărirea suplimentară de buletine de vot în ziua alegerilor, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării Ministerului Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, şi a unor prefecţi, mai precizează aceştia. Ei adaugă că hotărârea BEC încalcă art. 60 din Legea 115/2015, dar şi art. 42 din Legea 33/2007. Legea prevede că buletinele de vot pot fi tipărite cel târziu cu 10 zile înainte de alegeri şi nu mai mult de 110% din numărul de alegători deja înscrişi pe liste.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. a fost mereu , nu stie tomac

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb