EXCLUSIVITATE Procesele clienţilor cu Volksbank, stinse amiabil la acceptarea conversiei

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2015

Procesele clienţilor cu Volksbank, stinse amiabil la acceptarea conversiei

Interviu cu domnul Andrei Dudoiu, CEO - Preşedinte Directorat al Volksbank România

Mai mult de 83%, adică 14.712 dintre clienţii eligibili ai Volksbank România (VBRO) cu împrumuturi în franci elveţieni, au acceptat oferta de conversie propusă de VBRO şi de Banca Transilvania (BT). Oferta de conversie, desfăşurată pe parcursul a trei luni, a constat în acordarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care au convertit creditele VBRO din CHF în lei sau în euro. De asemenea, Volksbank România (VBRO) a anunţat şi că va diminua datoria totală aferentă creditelor curente ale clienţilor VBRO persoane fizice, indiferent de moneda împrumutului, cu echivalentul sumelor achitate de aceştia drept comision de risc/de administrare şi/sau de rezervă minimă obligatorie şi nerestituite anterior. Diminuarea datoriei totale aferente creditelor vizate se va realiza automat, până la 30 septembrie a.c.

Domnul Andrei Dudoiu, CEO - Preşedinte Directorat al Volksbank România, s-a declarat satisfăcut de rezultatele acestei campanii, într-un interviu pe care ni l-a acordat, precizând: "Rezultatele sunt foarte bune. Pe perioada campaniei, 14.712 de clienţi au acceptat oferta celor două bănci şi s-au programat pentru semnarea documentelor, prin care s-a realizat concomitent conversia creditului din CHF în lei sau în euro şi novaţia împrumutului către Banca Transilvania. Este vorba de aproximativ 83,12% dintre clienţii Volksbank România cu credite în franci elveţieni. Profit de ocazie ca să mulţumim tuturor celor direct implicaţi - clienţilor Volksbank România, echipelor VBRO şi BT şi notarilor participanţi în acest proiect". Potrivit domniei sale, 95,90% dintre clienţi au ales conversia creditului din CHF în moneda lei, rezultat din care reiese opţiunea clienţilor de a evita riscul valutar.

Reporter: Care este stadiul proceselor dintre Volksbank România şi clienţi? Cei care au realizat conversia au renunţat la procesele cu banca?

Andrei Dudoiu: Clienţii care au acceptat oferta şi aveau litigii pe rol au fost de acord să încheie amiabil aceste procese cu Volskbank România pe tema vechilor contracte de credit. În prezent, toţi cei care au semnat pentru conversie sunt clienţii Băncii Transilvania, fiind astfel puse bazele unei noi relaţii, plecând de la premise de încredere, profesionalism şi transparenţă.

Reporter: Cât a costat Volksbank România toate conversiile realizate până acum?

Andrei Dudoiu: În următoarea perioadă vom finaliza analiza tuturor sumelor pe care le-a implicat acest proiect de conversie.

Reporter: Nu vă temeţi că veţi primi reacţii negative din partea celorlalte bănci care nu returnează comisioanele şi care nu fac astfel de conversii?

Andrei Dudoiu: Soluţiile oferite clienţilor Volksbank România au fost posibile într-un context unic, generat de achiziţia băncii şi creşterea presiunii financiare asupra unei categorii de clienţi care aveau expunere faţă de CHF. Aşa cum ştim, soluţiile au fost susţinute de noul acţionar al VBRO, Banca Transilvania. Acestea au avut ca obiectiv atât normalizarea relaţiei cu clienţii, corectarea unor situaţii din trecut, cât şi un suport real acordat acestora în vederea diminuării presiunii financiare cauzate de riscul valutar.

Reporter: Cât va costa Volksbank România returnarea comisioanelor?

Andrei Dudoiu: Suma comisioanelor este de aproximativ 61,7 milioane euro (echivalent).

Reporter: Avocaţii susţin că, prin decizia de returnare a banilor, recunoaşteţi că aceste comisioane au fost abuzive. Cum comentaţi?

Andrei Dudoiu: Volksbank România este acum parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, grup al unei bănci cu acţionariat majoritar românesc, iar soluţiile oferite clienţilor, indiferent că a fost vorba despre cei care cu împrumuturi în CHF sau despre cei care au plătit în istoric comision de risc la creditele acordate, au avut drept scop transformarea relaţiei cu aceştia în una pozitivă şi nu continuarea interacţiunilor prin intermediul instanţelor. Strategia şi soluţiile oferite în proiectele noastre au fost un act voluntar al băncii şi nu s-a stabilit vreo obligaţie în instanţă, în acest sens, aplicabilă pentru întreg portofoliul de credite sau o parte a acestuia. De altfel, respectând principiul menţionat, subliniez faptul că de aceste soluţii vor beneficia şi clienţii - nu puţini, de altfel - împotriva cărora Volksbank România a câştigat definitiv în instanţă, integral sau parţial, comisionul de risc/administrare.

Reporter: De ce sumele din comisioane nu sunt restituite direct consumatorilor? La aceste sume se adaugă dobânzile legale, în condiţiile în care banca le-a încasat de mai mult de 7 ani?

Andrei Dudoiu: Soluţia implementată are în vedere reducerea datoriei cu valoarea comisioanelor efectiv achitate şi nerestituite clienţilor. Este o rezolvare unică în piaţă şi considerăm că principalul avantaj al acestei soluţii este tocmai reducerea datoriei totale a acestor clienţi, care în acest mod îşi văd diminuate soldurile creditelor. Ei vor avea posibilitatea să achite rate lunare mai mici, comparativ cu cele din prezent. Aşadar, două avantaje concomitente.

Reporter: Potrivit unui comunicat de presă al BT, din sumele cu care se va diminua datoria totală, se vor reţine cu prioritate eventualele restanţe pe care clienţii le au faţă de Volksbank România la data implementării soluţiei. Avocaţii susţin că unele restanţe pot rezulta chiar din aplicarea ilegitimă a comisoanelor - de exemplu, numai comisionul de risc ar însemna mai mult de 30% din costul lunar. Pot fi considerate restanţe sumele datorate din aceste comisioane? Aveţi în vedere vreo soluţie?

Andrei Dudoiu: Una dintre primele decizii ale Băncii Transilvania în calitatea sa de nou acţionar al Volksbank România a fost încetarea perceperii comisionului de risc/administrare pentru toate creditele din portofoliul VBRO aflate în curs de derulare la data de 8 aprilie a.c., indiferent de moneda în care creditele au fost contractate, astfel încât în prezent nu mai putem vorbi de comision de risc ca parte a ratei lunare sau de restanţe acumulate ca urmare a neplăţii acestuia.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. pentru mine e bine. :)

    1. pentru e bine???!!! Tot com. de risc pe care BANKA/VOLKSBANK il scade din sold v-il returneaza cu picătură lunar pe 10-20 de ani ,prin rata lunara, suma totala se diluiaza,se devalorizează(banka va da inapoi com. de risc-sume retinute necuvenit-cu picătură timp de 10-20 de ani;

      ORICE proces în care se solicita returnarea com. de risc va fi cîstigat în instanta .Chiar fara avocat ,urmărind pledoaria si capetele de lege nationale si europene ,se va obtine 100% ,returnarea com. de risc ,cash ,integral ,imediat si cu dobînda legală a BNR si se recup. de la banca si cheltuielile de judecata aferente .NU ESTE O PROSTIE SA NU FACI UN ASTFEL DE PROCES ,FARA NICI UN RISC ,asteptînd citeva luni de zile !!???? (dobînda legală la com. de risc reprezinta 15- 20% din valoarea com. de risc ,BANI pe care BANCA prin aceasta oferta nu-i mai da inapoi. .)

    Romanul din nou pacalit, cu dreptatea in mana si dinnnou cu ajutorul interventiei binevoitoare a BNR-ului se musamalizeaza totul.Acum dati comisionul inapoi?Dar anii pe care romanii i-au pierdut cand se simteau pierduti si fara speranta?Copii care au crescut cu teama ca aine nu vor mai avea casa deasupra capului sau parinti , pe ei cine ii depagubeste?In Romania trebnuie procese in care sa se ceara daune morale pentru anii pierduti>am fost injositi, pagubiti , lucrurile nu pot ramane asa,s a ne scoata ochioi cu un comision care era oricum ilegal.Vom chema BNR-ul in judecata sa raspunda pentru tot raul facut in aceasta tara.

    1. m.a.t.a

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb