Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii din Bucureşti a înregistrat un număr record de înscrieri la admiterea pentru programele de licenţă din iulie 2025, în comparaţie cu anii post-pandemici, informează instituţia.
• Creşteri semnificative la toate specializările
Datele oficiale indică o creştere semnificativă a interesului pentru cele trei mari specializări ale facultăţii: La Jurnalism, numărul candidaţilor a crescut cu 47% faţă de sesiunea din iulie 2024 şi cu 52% comparativ cu 2023, ajungând la 360 de înscrieri;
La Comunicare şi Relaţii Publice (CRP), sunt 351 de candidaţi, cu 36% mai mulţi decât anul trecut şi 41% mai mulţi decât în 2023; La Publicitate, 315 candidaţi s-au înscris, în creştere cu 35% faţă de 2024 şi 14% comparativ cu 2023.
• Locuri disponibile în 2025
Pentru sesiunea din iulie 2025, FJSC a scos la concurs: Jurnalism: 130 de locuri la învăţământ cu frecvenţă (52 bugetate) şi 50 de locuri la învăţământ la distanţă (ID);
Comunicare şi Relaţii Publice: 130 de locuri la zi (52 bugetate) şi 50 la ID; Publicitate: 75 de locuri la zi (41 bugetate) şi 50 la ID.
• Admitere în contextul scăderii demografice
Creşterea remarcabilă a numărului de candidaţi vine într-un context dificil pentru învăţământul superior, marcat de o scădere cu peste 20% a absolvenţilor de Bacalaureat în 2025. Cu toate acestea, FJSC reuşeşte să atragă un interes sporit, ceea ce, potrivit decanului facultăţii, conf. univ. dr. Romina Surugiu, reflectă forţa şi adaptabilitatea programelor oferite: „Numărul în creştere de candidaţi, la unele specializări cu aproximativ 50% mai mare de la an la an, dovedeşte că avem programe de studii consolidate şi dinamice, în permanentă adaptare la cerinţele studenţilor şi ale pieţei muncii”.
Înscrierile pentru programele de masterat în limbile română, engleză şi franceză sunt deschise până vineri, 18 iulie. FJSC oferă mastere care acoperă o gamă largă de subdomenii ale comunicării, jurnalismului şi publicităţii.
Fondată la 19 ianuarie 1990, FJSC este parte a reţelelor European Journalism Training Association (EJTA) şi Theophraste - Reseau mondial francophone de centres de formation au journalisme, consolidându-şi astfel statutul de lider naţional în domeniul ştiinţelor comunicării. Interesul crescut pentru domeniile comunicării, jurnalismului şi publicităţii confirmă că tinerii caută tot mai mult formări relevante şi actuale, într-un peisaj media aflat într-o continuă transformare.
Opinia Cititorului