Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj şi Odorheiu Secuiesc, împreună cu Fundaţia World Vision România, lansează proiectul Academia de Afaceri Sociale în mediul urban, unde se vor acorda granturi de 61.000 de euro nerambursabili pentru 34 de idei de afaceri sociale în oraşele din 3 regiuni ale României: Nord-Vest, Centru şi Nord-Est, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Conform comunicatului, în cadrul proiectului, vor fi finanţate idei de businessuri care au o misiune socială şi reinvestesc 90% din profit în această misiune, iar angajaţii afacerii sunt persoane din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii. Proiectul vine ca răspuns la rata mare de risc de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) din România, care a fost de 32,0% în anul 2023, un procent corespunzător unui număr de 6,0 milioane persoane, conform Institutului Naţional de Statistică.
"Astfel de proiecte sunt foarte necesare pentru creşterea perspectivelor comunităţilor marginalizate de a crea noi surse de bunăstare şi dezvoltare a unor ecosisteme antreprenoriale durabile, la care pot accede şi noile generaţii. Este nevoie ca antreprenoriatul social să fie considerat ca una dintre cele mai viabile alternative pentru dezvoltare comunitară, cu impact în aducerea de resurse adiţionale pentru copiii vulnerabili şi familiile acestora. Fundaţia World Vision România va continua derularea de astfel de proiecte care pot propune instruiri, modele de bună practică şi acordare de sprijin pentru încurajarea antreprenoriatului, în vederea combaterii flagelului sărăciei, accesului precar ocupaţional pentru categoriile defavorizate şi diminuării disparităţilor sociale din România", a declarat doamna Mihaela Nabăr, Directorul Executiv al Fundaţiei World Vision România.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
În cadrul proiectului, vor fi selectate 132 de persoane care vor beneficia de cursuri acreditate pentru a deveni antreprenori în economia socială şi vor avea oportunitatea de a concura pentru un grant de 61.000 de euro pentru dezvoltarea propriei afaceri sociale. Participanţii vor urma un program de formare acreditat şi vor participa la ateliere pe teme relevante. La finalul cursului, după promovarea examenului, aceştia vor concura pentru a obţine un grant de 61.000 de euro pentru înfiinţarea afacerii lor sociale. Câştigătorii concursului de planuri de afaceri vor colabora cu echipa proiectului şi vor primi finanţarea nerambursabilă pentru a-şi lansa afacerea. De asemenea, vor beneficia de sprijin timp de 1 an şi jumătate pentru implementarea planului de afaceri, iar echipa proiectului îi va ajuta în realizarea achiziţiilor necesare, în execuţia bugetului investiţiei conform planului şi în ocuparea locurilor de muncă create.
În cadrul proiectului, vor fi selectate 132 de persoane care vor avea ocazia să urmeze cursuri acreditate pentru a deveni antreprenori în economia socială şi vor putea concura pentru un grant de 61.000 de euro destinat dezvoltării propriei afaceri sociale. Participanţii vor parcurge un program de formare acreditat şi vor participa la ateliere pe teme conexe. După absolvirea cursului şi promovarea examenului, aceştia vor intra în competiţia pentru obţinerea unui grant de 61.000 de euro, care le va permite să înfiinţeze afacerea lor socială. Cei care câştigă concursul de planuri de afaceri vor colabora cu echipa proiectului şi vor beneficia de finanţare nerambursabilă pentru a-şi lansa afacerea. În plus, aceştia vor primi sprijin timp de un an şi jumătate în implementarea planului de afaceri, iar echipa proiectului îi va asista în realizarea achiziţiilor necesare, în execuţia bugetului investiţiei conform planului şi în ocuparea locurilor de muncă create.