FMI:  Declinul preţului ţiţeiului încă nu a stimulat creşterea economiei mondiale

Andrei Stan
Internaţional / 24 martie 2016

Beneficiile în urma declinului preţului ţiţeiului ar putea să nu se materializeze până când cererea nu se va redresa pe plan global şi băncile centrale din economiile avansate nu renunţă la ratele dobânzilor extrem de scăzute, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Bloomberg.

În ciuda scăderii preţului petrolului din iunie 2014, economiştii încă aşteaptă efectele pozitive ale acestor evoluţii.

În timp ce principalul motiv al declinului a fost creşterea livrărilor pe plan global, noul raport al FMI arată că anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slabă decât s-a estimat în statele exportatoare de ţiţei, în timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA şi Europa, au înregistrat o cerere în linie cu aşteptările analiştilor.

Într-o perioadă în care preţul petrolului este scăzut şi băncile centrale nu pot reduce şi mai mult ratele dobânzilor, "declinul inflaţiei în urma costurilor de producţie mai scăzute majorează rata reală a dobânzii, făcând împrumuturile mai scumpe şi afectând cererea", se arată în raportul FMI.

Dimpotrivă, când preţul ţiţeiului creşte şi băncile centrale ezită să adopte majorări agresive ale ratelor dobânzilor, preţurile mai ridicate sunt aşteptate să fie "expansioniste prin scăderea ratei reale a dobânzii", susţin cercetătorii FMI conduşi de economistul şef Maurice Obstfeld.

Potrivit FMI, deşi consumatorii beneficiază de pe urma preţului scăzut al combustibilului, inflaţia scăzută persistentă face mai dificilă sarcina băncilor centrale.

"Actualul mediu economic caracterizat prin preţul istoric scăzut al ţiţeiului ar putea aprinde o serie de probleme, inclusiv intrarea în incapacitate de plată, probleme care pot stimula turbulenţele deja existente pe pieţele financiare. Posibilitatea unor astfel de efecte negative arată cât de urgentă este sprijinirea cererii de comunitatea globală, împreună cu o serie de reforme structurale şi financiare specifice fiecărei ţări", se mai arată în raportul FMI.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb