Investitorii au mizat pe BVB în trimestrul al doilea, în pofida deficitului bugetar şi a incertitudinilor guvernamentale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iulie

Investitorii au mizat pe BVB în trimestrul al doilea, în pofida deficitului bugetar şi a incertitudinilor guvernamentale

English Version

Creştere de 7% pentru BET şi de 12% în cazul BET-TR

Finanţele au atras peste 4,1 miliarde lei prin trei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei

Discount-uri de tranzacţionare situate între 73% pentru Lion Capital şi 55% în cazul Longshield Investments

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri, în cel de-al doilea trimestru al anului, perioadă marcată de tensiunile comerciale globale şi contextul electoral intern. Alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte a generat iniţial un impuls pozitiv pentru preţurile acţiunilor, reflectând angajamentul proeuropean al ţării noastre, însă mişcarea ascendentă a fost ulterior temperată de incertitudinile privind formarea noului guvern şi măsurile pentru reducerea deficitului bugetar.

Pe plan economic, România se confruntă cu un deficit bugetar ridicat - 9,3% din PIB în anul precedent - cel mai mare din UE, ţara noastră convenind cu Comisia Europeană un plan fiscal pe şapte ani pentru a-l reduce sub 3% până în 2030-2031. Pentru acest an ţinta de deficit este de 7%, dar Comisia Europeană şi mari grupuri financiare anticipează un deficit mai mare, ceea ce necesită măsuri fiscale stricte cu posibile efecte negative pe termen scurt asupra economiei.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut o creştere de aproape 7%, în cel de-al doilea trimestru al anului, dar cu tot cu dividende aprecierea a fost de 12,1%, reflectată prin dinamica indicelui BET-TR.

Aprecieri semnificative pentru pieţele din Statele Unite

Pieţele de acţiuni din Statele Unite şi din Europa au fost influenţate, în principal, de politicile comerciale ale administraţiei Trump. În aprilie, preşedintele amercian a anunţat un set amplu de tarife vamale pentru importurile în Statele Unite din aproape toate ţările globului, plecând de la o taxă de bază de 10%. Anunţul, ce aducea spectrul unui război comercial global şi perspectiva unui recesiuni economice, a provocat o cădere severă a pieţei acţiunilor de pe întregul glob. Ulterior, Trump a decis suspendarea temporară a aplicării tarifelor pentru negocieri. Cu administraţia de la Beijing există un acord temporar valabil până în august, importurile din China în Statele Unite fiind taxate cu până la 30%, iar cele din SUA în China cu aproximativ 10%, faţă de niveluri de peste 100% vehiculate în urmă cu câteva luni. Pentru importurile din Uniunea Europeană şi Mexic, Trump a anunţat recent tarife de 30%.

Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 10,6%, în vreme ce indicele Dow Jones Industrial Average a avut un avans de circa 5%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut o creştere de 17,7%, susţinut de entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale, într-o perioadă în care Rezerva Federală a lăsat nemodificată dobânda de referinţă.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a tăiat de două ori dobânda cu 0,25%, dar a anunţat că probabil se află la finalul ciclului de reducere a ratelor, indicii au avut creşteri mari reduse. Cea mai mare apreciere, de 7,9%, a fost înregistrată de indicele DAX, al bursei din Frankfurt, în vreme ce indicele paneuropean Stoxx 600 s-a apreciat cu 1,4%.

Randamente pozitive pentru nouăsprezece dintre cele douăzeci de acţiuni din BET

La Bursa de Valori Bucureşti, după alegerea preşedintelui României pentru următorii cinci ani, atenţia investitorilor a fost captată de negocierile privind formarea unui nou guvern şi măsurile propuse pentru reducerea deficitului bugetar. Printre măsurile cu impact direct sau indirect asupra companiilor, investitorilor şi a pieţei de capital în ansamblu, se numără creşterea accizelor la carburanţi, majorarea taxei pe valoare adăugată, creşterea impozitului pe dividende de 10% la 16% sau taxarea suplimentară a cifrei de afaceri a băncilor.

Tensiunile comerciale globale şi evenimentele din plan intern au pus în plan secund rezultatele raportate de companii pentru primul trimestru al anului, dar intervalul aprilie-iunie echivalează cu sezonul dividendelor la BVB, ceea ce atrage capital în piaţă, contribuind pozitiv la dinamica preţurilor acţiunilor. În acest context, nouăsprezece dintre cele douăzeci de titluri ce compun indicele BET au avut randamente pozitive, în cel de-al doilea trimestru al anului.

Transelectrica, Purcari şi One - cele mai mari randamente din principalul indice al pieţei

Acţiunile Transelectrica au avut un randament total de 41%, cea mai mare parte provenind din aprecierea de capital. Emitentul, ce intră în categoria utilităţilor - sector defensiv, de refugiu în perioade de incertitudine economică - deţine monopol pe transportul energiei electrice din ţara noastră. A înregistrat în primul trimestru o creştere a profitabilităţii cu 52%, în primul rând pe fondul tarifelor mai mari aprobate de ANRE şi poate beneficia indirect de liberalizarea pieţei energiei.

Investitorii au mizat pe BVB în trimestrul al doilea, în pofida deficitului bugetar şi a incertitudinilor guvernamentale

Titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries au avut un randament total de 39,5%, în principal pe fondul anunţului că grupul polonez Maspex doreşte să preia controlul companiei din Republica Moldova printr-o ofertă publică ce are loc în perioada 16 - 30 iulie. Achiziţiile se realizează la preţul de 21 lei pe titlu, semnificativ peste cotaţia de 14,12 lei din ziua anterioară anunţării ofertei, care va include şi vânzări de acţiuni deţinute de fondatorul Victor Bostan. Maspex nu intenţionează să retragă acţiunile Purcari de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, după cum se arată în raportările de la BVB.

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties au avut un randament de 20,5%, mişcare care deocamdată este doar un raliu în trendul descedent pe termen mediu ce a dus cotaţia emitentului la un minim istoric. Titlurile Digi Communications au avut un randament de 14,4%, pe fondul aprecierii preţului acţiunii, în vreme ce creşterea cotaţiei producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi a fost de 10,45%, compania urmând să plătească dividende în octombrie.

Creşteri puternice de profitabilitate pentru Transgaz şi Electrica

Acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom au avut un randament de 7,3%, în primul rând datorită alocării de dividende, într-o lună cu volatilitate ridicată pentru preţul petrolului în pieţele internaţionale. Conducerea companiei a anunţat că este posibil să propună o distribuţie suplimentară de dividende, pe lângă cea cu randament de 5,7% deja acordată. Titlurile Romgaz, partenerul OMV Petrom din proiectul Neptun Deep pentru care începerea producţiei se estimează în anul 2027, au avut un randament de 19,2%, în primul rând datorită creşterii preţului acţiunii.

Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz au avut o creştere de 16,3% a preţului acţiunii şi un randament total de 19,6%, într-o perioadă în care compania a raportat o dublare a profitului net pentru primul trimestru al anului, în contextul majorării tarifelor de transport.

Acţiunile Hidroelectrica au evoluat într-o consolidare, în cel de-al doilea trimestru al anului, dividendele ducând randamentul titlurilor producătorului şi furnizorului de energie electrică la 5,8%. Acţiunile Nuclearelectrica au avut o evoluţie relativ similară, cu un randament total de 10,5%. Titlurile furnizorului şi distribuitorului de energie Electrica au înregistrat un avans de 14,5%, în condiţiile în care profitabilitatea companiei a crescut cu 53% în primul trimestru, datorită performanţei segmentului de distribuţie, în vreme ce liberalizarea pieţei energiei, începând cu 1 iulie, poate îmbunătăţi rezultatele companiei prin creşterea veniturilor şi a marjelor de profit.

Randamente de peste 10% pentru acţiunile bancare

Acţiunile Banca Transilvania au avut un randament total de 13,7%, compus din aprecierea de capital şi dividende, în vreme ce randamentul titlurilor BRD-Groupe Societe Generale s-a ridicat la 10,3%, într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks s-a apreciat cu circa 8%.

Măsurile fiscale din programul de guvernare prevăd ca băncilor ce au cote mari de piaţă să plătească o taxă de 4% pe cifra de afaceri începând cu 1 iulie, faţă de 2% cât este în prezent, ceea ce poate duce la creşterea comisioanelor şi a dobânzilor la creditele acordate.

Titlurile Sphera Franchise Group, operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au avut o scădere de 8,9%, în condiţiile în care compania a raportat scăderea profitabilităţii cu 71% pentru primul trimestru, iar în spaţiul public se discuta despre eliminarea cotei reduse de TVA şi creşterea taxei pe valoare adăugată, măsură cu impact asupra preţurilor produselor companiei.

Acţionari ai FP contestă selectarea parteneriatului ROCA FP pentru poziţia de administrator al fondului şi solicită reevaluarea ofertelor primite

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,3%, într-un trimestru cu evoluţii mixte ale emitenţilor ce compun coşul de acţiuni.

Titlurile FP s-au depreciat cu 4,78%, declin ce include corecţia ex-dividend aferentă distribuţiei cu randament net de 9,6%, cel mai mare din prima ligă bursieră. Conducerea fondului este în proces de selectare a unui nou administrator pentru FP, Comitetul Reprezentanţilor recomandând consorţiul ROCA FP drept candidatul preferat pentru această funcţie. Opţiunea este criticată de un grup de acţionari, care cer detalii despre modul în care s-a făcut selecţia şi reevaluarea ofertelor primite.

În rândul SIF-urilor, Evergent Investments a alocat un dividend cu randament net 6,5%, în vreme ce Lion Capital, Longshield Investment Group şi Infinity Capital Investments nu distribuie bani acţionarilor.

Tribunalul Bucureşti a obligat fosta SIF Banat-Crişana să renunţe la actuala denumire comercială, Lion Capital, în urma unui litigiu iniţiat în primăvara anului trecut de compania londoneză Lion Capital LLP, dar decizia nu este definitivă.

La finalul lunii iunie, fostele SIF-uri se tranzacţionau la discounturi între preţul de piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) cuprinse între 73% pentru Lion Capital şi 55% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 48%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, care vizează un nivel sub 15%.

Două noi ETF-uri au fost listate la BVB

Ministerul Finanţelor a atras peste 4,1 miliarde lei prin trei oferte de titluri de stat Fidelis, în lei şi euro, ce au inclus şi tranşe pentru donatorii de sânge.

Teilor Holding, grup de companii care include lanţul de magazine de bijuterii de lux Teilor, Teilor Invest Exchange şi compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN (MoneyGold), a listat în aprilie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al BVB, două noi emisiuni de obligaţiuni, una în lei şi una în euro, în valoare totală de aproape 22 milioane lei. În luna mai, Primăria Municipiului Bucureşti a listat o nouă emisiune de obligaţiuni pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, în valoare totală de 555,1 milioane de lei.

Primul ETF care urmăreşte performanţa indicelui BET-EF, Globinvest Energy Financials ETF, s-a listat Bursa de Valori Bucureşti la finele lunii aprilie. BET-EF reflectă evolutia companiilor din ţara noastră listate pe Piaţa Reglementată a BVB care sunt reprezentative pentru sectoarele energetic, utilităţi şi financiar. În mai, SAI Broker - societate de administrare a investiţiilor din cadrul BRK Financial Group - a listat un nou ETF, denumit ETF BET BRK, care are ca obiectiv replicarea evoluţiei indicelui BET.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb