• 3 aprilie
- Teilor Holding, grup de companii care include lanţul de magazine de bijuterii de lux Teilor, Teilor Invest Exchange şi compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN (MoneyGold), listează pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al BVB două noi emisiuni de obligaţiuni, una în lei şi una în euro, în valoare totală de aproape 22 milioane lei.
- Guvernul adoptă modificări ale Codului fiscal.
• 8 aprilie
- Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă prin care modifică legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.
• 30 aprilie
- Are loc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), preşedinele interimar Ilie Bolojan anunţând că ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a fost mandatat să-şi asume în numele României creşterea etapizată a bugetului pentru Apărare până în anul 2030.
• 4 mai
- Are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul independent Nicuşor Dan a reuşit să îl depăşească pe Crin Antonescu, candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR, calificându-se pentru turul al doilea. George Simion, candidatul AUR, s-a plasat pe primul loc în turul întâi, cu aproape 41% din voturi.
• 5 mai
- Marcel Ciolacu demisionează din funcţia de prim-ministru, atribuţiile de premier interimar fiind preluate de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
- Elena Lasconi demisionează din funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România (USR), conducerea formaţiunii fiind preluată de primarul Timişoarei şi vicepreşedintele USR, Dominic Fritz.
• 14 mai
- Primăria Municipiului Bucureşti listează o emisiune de obligaţiuni pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în valoare totală de 555,1 milioane de lei.
• 16 mai
- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50%;
menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
• 18 mai
- Are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat de Nicuşor Dan.
• 20 mai
- Marcel Colacu îşi anunţă retragerea din fruntea PSD, interimatul conducerii partidului fiind preluat de Sorin Grindeanu.
• 22 mai
- A patra emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an debutează la BVB, cu subscrieri în valoare totală de 1,2 miliarde de lei (echivalentul a 237 milioane de euro). Dobânzile oferite variază între 7,8% şi 3,85%, în funcţie de maturitate şi monedă.
• 26 mai
- Noul preşedinte Nicuşor Dan este învestit în funcţie, în plenul Parlamentului.
• 28 mai
- Încep discuţiile dintre preşedintele Nicuşor Dan şi partidele politice pentru formarea noului guvern.
• 2 iunie
- BNR anunţă că, la data de 31 mai 2025, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la 55.661 milioane de euro, faţă de 62.414 milioane euro la 30 aprilie 2025. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 9.698 milioane de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2025 erau de 65.359 milioane de euro, faţă de 72.025 milioane euro la 30 aprilie 2025.
• 13 iunie
- BNR anunţă că, în perioada ianuarie-aprilie 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10.103 milioane euro, comparativ cu 6.289 milioane euro în perioada ianuarie-aprilie 2024. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2.596 milioane euro, balanţa serviciilor - un excedent mai mare cu 433 milioane euro, balanţa veniturilor primare - un deficit mai mare cu 303 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a adus o contribuţie negativă de 1.348 milioane euro.
• 20 iunie
- Preşedintele Nicuşor Dan îl desemnează pe Ilie Bolojan drept premier.
- Ministerul Finanţelor atrage 537 milioane lei şi aproape 222 milioane euro - echivalentul a 1,6 miliarde lei sau 330 milioane euro, prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, derulată prin sistemul bursier. Titlurile în lei au maturitatea de doi, patru şi şase ani, cu dobânzi de 7,35%, 7,7% şi 7,95%. Tranşa destinată donatorilor de sânge are maturitatea de doi ani şi dobânda de 8,35%. Tranşele în euro au maturităţi de doi, cinci şi şapte ani, cu dobânzi anuale de 3,9%, 5,6% şi 6,5%.
• 23 iunie
- Este semnat acordul pentru constituirea unei coaliţii de guvernare formată din PSD, PNL, USR, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale. Propunerea comună pentru funcţia de premier este Ilie Bolojan, iar noul guvern obţine votul Parlamentului.
- Este învestit noul guvern, iar în seara zilei are loc prima şedinţă a Guvernului Bolojan.
• 25 iunie
- Are loc summitul NATO de la Haga, participanţii stabilind că statele aliate trebuie să îşi majoreze alocarea pentru apărare şi securitate la 5% din Produsul Intern Brut, etapizat, până în anul 2035.
- Guvernul olandez decide să doneze României 18 avioane F-16, care vor intra în posesia statului nostru până la sfârşitul anului.
• 26 iunie
- BNR anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii mai 2025, un sold de 749.940,4 milioane lei. Aceasta a crescut cu 0,9% (0,4% în termeni reali) faţă de luna aprilie 2025, iar în raport cu mai 2024 s-a majorat cu 8,7% (3,1% în termeni reali).
• 27 iunie
- Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar a atins 64,23 miliarde de lei, respectiv 3,39% din PIB în primele cinci luni ale anului 2025, faţă de 60,10 miliarde de lei, respectiv 3,41% din PIB în aceeaşi perioadă din 2024.
• 30 iunie
- Are loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocat de preşedintele Nicuşor Dan. Membrii CSAT susţin adoptarea unui cadru normativ mai dur privind evaziunea fiscală, inclusiv sancţiuni penale clare, cerând totodată acţiuni concrete şi coordonate pentru identificarea şi destructurarea reţelelor de fraudă fiscală.
- Indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat cu aproape 7% în cel de-al doilea trimestru al anului, dar cu tot cu dividende aprecierea a fost de 12,1%, reflectată prin dinamica indicelui BET-TR.
- Acţiunile Transelectrica au avut un randament total de 41%, cea mai mare parte provenind din aprecierea de capital, cele ale producătorului de vinuri Purcari Wineries - de 39,5%.
- Acţiunile dezvoltatorului imobiliar One United Properties s-au apreciat cu 20,5% în trimestrul al doilea, cele ale Digi Communications - cu 14,4%.
- Titlurile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom au urcat cu 7,3%, cele ale Romgaz, partenerul OMV Petrom din proiectul Neptun Deep, cu 19,2%.
- Acţiunile Banca Transilvania au avut un randament total de 13,7%, cele ale BRD-Groupe Societe Generale - de 10,3%.
- Titlurile Sphera Franchise Group, operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au scăzut cu 8,9%.
- Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 0,3% în trimestrul al doilea, titlurile FP depreciindu-se cu 4,78%.
Opinia Cititorului