La nivel naţional, în cele cinci mari oraşe cu pieţe de birouri dezvoltate - Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov - volumul total al spaţiilor închiriate în primele şase luni ale anului a fost de 145.360 mp, în scădere cu 29,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, potrivit unui comunicat Fortim Trusted Advisors emis redacţiei.
Capitala rămâne cea mai importantă piaţă de birouri din România, dar aceasta a înregistrat şi cel mai accentuat declin al cererii. În primele şase luni ale anului 2025, în Bucureşti au fost închiriaţi 111.753 mp de spaţii de birouri, ceea ce reprezintă 76,8% din totalul tranzacţiilor realizate în principalele centre de afaceri din ţară, potrivit unui raport al Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.
„Timişoara este singurul centru de business în care cererea pentru spaţii de birouri a crescut în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii anteriori. În celelalte oraşe mari, inclusiv în Bucureşti, observăm o diminuare a spaţiilor închiriate, pe fondul incertitudinilor politice din prima parte a anului şi al suspendării livrărilor de noi clădiri de birouri. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca activitatea de închiriere să se redreseze în a doua jumătate a anului, odată cu livrările anunţate de spaţii noi, programate să înceapă la finalul lui 2025 şi să continue până în 2027”, a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory în cadrul Fortim Trusted Advisors, membră în alianţa BNP Paribas Real Estate.
Potrivit sursei, cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de birouri din România, în primele şase luni ale anului, a fost înregistrată în Bucureşti, unde BCR şi-a reînnoit contractul de închiriere pentru o suprafaţă de 22.300 mp, în clădirea The Bridge, din zona Orhideea - Grozăveşti.
În oraşele secundare, cea mai importantă tranzacţie a fost realizată de Vertiv România, care a prelungit contractul de închiriere pentru un spaţiu de 4.667 mp în clădirea Advancity Business Center, din Cluj-Napoca.
În ceea ce priveşte noile mutări ale companiilor, cele mai mari suprafeţe închiriate în 2025 includ 4.000 mp ocupaţi de Leroy Merlin în clădirea Floreasca Park, din Bucureşti şi 3.000 mp închiriaţi de compania Continental, în Timişoara.
Se observă o diferenţă semnificativă între suprafeţele aferente renegocierilor şi cele ale contractelor de închiriere noi, în favoarea renegocierilor, semn că multe companii preferă să-şi consolideze poziţia în locaţiile existente, în contextul actual de piaţă.
Opinia Cititorului