Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

Gigantul Aramco debutează miercuri, la Bursa Tadawul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Gigantul Aramco debutează miercuri, la Bursa Tadawul

Compania a strâns 25,6 miliarde de dolari în cea mai mare listare din lume

Grupul petrolier saudit Aramco (Saudi Arabian Oil Co.) a strâns 25,6 miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială (IPO), realizând astfel cea mai mare listare derulată vreodată în lume.

Recordul anterior a fost consemnat de IPO-ul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., care a atras 25 de miliarde dolari în anul 2014, pe piaţa americană.

Săptămâna trecută, Aramco a confirmat că vinde prin intermediul pieţei trei miliarde de acţiuni, adică 1,5% din capitalul companiei, la un preţ de 32 de riali (8,53 dolari) pe titlu. Preţul se situează la limita superioară a intervalului avut în vedere de autorităţile saudite (30 - 32 de riali, respectiv 8 - 8,5 dolari).

Oferta pentru titlurile Aramco a fost suprasubscrisă de aproape trei ori de către investitorii instituţionali: 189,04 miliarde de riali (50,4 miliarde de dolari), conform băncilor care au oferit consultanţă în această listare. Investitorii instituţionali şi-au plasat comenzile în intervalul 17 noiembrie - 4 decembrie. Din cota de 1,5% listată, 1% (două miliarde de titluri) a fost destinat investitorilor instituţionali, iar restul de 0,5% celor retail. Tranşa retail a IPO - care s-a închis la data de 28 noiembrie - a atras oferte în sumă de 47,4 miliarde de riali (12,64 miliarde de dolari), adică de aproape 1,5 ori mai mult faţă de cantitatea de titluri din oferta destinată acestor investitori. În cadrul componentei retail au putut cumpăra titluri cetăţeni şi rezidenţi saudiţi.

În baza sumei atrase în cadrul IPO, întreaga companie Aramco este evaluată la 1.700 miliarde de dolari, cu mult peste valoarea de 1.200 de miliarde de dolari a grupului american Apple Inc. sau cea a Microsoft Corp. (1.140 miliarde dolari) ori Alibaba (1.051 miliarde dolari). Însă, evaluarea este inferioară ţintei de 2.000 de miliarde de dolari vizată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman în urmă cu patru ani, când a lansat acest proiect de listare.

Aramco are în plan să listeze 5% din capitalul său până în 2021. Conform autorităţilor, această listare este punc-tul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare. După listarea pe piaţa saudită, Aramco vrea să se listeze şi pe o piaţă majoră din exterior, însă aceasta nu a fost aleasă deocamdată.

Recent, compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a declinului preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Anul trecut, Aramco a fost cea mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch. Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.

Titlurile Aramco, tranzacţionate sub simbolul "2222"

Acţiunile companiei Aramco vor fi lansate la tranzacţionare miercuri, 11 decembrie, pe piaţa Tadawul, conform anunţului făcut vineri de bursa saudită.

Titlurile Aramco vor fi tranzacţionate sub simbolul "2222", iar autorităţile au stabilit o limită zilnică de 10% (plus sau minus) pentru fluctuaţia preţului acestora.

Săptămâna trecută, Aramco a informat că va păstra opţiunea unei oferte mai mari, de 3,45 miliarde de acţiuni vândute către investitori, reprezentând 29,4 miliarde de dolari.

În pofida rentabilităţii Aramco, controlul statului asupra companiei are riscuri pentru investitori, mai ales că Guvernul saudit stabileşte nivelurile de producţie a petrolului, care afectează în mod direct cantitatea extrasă de Aramco.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat că listarea Aramco este una dintre modalităţile prin care regatul va obţine capital pentru fondul suveran, care ulterior va finanţa dezvoltarea de noi oraşe şi proiecte lucrative la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie