Guvernul american a anunţat duminică seară că grupul auto General Motors, cel mai mare constructor auto din lume timp de 77 de ani, va depune cererea de plasare sub protecţia legii falimentului, în ideea de a putea demara o amplă restructurare cu ajutorul financiar al statului, informează AFP.
Anunţul era aşteptat în condiţiile în care, la finele lunii martie, autorităţile americane au dat GM un răgaz de două luni pentru a veni cu un plan viabil de restructurare. Însă criza a înrăutăţit atât de mult dificultăţile cu care se confruntă cel mai mare constructor auto din SUA, încât redresarea judiciară s-a impus ca singura soluţie posibilă.
"Ziua de astăzi va rămâne o zi istorică pentru companie: sfârşitul vechiului General Motors şi începutul unui nou GM", a anunţat administraţia preşedintelui Barack Obama într-un comunicat.
O nouă societate va fi creată pentru a prelua cele mai rentabile active ale grupului auto. Statul american va ajuta această nouă societate cu 30,1 miliarde de dolari şi va controla 60% din capital. La rândul său, statul canadian şi provincia Ontario, unde GM are mai multe uzine, vor ajuta noua societate cu 9,5 miliarde dolari şi vor controla 12% din capitalul societăţii. De asemenea, fondul sindical care se ocupă cu finanţarea cheltuielilor de sănătate ale foştilor angajaţi GM va primi 17,5% din capitalul societăţii. În sfârşit, 10% din capitalul noii societăţii vor reveni deţinătorilor de obligaţiuni GM, după ce sâmbătă aceştia au acceptat oferta guvernamentală. Acţionarii actuali ai GM îşi vor pierde participaţiile.