Guvernul a alocat fonduri pentru plata taxelor şi cotizaţiilor aferente anului 2015, demers ce va permite Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RDVSCSH) să se acrediteze internaţional şi să se interconecteze cu instituţii similare internaţionale ale donatorilor voluntari de celule stem, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.
În acest sens, Guvernul a aprobat o Hotărâre, prin care se alocă 5.480 de euro, bani necesari pentru plata, în acest an, a contribuţiilor Registrului Donatorilor la instituţiile şi asociaţiile internaţionale la care este partener.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate intra, începând cu anul 2015, în proces de calificare şi acreditare de către Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, după îndeplinirea unor criterii care au în vedere mai multe aspecte, inclusiv numărul de donatori, care trebuie să fie minimum 500.
În prezent, în Registrul Donatorilor sunt înscrişi aproximativ 21.700 de donatori voluntari. Prin interconectarea Registrului la Asociaţia Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) şi Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM) se extinde baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi români care au nevoie de transplant, în condiţiile în care, în martie 2015 a fost anunţată cifra de 25 milioane de persoane la nivel mondial înscrise ca potenţiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH).
Informaţii suplimentare:
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. Rolul Registrului Donatorilor este de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.