Endava, una dintre cele mai importante companii de software, a obţinut venituri de 326,65 de milioane de euro, în creştere cu 32,3% faţă de anul precedent, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, veniturile au fost înregistrate de zona de plăţi şi servicii financiare, 53%, din zona tehnologie, media şi telecomunicaţii, 27%, şi 20% de alte direcţii.
Compania de tehnologie Endava, este un jucători atractiv pe o piaţă, estimată la 390 de miliarde de dolari în 2019 are cu potenţialul de a atinge 622 de miliarde de dolari în 2022, conform raportului IDC Worldwide Digital Transformation Spending Guide, se mai arată în comunicat.
Anul trecut, în luna Octombrie, Endava a semnat un parteneriat strategic cu Bain&Company, combinând astfel serviciile de consultanţă în management ale Bain cu cele de enterprise delivery ale Endava. În aprilie compania a devenit partener principal al FinTech Alliance.
John Cotterell, CEO-ul Endava, a declarat: "Tocmai am încheiat primul nostru an ca şi companie listată la bursă şi pot spune că sunt foarte bucuros de rezultatele anunţate, de vreme ce ne menţinem creşterea pe toate verticalele de business şi în toate regiunile unde suntem prezenţi. În anul fiscal 2019, veniturile noastre au ajuns la 326.65 milioane Euro, adică au înregistrat o creştere de 32.3% de la an la an".
Endava înregistra o capitalizare bursieră de 2.20 miliarde dolari pe Bursa din New York, la data de 11 noiembrie 2019.
Claudiu Constantinescu, Regional Manager Endava pentru regiunea de sud-vest a Europei Centrale si de Est, a adăugat: " Am avut o multitudine de proiecte şi reuşite de-a lungul anului financiar anterior (iulie 2018 - iunie 2019), însă aş dori să mă concentrez pe două componente majore de dezvoltare pe care le-am urmărit: prima este legată de serviciile oferite clienţilor noştri, în special în zona de plăţi sau general vorbind din zona financiară, însă şi în alte zone unde am implementat proiecte folosind ultimele tehnologii disponibile pentru a răspunde diferitelor nevoi de business.
Cealaltă componentă este legată de transformarea noastră internă (continuă), ce are ca scop păstrarea adaptabilităţii întregii companii pentru a permite dezvoltarea ulterioară atât în noi oraşe cât şi în alte zone tehnologice. Astfel, anul trecut am implementat un model de organizare regional care să consolideze sinergiile, coordonarea şi dezvoltarea ulterioară pe fiecare piaţă unde suntem prezenţi".