Planul israelian de 'cucerire' a Fâşiei Gaza - despre care un ministru al premierului israelian Benjamin Netanyahu a prezis că va fi complet distrusă - nu face decât să intensifice spirala violenţei şi ostilităţii, a denunţat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului într-un interviu acordat AFP.
Potrivit oficialului ONU, şi cele mai puternice ţări din lume trebuie să vadă că este în interesul lor să acţioneze în favoarea păcii şi nu în favoarea războiului.
'Ceea ce vedem este doar mai multă distrugere, mai multă ură, mai multă dezumanizare', a constatat Volker Turk.
Aflat la Copenhaga pentru reuniunea Consiliului de conducere al ONU care are loc în acest an în capitala daneză, Volker Turk a deplâns 'un moment foarte periculos pentru civili'.
Luni, guvernul israelian a anunţat lansarea unei noi campanii militare care include 'cucerirea' Fâşiei Gaza şi strămutarea în masă a populaţiei acesteia. Mai multe ţări au condamnat planul şi au cerut să fie permisă intrarea ajutorului umanitar în teritoriu.
Înaltul Comisar a insistat că blocada israeliană asupra Gazei 'trebuie ridicată imediat'.
'Trebuie să vină asistenţa umanitară. Este o obligaţie, este o obligaţie conform dreptului internaţional', a amintit Turk. 'Pot doar să fac apel la Israel să ofere asistenţă umanitară proporţională cu nevoile unei populaţii aflate în suferinţă extremă', a subliniat el.
Israelul acuză Hamas că deturnează ajutorul umanitar şi a justificat blocada impusă Fâşiei Gaza prin necesitatea de a face presiuni asupra mişcării islamiste pentru eliberarea ostaticilor. La rândul său, mişcarea islamistă palestiniană acuză Israelul de 'şantaj' prin intermediul blocării ajutorului umanitar, conform sursei citate.
'Trebuie să ajungem într-un final la un spaţiu de raţiune şi pace', a insistat comisarul ONU.
'Războiul trebuie să se încheie, trebuie să fie o încetare a focului, trebuie să fie o soluţie politică, toţi ostaticii trebuie eliberaţi imediat şi necondiţionat', a explicat el.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat marţi că negocierile pentru un armistiţiu cu Israelul nu mai prezintă interes, aminteşte AFP.
Potrivit oficialului ONU, situaţia actuală arată necesitatea reafirmării principiilor multilateralismului.
'În acest moment geopolitic actual, este cu atât mai important să ne întoarcem la principii, valori, norme şi instituţii, deoarece acestea au servit bine omenirea în ultimii 80 de ani', a notat Volker Turk. 'Dacă le pierdem, pierdem mare parte din ceea ce a fost posibil în termeni de progres uman, dezvoltare, precum şi de acţiuni umanitare şi drepturile omului', a adăugat el.
Prin urmare, este necesar ca 'lumea să se reunească (...) şi cele mai puternice ţări din lume să vadă că este în interesul lor să acţioneze în favoarea păcii şi nu în favoarea războiului', a conchis Înaltul comisar al ONU.
Opinia Cititorului