Inflaţia din Marea Britanie a depăşit aşteptările în iunie, ajungând la 3,6%

T.B.
Internaţional / 17 iulie, 07:22

Inflaţia din Marea Britanie a depăşit aşteptările în iunie, ajungând la 3,6%

Rata anuală a inflaţiei din Regatul Unit a atins 3,6% în luna iunie, fiind peste estimările economiştilor, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite CNBC.

Economiştii intervievaţi de Reuters anticipau o inflaţie de 3,4% în cele 12 luni până în iunie, aceeaşi rată înregistrată şi în luna mai. Inflaţia de bază - care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun - a urcat la 3,7% în iunie, de la 3,5% în mai, conform sursei.

Lira sterlină s-a apreciat cu aproape 0,2% faţă de dolar, ajungând la 1,3406 dolari, imediat după publicarea datelor, transmite sursa.

”Inflaţia s-a mărit în iunie, determinată în principal de preţurile la carburanţi, care au scăzut doar uşor, comparativ cu o scădere mult mai pronunţată în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a explicat Richard Heys, economist-şef interimar al ONS.

”Inflaţia alimentară a crescut pentru a treia lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel anual din februarie anul trecut. Totuşi, rămâne mult sub vârful înregistrat la începutul lui 2023”, a adăugat el.

Ministrul britanic de Finanţe, Rachel Reeves, a reacţionat spunând că datele confirmă faptul că ”oamenii încă se confruntă cu dificultăţi legate de costul vieţii” şi a subliniat că guvernul mai are de lucru pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor.

Banca Angliei urmăreşte îndeaproape aceste cifre în contextul unei inflaţii persistent ridicate şi al unei economii în stagnare. De regulă, băncile centrale menţin dobânzile ridicate în perioade inflaţioniste, pentru a stimula economisirea şi a descuraja consumul, temperând astfel creşterea preţurilor.

Cu toate acestea, economia britanică a înregistrat o nouă contracţie în luna mai, ceea ce amplifică presiunile asupra Băncii Angliei de a relaxa politica monetară.

Economiştii se aşteaptă ca banca centrală să reducă dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă din august.

”Deşi inflaţia rămâne peste ţintă, contractarea economiei pentru a doua lună consecutivă în mai ar putea convinge Banca Angliei să treacă peste volatilitatea actuală a inflaţiei şi să opereze o reducere a dobânzii”, a comentat Adam Deasy, economist la PwC.

Acesta a adăugat că datele privind ocuparea forţei de muncă, care vor fi publicate joi, ar putea influenţa decisiv decizia Băncii, fiind ultimul set major de date înaintea reuniunii de politică monetară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb