ISĂRESCU: Băncile au datoria de a explica cum funcţionează o bancă

M.I.
Bănci-Asigurări / 9 ianuarie 2019

Băncile au datoria de a explica cum funcţionează o bancă

Băncile ar trebui să fie mai active în media şi să explice cum funcţionează o bancă, ce înseamnă provizioane şi ce înseamnă profit la o bancă, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

"Asociaţia Română a Băncilor şi băncile au o datorie pe care trebuie să şi-o îndeplinească. Trebuie să fie mult mai active în media, le-am solicitat de atâtea ori, în a explica printr-un efort media pe măsură, că nu este uşor să explici nişte chestiuni tehnice, bancare, în a explica cum funcţionează o bancă, ce înseamnă provizioane, ce înseamnă profit la o bancă, cât de mare şi cât de mic este profitul, cum se raportează. Altfel, apar alţi analişti, că este un fost bancher care a fost dat afară din sistemul bancar, că mai apare un avocat ratat. Deci asta e datoria bancherilor, Asociaţiei Române a Băncilor, să explice. Noi putem să explicăm că acest profit care pare să fie mare din 2018 vine după patru ani de pierdere la nivelul sistemului bancar şi după ce şi-au eliberat nişte provizioane. Deci au eliberat nişte bani şi este, să nu numesc întâmplător, o dată pe an. În mod normal ceea ce pare acum că este foarte mare şi nu este nici la toate băncile, jumătate din bănci încă nu au profit, dar asta e, trebuie să spună, pentru că legea îi şi protejează. Ei îşi publică bilanţurile. Nu noi, Banca Naţională. Şi apoi noi nu mai dorim să mai vorbim în numele băncilor. Băncile sunt independente. Noi nu suntem ministerul băncilor. Băncile nu ne sunt subordonate", a explicat Isărescu, întrebat despre motivul pentru care numărul băncilor cu profit ar scădea anul acesta chiar şi în lipsa "taxei pe lăcomie".

El a afirmat că, potrivit legii din România şi a legilor din Europa, băncile urmăresc profitul, iar acestea "trebuie să explice ce e cu zăpăceala asta". "Ba sunt criticate că nu au făcut profit şi că fug cu banii, ba că au profit prea mare", a spus guvernatorul BNR.

Totodată, Isărescu a menţionat că a cerut băncilor să comunice mai mult, inclusiv cu privire la ROBOR.

"Le-am spus astă-toamnă: băi, ce este cu ROBOR-ul ăsta? E produsul vostru şi a devenit problema noastră, a Băncii Naţionale? Nu sunteţi în stare să explicaţi ce este? Aflu acum că este un cartel. Ce cartel să fie acolo? Băncile cotează şi pe stânga şi pe dreapta. Sunt şi vânzători şi cumpărători. Aţi pomenit cartel făcut şi pe stânga şi pe dreapta, adică şi vânzători şi cumpărători? Nu? Au luat trăsnaia asta şi o plimbă prin televiziuni. Cartelul băncilor, auzi! Este una dintre cele mai eficiente pieţe din România, piaţa monetară, asta cu ROBOR-ul", a afirmat Isărescu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică seara că îi va face o invitaţie guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, să vină la Ministerul de Finanţe pentru a discuta deschis, deoarece a auzit din piaţă că ar fi presiuni "agresive" din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea indicele ROBOR.

Oficialul MFP a precizat că ROBOR este stabilit de zece dintre cele 35 de bănci existente pe piaţa din România. iar aceste 10 bănci sunt cele care cotează zilnic, afişează dobânda la care se împrumute între ele în limita a 5 milioane de lei. Se dă la o parte cea mai mică şi cea mai mare dintre dobânzile afişate şi din media aritmetică a celor opt rămase rezultă ROBOR.

"De ce nu se face la tranzacţii? De ce să faci la cotaţiile tale ca bancă media aritmetică şi la tranzacţiile făcute la dobânzi? (...) Banca Naţională are o abordare foarte conservatoare. Niciodată nu vrea să rişte. Bun, nimeni nu spune să rişti că eşti bancă centrală, dar totuşi anumite elemente trebuie să fie analizate şi schimbate. Spuneam de ROBOR. Hai să admitem că cea mai mare dobândă dintre cele opt rămase este pusă acolo aşa, ca să crească media ROBOR. Şi mă întreb şi eu, şi o să facem o verificare, acea bancă cu cea mai mare dobândă s-a împrumutat sau nu? Sigur nu. Acea bancă a luat împrumut de la banca cu cea mai mică dobânda? Sigur da", a explicat şeful de la Finanţe.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. E incredibil cum nimeni nu da in direct o conferinta a guvernatorului. Avem atatea tv de stiri dar nu intereseaza pe nimeni ce are de spus BNR mai ales cand toata piata e varza si asteapta clarificari si reactii. Adica isi dau cu parerea minute intregi niste nimeni analisti despre ordonanta dar parerea guvernatorului nu intereseaza pe nimeni. E mai importanta starea vremii.

    Clientii cu privirea fixa si avocatii ratati sunt rezultatul unei proaste comunicari mediatice, pierzand procese in panties deoarece n-au stiut ca cauzata se judeca la Chisinau si nu la Bucuresti.

    Deocamdata, Robor -ul a inceput si va continua sa scada pana la val de 2%.

    Vom vedea cum e cu cartelul..... 

    1. Asta e bine, deci OUG nu are nicio influență. :)

      BNR nu mai poate manipula dobânda cu ajutorul cartelului bancar. De acum costă. :)) 

    O banca functioneaza foarte simplu domnule guvernator: ia de la saraci si da la bogati. Restul e roman de poveste cu iz economic.

    1. Frumos...

      Adica Banca vine in casa unui sarac si ii ia banii. Iar acel sarac, nu avea niciun contract de credit cu banca, nu? Nu era restant cu plata ratei, nu? 

      Toti sar in sus ca bancile sunt rele. Dar ce atunci cand cineva se duce sa isi faca un credit sa isi ia casa, masina sau sa se duca in Thassos, banii de la banca sunt buni, nu? Dar cand bance cere respectarea obligatiilor contractuale, de plata a ratei, atunci banca devine rea... 

      Nu vrei sa iti ia banca banii? Este simplu, nu semna un contract de credit. Sau daca l-ai semnat, respecta-l. 

      Daca au semnat contractul, să-l respecte și băncile.

      Clienții nu-și pun clauze că pot schimba tot contractul unilateral când au chef. 

    domnilor cum va explicati ca o banca se inprumuta la banca mama la o dobinda cu doua cifre si acorda la rindul ei inprumuturi in romania cu o dobinda de o cifra,optimizare fiscala?nu ,hotie pe fata,ce spune isaresc e jigodeala pe fata,ne crede fraieri,se inseala

    Știm cum funcționează înșeală clienții.

    ..datat recent__:..."HOTI" cu staif si gulere albe, HOTI din neam in neam si de la mama lu' Hoti, legal constituiti si legiferati.....

    da, asa este

    bancile comerciale sa explice de ce nu vor sa dea credite 

    de ce la un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca, au rate DAE de 10%, cu exceptia Libra care este la 7% 

    ce faceti cu banii jefuiti in halul asta, bancilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb