Euro se apreciază puternic faţă de dolar; cât de solidă este creşterea?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie

Euro se apreciază puternic faţă de dolar; cât de solidă este creşterea?

English Version

Preşedintele Eurogrup: ”Prioritatea noastră principală este să construim baze solide pentru euro”

Guvernatorul Băncii Greciei: ”Statutul dolarului nu se va schimba peste noapte, însă euro are potenţialul de a câştiga teren ca monedă de rezervă internaţională”

Moneda europeană a înregistrat o apreciere de circa 13% faţă de dolarul american de la începutul anului, marcând recent cel mai înalt nivel din septembrie 2021

Importanţa globală a monedei euro va continua să crească în acest an, pe măsură ce factorii politici alimentează aprecierea sa faţă de dolarul american, consideră bancherii centrali şi analiştii, conform unui articol publicat în prima parte a acestei săptămâni de CNBC.

De la începutul anului şi până la mijlocul săptămânii curente, euro a avut o creştere de circa 13% faţă de dolarul american, pe fondul incertitudinii generale legată de negocierile tarifare ale Statelor Unite şi impactul acestora asupra economiei şi inflaţiei, alături de aşteptările privind un impuls fiscal în Uniunea Europeană. Aprecierea s-a manifestat în ciuda faptului că Banca Centrală Europeană a redus dobânzile, în vreme ce Rezerva Federală le-a menţinut constante.

Potrivit CNBC, oficiali ai Băncii Centrale Europene au declarat, săptămâna trecută, în cadrul forumului economic de la Aix-en-Provence, Franţa, că euro este încă departe de a rivaliza cu dolarul american ca principala monedă de rezervă la nivel global. Cu toate acestea, ei consideră că euro va fi perceput tot mai mult ca o alternativă stabilă, atâta timp cât va fi sprijinit de politici economice adecvate.

”Dacă punem laolaltă tarifele impuse de Statele Unite (n.r. partenerilor comerciali), atacurile la adresa Rezervei Federale şi a altor instituţii, cu problema sustenabilităţii fiscale a SUA după acea «minunată» reformă fiscală, toate acestea explică evoluţia cursului dolarului din ultimele săptămâni”, a spus Yannis Stournaras, guvernatorul băncii centrale a Greciei. ”Cei care impun tarife vor fi primii care vor suferi consecinţele”, a adăugat bancherul, referindu-se la efectele economice ale majorării tarifelor.

Săptămâna trecută, în Statele Unite a fost adoptată legea promovată de Donald Trump, care prevede reducerea taxelor şi creşterea cheltuielilor. Această măsură este de aşteptat să ducă la majorarea deficitului bugetar federal, alimentând noi temeri în rândul creditorilor americani, deja îngrijoraţi de turbulenţele de pe pieţele financiare cauzate de tarifele comerciale anunţate de preşedintele SUA în acest an. La începutul lunii aprilie, Trump a anunţat un set extins de taxe pentru importurile din aproape toate ţările lumii, a căror implementare a fost amânată iniţial pentru 9 iulie, apoi pentru 1 august, în vederea continuării negocierilor.

”Statutul dolarului nu se va schimba peste noapte, însă euro are potenţialul de a câştiga teren ca monedă de rezervă internaţională”, a declarat Stournaras. El a subliniat că, pentru ca acest scenariu să devină realitate, Uniunea Europeană trebuie să finalizeze procesul de constituire a unei Uniuni Bancare şi a unei Uniuni a Pieţelor de Capital, precum şi să elimine obstacolele care limitează extinderea rolului euro pe pieţele internaţionale, potrivit CNBC.

Euro se apreciază puternic faţă de dolar; cât de solidă este creşterea?

Guvernatorul băncii centrale a Irlandei, Gabriel Makhlouf, a susţinut opinia lui Stournaras, mai scrie trustul media american. ”Cred că, în cazul dolarului, asistăm la o recalibrare - o reaşezare a perspectivelor din partea investitorilor. Nu este neapărat vorba despre tarife, chiar dacă acestea atrag cele mai multe titluri (n.r. de primă pagină ale ziarelor). Investitorii încep să perceapă o slăbire a statului de drept în Statele Unite, iar reacţia lor este firească. Întrucât acest lucru implică riscuri mai mari pentru investiţiile şi activele lor, ei se adaptează în consecinţă”, a spus Makhlouf.

Potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene publicat în luna iunie, ponderea monedei euro în rezervele valutare internaţionale s-a menţinut relativ stabilă timp de peste un deceniu, la circa o cincime. În schimb, dolarul american a înregistrat un declin semnificativ, scăzând de la 68,8% în 2014 la 57,8% până la sfârşitul anului trecut, impactul exact al schimbărilor din 2025 rămânând, însă, incert.

Chiar dacă euro nu este pe punctul de a înlocui dolarul, Makhlouf afirmă că moneda europeană îşi consolidează poziţia pe plan global. El consideră că atât Banca Centrală Europeană, cât şi liderii politici ar trebui să valorifice această oportunitate pentru a-i întări şi mai mult rolul internaţional.

Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrup - alianţa miniştrilor de finanţe din zona euro - a declarat pentru CNBC că în anii următori este de aşteptat o creştere semnificativă a împrumuturilor denominate în euro, în special ca urmare a programului de redresare economică NextGenerationEU, lansat ca răspuns la pandemia de Covid-19.

”Pentru noi, prioritatea principală este să construim baze solide pentru euro,” a declarat Donohoe, subliniind că stabilitatea reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori în acest proces, potrivit trustului media american.

Deutsche Bank: ”Străinii nu trebuie să vândă active americane pentru a slăbi dolarul, ci doar să spună «nu, mulţumesc» atunci când vine vorba de a cumpăra altele”

Cursul euro-dolar va fluctua, probabil, în lunile următoare, pe măsură ce vor apărea noi informaţii privind tarifele, politicile monetare şi alte aspecte. Totuşi, ar trebui să rămână, în general, favorabil monedei unice europene, susţin analiştii, potrivit CNBC.

Potrivit lui Francesco Pesole, strateg valutar la ING, faptul că recenta creştere a riscului geopolitic şi a preţurilor petrolului a generat doar un impuls modest şi temporar pentru dolar evidenţiază fragilitatea actuală a monedei americane.

”Este adevărat că piaţa valutară, extrem de eficientă şi orientată spre viitor, nu a reflectat cu adevărat riscurile majore ale unui conflict prelungit (n.r. în Orientul Mijlociu) şi ale unor preţuri ridicate ale energiei pe termen lung. Însă acest lucru s-a datorat, cel puţin parţial, unei reticenţe generale faţă de deţinerea de dolari, pe fondul unor considerente legate de perspectivele pe termen mediu”, a scris strategul într-o notă publicată la finele lunii trecute.

Printre factorii menţionaţi de Pesole se numără îngrijorările legate de politica fiscală a SUA, ameninţările politice la adresa independenţei Rezervei Federale sau o posibilă reducere a dobânzii de către Fed mai devreme decât era anticipat.

Traderii se aşteaptă ca Fed să lase neschimbată rata fondurilor federale la întâlnirea de la finele lunii iulie, cu o probabilitate de 95%, dar văd o şansă de 63% să o taie cu 0,25% în septembrie, până în intervalul 4,00 - 4,25%, conform CME FedWatch Tool. În zona euro, BCE a redus pentru a opta oară dobânda-cheie în iunie, ajungând la 2%, însă preşedintele Christine Lagarde a anunţat că ciclul monetar ”se apropie de sfârşit”.

Strategii Deutsche Bank, George Saravelos şi Christian Wietoska, au subliniat într-o notă din 1 iulie că motivul principal al declinului dolarului ţine de faptul că ”străinii nu mai cumpără suficiente active denominate în dolari pentru a finanţa uriaşul deficit de cont curent al Americii”.

”Străinii nu trebuie să vândă active americane pentru a slăbi dolarul, ci doar să spună «nu, mulţumesc» atunci când vine vorba de a cumpăra altele. Acesta continuă să fie mesajul transmis de indicatorii noştri de flux valutar în timp real”, au spus analiştii, citaţi de CNBC.

Rabobank: ”Dacă un posibil înlocuitor al lui Powell ar fi perceput ca o ameninţare la adresa stabilităţii inflaţiei pe termen mediu, dolarul american poate înregistra un declin mai pronunţat”

Goldman Sachs are o prognoză pentru cursul de schimb euro/dolar de 1,25 pe o perioadă de douăsprezece luni, ceea ce înseamnă că pierderile nete ale dolarului continuă, deşi într-un ritm uşor mai lent, scrie Currency News.

Analiştii Goldman cred că intrările de capital în active denominate în euro vor continua, dar au precizat: ”În lipsa mai multor motive pentru ca investitorii să îşi mute fondurile din Statele Unite, este posibil ca ritmul intrărilor să încetinească uşor, aşa cum s-a întâmplat şi în 2017. Acest lucru poate însemna că traiectoria ascendentă a cursului EUR/USD va fi mai lentă şi mai neregulată”.

Ieri, la ora 11:30, perechea EUR/USD se tranzacţiona în jurul nivelului de 1,172 (ceea ce înseamnă că un euro era cotat la 1,172 dolari americani), după ce în data de 1 iulie cursul atinsese recordul de 1,1807, cel mai ridicat nivel din septembrie 2021 încoace.

Echipa de la BNY Mellon are o estimare mai precaută privind creşterea monedei europene, analiştii aşteptându-se ca perechea EUR/USD să încheie anul mai aproape de 1,10 decât să reuşească o apreciere susţinută spre 1,20. În opinia lor, riscul deflaţiei poate reveni în zona euro.

”Ne aşteptăm la o perioadă mai dificilă în a doua jumătate a anului 2025, în condiţiile în care indicatorii ciclului economic nu sugerează un impuls (n.r. a activităţii economice). Acest lucru va spori probabilitatea unei noi relaxări a politicii monetare din partea BCE sau, cel puţin, a unei atitudini mai defensive. Reformele structurale vor necesita timp, iar datele economice concrete vor fi, cel mai probabil, sub aşteptările deja incluse în preţurile actuale”, au spus cei de la BNY Mellon, citaţi de Currency News.

Problema independenţei Rezervei Federale va rămâne o temă-cheie pentru pieţele financiare, în contextul ameninţărilor preşedintelui Trump de a-l demite pe Powell sau de a numi anticipat un succesor care să preia mandatul în mai 2026.

”Dacă un posibil înlocuitor al lui Powell ar fi perceput ca o ameninţare la adresa stabilităţii inflaţiei pe termen mediu - din cauza reducerii prea rapide şi premature a dobânzilor - dolarul american poate înregistra un declin mai pronunţat”, potrivit echipei Rabobank, care are o ţintă de 1,20 pentru cursul EUR/USD în următoarele douăsprezece luni.

Evoluţiile din zona euro vor avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra monedei, CIBC (Banca Imperială Canadiană de Comerţ) remarcând sprijinul BCE pentru consolidarea rolului euro ca monedă de rezervă. ”Deşi unii membri ai BCE pot deveni în curând îngrijoraţi de ritmul de apreciere al euro, noi continuăm să considerăm că moneda este încă ieftină în raport cu valoarea sa justă, pe care o estimăm în jur de 1,30 (n.r. euro/dolar)”, conform băncii, scrie Currency News.

Danske Bank anticipează că perechea se va menţine în jurul nivelului de 1,16 dolari pentru un euro până la sfârşitul lunii iulie 2025, după care va urma o creştere constantă până la 1,18 în septembrie şi 1,20 la începutul anului 2026. În schimb, Wells Fargo estimează un curs de 1,17 în trimestrul al patrulea din acest an, care apoi va coborî treptat în 2026, cu ţinte de 1,14 până la mijlocul anului şi 1,12 în trimestrul al treilea, potrivit unui articol apărut săptămâna trecută în Capital.com.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb