Isărescu: "Băncile vor ajunge să-şi caute clienţi că...din ce să trăiască?"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 07 august 2015

Isărescu: "Băncile vor ajunge să-şi caute clienţi că...din ce să trăiască?"

Guvernatorul BNR a atras atenţia asupra ritmului accelerat al creditării în lei

Guvernatorul: "Este nevoie de un mediator oficial între bănci şi clienţi, ca să nu se mai ajungă în instanţă"

Băncile trebuie să fie onorabile şi să aibă grijă de clienţi, a avertizet, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, subliniind: "Băncile trebuie să-şi recupereze onorabilitatea şi să inspire încredere. Trebuie să fie onorabile şi (...) să aibă grijă de clienţi. Dacă nu, vor ajunge să-şi caute clienţi".

Şeful Băncii Centrale opinează că este nevoie de un mediator oficial între bănci şi clienţi, "ca să nu se mai ajungă în instanţă".

Menţionând că susţine un astfel de demers, oficialul a spus că urmează să fie definită forma acestuia: "Să vedem ce formă îi dăm. De aici încolo nu mai avem consens nici între noi...să treacă căldura şi mai vedem...".

Recunoscând că "este o situaţie de anomalie" ca în piaţă să existe dobânzi atât de mici la depozite, domnia sa spune că, totuşi, noi suntem privilegiaţi, din acest punct de vedere, pentru că nu avem dobânzi negative.

"În lume încă există o situaţie de criză, iar ieşirea din criză nu se face cu războaie, ci cu represiune financiară. Când se ajunge la un nivel de datorii undeva în ceruri, multe soluţii nu sunt. Noi încă nu suntem acolo, dar trebuie să fim foarte atenţi, pentru că în alte ţări aceasta este situaţia. Este o anomalie să-i penalizezi pe cei care economisesc. De aceea, ne luptăm pe toate părţile ca băncile să-şi reducă comisioanele".

Isărescu: "Programul Prima Casă are şi elemente bune, dar trebuie să fim atenţi"

Guvernatorul BNR a avertizat asupra vitezei de creştere a creditării în moneda naţională, în condiţiile diminuării semnificative a costurilor de finanţare.

Mugur Isărescu a menţionat că orice creştere mare, orice "viteză" de peste 10% (în prezent fiind depăşit acest nivel) trebuie să fie un semnal de alarmă, adăugând: "Creditul a plecat în sfârşit la drum şi nu suntem lipsiţi de curaj când spunem că a început să crească prea repede. Nu e lipsă de curaj, ci este chiar curaj să spui din timp «Atenţie!»". Este important să atragem atenţia şi asupra faptului că o componentă a creditării în lei este reprezentată de creditul ipotecar. Este bine că este în lei, dar orice creştere de două cifre trebuie să ne dea semnale de alarmă, nu să ne îmbete cu apă rece".

Subliniind că, deocamdată, creşterea nu este prea rapidă, domnia sa a menţionat că se tinde către acest lucru: "Avertismentul face parte din această abordare, care nu este curajoasă şi nici prudentă, este normală pentru maniera în care se discută în Europa, mai ales după criza financiară, să te uiţi cu atenţie la perioada de succes, să nu se dezvolte acolo sâmburele vreunei furtuni. Din experienţa personală, vă mai spun că managementul unui succes este mult mai greu decât managementul unei crize, cu toate că pare de-a-ndoaselea. Nu este uşor să administrezi o perioadă de succes, să nu intri în iluzii, să nu te ameţeşti, să-ţi păstrezi capul, echilibrul".

În opinia sa, o bună parte din această creştere vine şi din programul Prima Casă, "care are şi părţi bune, dar care trebuie urmărit cu atenţie".

De asemenea, creditul în valută a scăzut semnificativ, ceea ce nu este rău, dar contează şi cu cât scade, "până unde se duce", spune Mugur Isărescu: "Nu mi s-ar părea deloc salutară scăderea creditului în valută pe corporate, gândindu-ne la companiile care exportă. Nici pentru angajaţii multinaţionalelor care plătesc salariile în valută".

Guvernatorul Băncii Centrale a promis că, în toamnă, va fi realizată o analiză detaliată pe segmentul creditelor ipotecare.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, volumul total al creditelor nou constituite în moneda naţională a crescut, în iunie, la 5,4 miliarde lei, comparativ cu 5 miliarde lei în mai şi 3,5 miliarde lei în luna iulie 2014.

Creşteri importante apar în sectorul creditelor noi ale populaţiei, volumul acestora ajungând la 3,22 miliarde lei în luna iunie, de la 2,47 miliarde lei în mai 2015 şi 1,78 miliarde lei în luna iulie a anului trecut.

Cele care s-au împrumutat mai puţin luna trecută au fost societăţile nefinanciare, care au înregistrat un volum al creditelor noi de 2,19 miliarde lei, de la 2,61 miliarde lei în mai. Faţă de iulie 2014, când volulmul împrumuturilor noi a fost de 1,77 miliarde lei, este înregistrată o creştere.

Scăderea de la lună la lună a creditelor noi făcute de societăţile comerciale vine în condiţiile în care rata medie anuală a dobânzii pentru aceste produse a crescut, de la 4, 64% în mai la 4,86% în iunie. Anul trecut în luna iulie, rata medie anuală pentru creditele noi destinate companiilor era de 6,39%.

Rata dobânzii calculată de BNR pentru împrumuturile noi în lei dedicate persoanelor fizice a fost, în iunie, 6,48%, în scădere faţă de mai (6,84%) şi de iulie 2014 (8,17%).

Volumul creditelor noi în euro contractate de populaţie a crescut de la 16 milioane euro în mai la 25,8 milioane euro în iunie (în acest caz, rata medie a dobânzii a crescut de la 4,82% în mai la 5,08% în iunie). Societăţile nefinanciare au înregistrat un volum al creditelor noi de 254 milioane de euro, luna trecută, de la 237,6 milioane euro, în mai, la o rată medie anuală de 3,76%, în iunie, comparativ cu 3,44%, în mai.

Potrivit datelor BNR, atât volumele, cât şi nivelul ratelor dobânzilor diferă de la produs la produs, în funcţie de tipul creditelor şi al depozitelor.

Opinia Cititorului ( 22 )

 1. ca asa-i in tenis draga domnule Isarescu. Cel mai frumos a fost cand am aflat ca Hotelul Bucuresti m-a recompensat pentru actiunile care le detineam acolo. Bine ca nu am spus ca i le fac unui prieten cadou ca m-ar fi scuipat in fata. Noroc insa ca inainte de a lua o decizie citesc letopisetu. Si ce sa vezi mirare. IAS 29 nici vorba de el, de inflatia pe care o galopati prin anii 90 si inceputul noului mileniu. Da am fost foarte bucuros cand am observat cine e auditorul. Si atunci le-am spus la baieti sa aiba grija un pic de ce a zis prietenul Florin cu Omefeul 1286 per 2012 ca nu se poate asa sa ai Mercedesul in curte si tu sa spui ca e Trabant. Acum le-am trimis pe fax. Sa vad ce-mi raspund si va tin la curent sa vedem daca ramane de un spritz la mustaria Dumneavoastra. Sa fiti iubit si mare ca un leu. Al Dumneavoastra Un Alt Imbecil pe nume Virgil

  Isarescu nu a zis nimic dupa 2003 atunci cand bancile au renuntat sa mai dea credite catre industrie pentru ca s-au reorientat spre finantarea statului roman. Atunci obligatiunile de stat aveu dobanzi de 7% si bineanteles ca erau rezervate doar pentru banci si interzise populatiei. Isarescu nu a zis nimic cand s-a umflat bula imobiliara dupa 2005, cand toata europa investea bani imprumutati in costructii, la noi Isarescu coafa sistemul cu depozite minime obligatorii sa faca un profit impus la BNR. Isarescu nu a zis nimic cand Romania a trebuit sa se imprumute pe vremea lui Basescu pentru a returna bancilor straine depozitele minime obligatorii impuse abuziv si prosteste. Isarescu nu a zis nimic atunci cand bancile au vandut credite exotice, atunci can francul incepea sa cresca si erau prognoze de crestere in toate revistele economice (reale, nu rahaturile ZF, Capital si alte mioritice). Geniul subcarpatic s-a trezit azi sa dea lectii de economie. Romania are un sistem bancar stramb, ineficient, inutil, dupa chipul si asemanarea celor de la BNR.

  Vad ca Isarescu avertizeaza acum despre creditarea in lei si creditele prima casa, eu prin asta inteleg ca ceva nu e in regula nicicu astea, ptr ca cica asa ne avertiza si in 2008 pe noi astia putinii cu credite in chf, si nu am ascultat, asa zice Isarescu....deci aveti grija cei care faceti credite in momentul se fata, stie Isarescu ceva de avertizeaza.....sa nu plangeti dupaaia, si sa iasa Isarescu mai tarziu la tv si sa zica: v-am zis eu, v-am avertizat, asa cum ne-a facut noua cei cu credite chf.

  1. A avertizat, este perfect adevarat, insa total tardiv, majoritatea creditelor in CHF s-au luat pana in 2008 cand a emis dl. Isarescu avertismentul.

  cum adica sa mai treaca caldura? noi, creditatii, suntem la limita subzistentei platind ratele in CHF si Isarescu stabileste pasii medierii in functiile de conditiile meteo?

  1. Mesajul in traducere : nu exista consens pentru mecanismul de mediere. Se reiau negocierile in toamna.

   Nu se referea la vreme. 

   ce te face sa crezi ca nu am inteles? ideea era ca pentru multi oameni reluarea negocierilor in toamna este prea tarziu. oamenii sunt sufocati de 6 luni de CHF la peste 4,2 lei. negocierile in toamna pot sa dureze cateva uni, apoi vine Craciunul, etc. in tot acest timp, oamenii isi pierd casele.

  Catre,

  Avocatul POPORULUI, 

  Subsemnatul, RADIVOICOVICI, tel.0742392809, va aduc la cunostinta urmatoarea situatie pe care nu o inteleg si va cer ajutorul. 

  Sunt girant ipotecar pentru numitul Grigore Valeriu Mircea, salariat Medicina Legala Galati. acesta din cauza taierilor salariale a avut o perioada probleme in a-si onora contractul. In prezent i se retin ratele pe statul de plata dar nu cunosc amanunte de ce BRD Galati nu a dorit sa-l ajute in a depasi momentul punand conditii greu de indeplinit. Inca o casa ipotecata sau 10.000 euro pentru o noua refinantare pe motiv ca pretul caselor a scazut. Casa mamei acestuia a fost scoasa la licitatie si vanduta iar in data de 12 mai fiind stabilit termen pentru apartamentul meu mostenire de la tatal meu.Eu am girat sa ajut NU sa ajung in strada. Nu mi s-a explicat implicatiile gestului meu, mai mult am fost linistit de catre salariate BRD Galati in sensul caci la cum evolueaza pretul caselor in 5 ani de zile imi scot casa de sub ipoteca.  

  Domnul Grigore Valeriu Mircea a avut o intelegere cu fostului director BRD Galati daca plateste o anumita suma 6 luni de zile ii face refinantare DAR domnul director a fost schimbat iar doamna directoare a fost intrasingenta care a dorit scoaterea caselor la licitatie. In prezent ambele case sunt vandute si totodata dl Grigore Valeriu Mircea are si retinere pe statul de plata BRD Galati NU a contactat niciodata de la vanzarea caselor pe dl. Grigore Valeriu Mircea. Eu NU inteleg DE CE ACEASTA MASURA EXTREMA SI DURA? Si fara case si cu rate pe statul de plata. Tin sa precizez ca cei de la BRD Galati au fost rugati in GENUNCHI de catre debitor pentru a fi ajutat dar nu sa putut. Mama acestuia pensionara si bolnava a cerut clementa si ajutor pentru fiul sau dar nimic. Eu snt bolnav, degenerescenta maculara juvenila si astigmatism, nu am efectuat nici stagiul military, nu lucrez, sunt intretint de mama mea salariat bugetar si acum ajung in strada. NU pot sa inteleg, nu si-a achitat obligatiile conform contractului, de accord dar daca statul roman prin presedintele sau a dat dispozitie sa fie taiate salariile si banca a acordat imprumutul IRESPONSABIL doar ca sa acapareze client, salarita sa-si primeasca comisionul si ma intreb DE CE PLATESTE DOAR O PARTE DIN CEI IMPLICATI IN CONTRACT?? Banca de ce este scutita de problem??? Ne judecam, banca tergiverseaza termenele, casele au fost vandute, 3 familii pe drumuri. Sunt ingenunchiat. O sa ma adresez si la CEDO. 

  Stiu ca banca a facut un abuz deoarece in contract sunt clauze abuzive. Scoaterea caselor la licitatie trebuie sa fie ultima optiune pentru banca. Consider ca mi-au fost incalcate drepturile conform: 

  ARTICOLUL 1 din Protocolul nr.1 la Convenție 

  Protecţia proprietăţii 

  Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional. 

  Dispoziţiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le consideră necesare reglementării folosirii bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contribuţii, sau a amenzilor.

  1. cind semnezi citesti cam asta e avertismentul lui Isarescu

   Sigur ca trebuie sa semnezi ce citesti dupa cum trebuie distruse cartelurile de orice fel. Am auzit de fraieri care au platit cu caza ca nu au citit ce au semnat dar nu am auzit nici de banca nici de functionar bancar arestat pentru inducerea in eroare a vreunui client, nu am auzit de nici o banca sa plateasca cateva miliarde pentru vreo intelegere tip cartel. Am auzit in schimb sub pretextul luptei impotriva spalarii banilor de obligarea tuturor firmelor si cetatenilor sa faca operatiuni prin banca.

   bineanteles platind comisioane din ce in ce mai mai de constituire, administrare si retragere. Ponta&Isarescu au facut astfel bancilor straine o felie de 1% din PIB pe putin. Sper sa le plateasca o presa favorabila de banii astia.

   il urasc pe incompententul de Isarescu dar.... tu ai girat cu casa ai dus niste acte ale apartamentului,cadastru contract de cumparare/mostenire..nu inteleg cum nu ti-ai dat seama la riscuri.Imi pare rau dar vina este a ta!

   Nu am girat cu nimic, nu am imprumutat nimic, eu sunt furat doar in legatura cu banii pe care legile ma obliga sa ii tin in cont ! . Vorbesc despre situatia in care vreau sa cumpar un apartament, scot banii de la ciorap, ii bag intr-un cont platind comisioane, ii transfer vanzatorului latind comisioane, vanzatorul tine banii in banca sa ii fure niste rahati cu ochi iar daca se hotareste sa ii scoata plateste comision. Ti-am explicat mai pe larg ca sa intelegi si tu.

  DACA MAI AM UN DREPT IN TARA ASTA, CER EFECTUAREA UNUI AUDIT INTERNATIONAL LA BANCA NATIONALA A ROMANIEI PENTRU INTREG MANDATUL UNUI INDIVID NUMIT ISARSCU

  DA, d-le Isarescu, constientizati ca existati ca si banci , sustinuti de clienti ! DAR CUM VA AJUTATI CLIENTII? CU INDIFERENTA???? De ce nu luati masuri prntru cei cu CHF? Sunt care au platit 7-8 ani si din cauza exploziei CHF, nu-si mai pot sustine ratele actual dublate si risca sa-si piarda tot si sa fie om al strazii cu inttreaga familie !!! E normal sa nu mai aveti clienti deoarece sunteti actual -CAMATARI AUTORIZATI. Suntem speriati de atitudinea bancilor ! NIMENI NU TREBUIE SA MAI FACA IMPRUMUT BANCAR ! Inteleg ca banca vine in ajutorul clientului , nu sa-l lase dupa o perioada de timp de cotizare pe drumuri cu familii cu tot, fara nici un pic de regret ! ACUM VENITI SI SPUNETI CA NU AVETI CLIENTI !!! Rusinos, din partea d-voastra. Iesiti cu mina intinsa spre a cere clienti !!!

  recunoaste Isarescu cum ca bancile nu sunt onorabile si nu au grija de clienti?

  1. Ah, si asta ne încălzește de nu mai putem... Ca a recunoscut el, in sfârșit, evidentul din fata ochilor.

   Dar de făcut, cam ce-o sa facă? Si cam peste câte decenii? Sau mai corect, o sa facă ceva? Sau doar ramane cu vorba 

  mugurele, mai bine taci ! esti praf si noi prosti ca te platim

  Si atunci de ce mai iei tu salariul ala nesimtit? Sa ne propui mediator? Pai institutia asta exista de cativa ani si bancile NU se uita la nimic. Job-ul tau , mai incompetentule, e sa te ocupe de banci nu sa scoti prostii din putul gandirii. Dupa asta ce vei mai propune- sa vina extraterestii sa negocieze cu bancile? incompetentule!

  mai oameni buni...noi am mers la banca si am semnat..ca nu avem educatie financiara,ca nu citim contractele stufoase asta este altceva.Am semnat contractul cu diavolul suntem buni de plata.Imprumutul este imprumut;cat timp nu este girat mai ai o sansa poprire telefoane ,firme de recuperare etc.cu gaj e nasol.Hai sa ne aducem aminte ca in anii aceia era la "moda " sa ai un credit sa ai o casa in constructie si o masina cu numere rosii in fata blocului.Bine ca a venit criza devreme daca mai stateam 5-6 ani era nasol rau.Chiar si crditele actuale in lei sunt deosebit de periculoase:daca se intampla ceva pe plane si intram in hiperinflatie dobanda de politica monetara trebuie sa cresca.Automat rata noastra va creste pentru ca dobanda bnr creste.NU MAI FACETI CREDITE,ECONOMISITI.O sa ma injure multa lume am 34 ani toata generatia mea isi doreste ieri daca se poate casa mobilata si utilata ultimul ragnet,masina noua,vreo casuta de vacanta pe langa oras,concedii prin europa si america de sud.Toti vrem dar trebuie sa ne yuitam in urma la ceea ce s-a intamplat in criza financiara si sa ne intrebam daca ne permitem.

  Mugurele baiatule, ci cine o sa fie mediatorul acela de care zici tu? ARB-ul sau vreo alta combinatie reprezentata / formata tot de banci?

  Si de ce e nevoie de mediator? Pentru ca nu exista buna-vointa din partea bancilor. 

  si de ce sa nu se mai ajunga in instanta? Va e frica? Acolo garantat pierdeti. Acolo pierdeti chiar mai mult decat la negocieri. 

  Avem comisie-n parlament. Face si aia ceva, cat de cat, dar sa vedem sa vedem ce-o sa iara (vorba cantecului) 

  Avem ANPC care s-a vazut ca doar ce-a fost "corectata", ca doar n-o sa se bage ANPCul in oala lor sa le strice lor combinatia.

  Tu ce rol ai Mugurele acolo? Cioflingar? 

  In 2007 CHF-ul a fost singurul produs financiar pe care l-ati oferit pe piata pentru credite ipotecare. Este inuman ceea ce faceti sa pretindeti de la 1.9 CURS BNR din 2007 la 4.1 CURS BNR 2015. Unde va este respectul fata de clienti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro