Consorţiul compus din JPMorgan şi UniCredit Group, în calitate de coordonatori globali comuni şi KBC Securities, în calitate de co-manager, va intermedia listarea tehnică a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori de la Varşovia (WSE), proces care se doreşte finalizat până la sfârşitul anului 2012, potrivit unui raport remis BVB.
La data de 4 aprilie 2012, acţionarii Fondului au aprobat, în principiu, listarea secundară a Acţiunilor la WSE şi furnizarea unei instrucţiuni către Managerul de Fond cu privire la prezentarea către acţionari, cel târziu la data de 31 mai 2012, a unui plan specific care trebuie să prevadă toate acţiunile necesare pentru listarea acţiunilor Fondului la WSE şi programarea unei adunări a acţionarilor pentru a vota toate aceste chestiuni necesare cel târziu la data de 30 iunie 2012.
Printre motivele listării secundare, Fondul enumeră transformarea WSE într-o locaţie europeană importantă pentru listarea unora dintre cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, fiind susţinută de o bază de investitori instituţionali locali numeroasă şi bine dezvoltată; scopul Fondului să se afle printre primele 15 cele mai mari companii listate la WSE în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, beneficiind în acest fel de o vizibilitate mai mare în rândul investitorilor instituţionali internaţionali, inclusiv fondurile poloneze de pensii şi fondurile mutuale; precum şi atragerea unei baze mai largi de investitori, care nu sunt prezenţi în acest moment în ţara noastră, ceea ce ar trebui să aibă ca rezultat o cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului şi ar putea avea un impact asupra evaluării şi a lichidităţii.
FP mai precizează că, în final, listarea secundară ar face Fondul mai vizibil şi mai uşor accesibil pentru investitorii vizaţi, care includ fondurile poloneze de pensii şi fondurile mutuale, precum şi investitorii internaţionali dedicaţi regiunii şi investitorii de benchmark care nu sunt activi în ţara noastră.
1. ne indreptam catre alt sistem financiar izolat?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.05.2012, 09:05)
Stimata redactie,
expresia ar face Fondul mai vizil si mai usor accesibil pentru investitorii vizati, in speta fondurile poloneze de pensii si fondurile mutuale nu ar face decat sa complice situatia si asa incerta in spatiul european. Deci am avea in plus fata de riscul euro-leu acum si euro-zlot precum si dependenta de starea economica a poloniei asa cum s-a intamplat si in trecut. Noi dorim sa ne aliniem zonei euro, insa avem atat de multa incredere incat dorim sa ne listam pe o piata ai carei factori decizionali asteapta sa vada cum se va decide soarta monedei unice europene. Scuzati-mi expresia, dar potrivit glumei cu bucata de otel din care doream sa facem un baltag vom ajunge in curand sa-l prelucram pentru a forma un ac. Poate asa cel putin adversarul o sa-l gadlilam pana o sa se prapadeasca der ras. Oricum strategia este extrem de vizionara. Mult succes!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2012, 09:33)
asa e, hai sa nu iesim din casa ca poate ne cade ceva in cap. Si cine e adversarul? sistemul capitalist cumva?
Lasand gluma la o parte, eu as vedea listarea la WSE nu pentru investitori polonezi neaparat ci pentru investitorii globali care au acces acolo, si care nu o sa vina niciodata la BVB atata timp cat aici e o piata a micilor smecheri de cartier care nu stiu decat sa faca front running si sa ia comisioane fara sa munceasca.
1.2. investitorii globali analizeaza doar rapoarte! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.05.2012, 10:05)
Draga Anonim,
nu este vorba de a nu iesi din casa. Inainte de toate este vorba de verticalitate. Cauza pentru care investitorii sunt sporadici in Romania este pentru ca nu dorim sa ne prezentam cu fruntea sus. Este inadmisibil ca cineva din sistemul bursier local sa spuna ca daca nu se face un discount investitorii institutionali nici nu vor binevoi sa deschida un raport financiar. Vreti sa stiti cum se face reclama? Foarte simplu. Daca vreau sa conving pe cineva sa investeasca nu ii dau decat un sfat. Cauta pana gasesti ce mai proasta descriere a tarii si observa daca firma respectiva are afaceri in tara. Priveste-i bilantul contabil pe ansamblu in sistemul IFRS. Observa ce inseamna pentru rezultatul global operatiunile locale. Iar apoi nu trebuie sa ma consulti in luarea unei decizii, caci cel mai bun consultant economic este propria ta persoana. Avem o multitudine de specialisti care sunt de parere ca suntem indeajuns in 10 ani de copti sa intram in zona Euro. Eu sunt de alta parere. Insa timpul ne va da dreptate unuia sau altora. Cei care insa vor plati pentru aceste sfaturi vor fi cei multi si saraci bucurosi ca pot sa priveasca lumea la fel de flat ca monitorul din sufragerie, negandind insa mai departe ca si imaginea obtinuta are aceleasi atribute in ceea ce priveste adancimea de patrundere a proceselor interdisciplinare. Insa fiecare avem nevoie de experienta pe care o acumulam prin propriile greseli sau ale altora. Ce bine ca exista cineva care ne doreste binele, viata va fi mult mai frumoasa si mai usoara. O zi buna!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2012, 10:22)
nici eu nu cred ca suntem pregatiti sa fim in euro mai devreme de 20 de ani, dar nu prea am inteles povestea cu cea mai proasta descriere a tarii si despre ce firme e vorba - firme din romania sau firme din strainatate care au activitate in romania? si demersul cognitiv legat de procesele interdisciplinare are legatura cu intrarea in euro sau cu listatea FP la Varsovia?
1.4. Haideti sa facem o dezbatere publica a problemelor (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.05.2012, 15:37)
Stimate domnule Anonim,
faptul ca sunteti asa de pesimist cand va ganditi la 20 ani ca fiind timp necesar pentru intrarea in zona Euro, va rog sa-mi spuneti care este cea mai mare problema a noastra. Eu as spune ca ar fi doar lipsa de incredere. In ceea ce priveste acesti asa zisi guru financiari nu fac decat urmatoarea remarca. Un roman adevarat care spune despre tara lui ca trebuie pusa pe taraba la discount isi etaleaza in mod public parerea despre el insusi, caci ar fi avut posibilitatea sa contribuie in a face ceva, daca ar fi avut tarie de caracter. Un om de afaceri care nu s-a nascut pe aceste meleaguri NU ar TREBUI sa foloseasca epitete jignitoare in momentul in care si-ar desfasura activitatea si in tara noastra pentru ca atunci ar trebui sa compare cheltuielile sociale pe care le are in tara sa. Nu voi uita niciodata declaratia unei firme multinationale care intr-un articol in presa declara faptul ca relocarea operatiunilor din Romania au fost facute pentru ca acolo cheltuielile cu protectia sociala au fost cele mai reduse, in alte locatii trebuind sa foloseasca o gramada de resurse financiare care astfel ar fi egalat economiile facute cu forta de munca. Despre interferentele economice , sociale am vrut sa fie privite intr-un cadru generalizat. Fie ea listare FP, fie intrare in zona Euro , dupa umila mea parere, singura problema pe care o avem este increderea in noi insine si faptul ca nu avem curajul sa o descoperim, cei ce fac aceste incercari fiind categorisiti drept lunateci.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2012, 19:18)
de acord ca trebuie sa ne recastigam increderea, e singura solutie. pe de alta parte listarea FP la Varsovia sau in alta parte nu face decat sa inlature o piedica (piata romanesca de capital corupta) in recunoastrea valorii unui activ, astfel incat actionarii romani, cati au mai rams, sa il poata valorifica la un pret corect, daca decid sa vanda.Nu vad nimic rau in asta. Si cu cat mai devreme o sa dea faliment din lipsa de lichiditate multimea de brokeri de doi lei care nu stiu decat sa dea tunuri, cu atat mai bine pentr piata de capital. Se va reconsstrui pe baze mai sanatoase.