LAZĂR:  "Sistemul juridic românesc e apreciat ca un model la nivel european"

A.C.
Politică / 22 aprilie 2017

Augustin Lazăr (Sursa foto: Agerpres)

Augustin Lazăr (Sursa foto: Agerpres)

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă despre noile coduri juridice, că sistemul juridic românesc este apreciat ca un model la nivel european, recunoscând însă că mai există "probleme" de finisat, şlefuit, armonizat în sistem", dar şi texte care trebuie aduse şi corectate conform exigenţelor deciziilor Curţii Constituţionale.

Augustin Lazăr a declarat astăzi, într-o conferinţă în faţa a peste 300 de judecători, procurori, avocaţi şi consilieri juridici din toată ţara, că "sistemul juridic românesc e apreciat ca un model la nivel european" precizând că această apreciere a fost făcută chiar de către prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul vizitei în România.

Augustin Lazăr le-a spus colegilor săi care activează în sistemul juridic, citat de News.ro: "Noile instituţii aduse de noile coduri reprezintă un grad de modernitate aşa cum ne indică tematica seminarului nostru. Ne arată că noi ne aflăm la un standard european, ca un stat european în clubul select al Uniunii Europene. Şi vă spun că nu fac afirmaţii gratuite. Am observat chiar zilele trecute prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a fost în România, a dat un interviu în care a arătat că sistemul juridic românesc e apreciat ca un model la nivel european. O luăm ca atare această afirmaţie, iar românii pot fi mândri că au un sistem juridic la nivel de standard înalt, european, dar noi ştim câte probleme sunt de finisat, şlefuit, armonizat în sistemul nostru juridic, câte texte trebuie aduse şi corectate conform exigenţelor deciziilor Curţii Constituţionale, câte probleme sunt de lămurit. Cu toate aceste probleme, să reţinem că avem un sistem juridic modern, de stat european, ceea ce reprezintă o încurajare pentru activitatea noastră viitoarea".

Lazăr a vorbit despre noile coduri juridice afirmând că sunt mulţi magistraţi şi avocaţi care le critică, deşi ar trebui să observe "părţile pozitive, părţile care evidenţiază modernitatea acestor coduri".

Procurorul general a spus: "Mulţi colegi avocaţi, magistraţi, indiferent în ce poziţie procesuală îşi desfăşoară activitatea, critică noile coduri fiindcă este mult mai uşor să critici decât să observi părţile pozitive, părţile care evidenţiază modernitatea acestor coduri şi, sigur, când lucrezi ţi-ai dori să ai nişte legi făcute în aşa fel încât să nu-ţi ridice nicio problemă, nici măcar de constituţionalitate, cum se mai întâmplă. Ne-am dori să avem nişte coduri ideale, dar noi ce observăm în Europa? Nu există foarte multe state care să fi avut curajul să introducă în sistemul lor juridic patru coduri dintr-o dată şi să se descurce cu ele şi la nişte standarde europene: să avem judecătorul de drepturi şi libertăţi în materie procesual penală, să avem judecătorul de cameră preliminară, să renunţăm la nişte instituţii cum au fost cea, despre care foarte bine ne aducem aminte şi ne vine să zâmbim, despre actele premergătoare. Nici măcar nu ne-am imagina acum cum să se facă acte în afara cadrului procesual penal şi cum s-ar respecta drepturile fundamentale, dreptul la apărare şi altele, în afara cadrului procesual penal".

Augustin Lazăr a adăugat că anumite instituţii care nu mai sunt de actualitate au fost eliminate din noile coduri, dar au fost şi alte modificări care erau foarte necesare precum prezentarea obligatorie a materialului de urmărire penală.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a participat, sâmbătă, la Alba Iulia la conferinţa cu tema "Noile coduri - între tradiţie şi modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale - controverse în aplicaţiile practice", întâlnire la care au participat peste 300 de judecători, procurori, avocaţi şi consilieri juridici din toată ţara.

Evenimentul a fost organizat de barourile de avocaţi din Alba şi Hunedoara, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Curtea de Apel Alba Iulia, iar printer invitaţi s-a numărat şi procurorul general al Procuraturii din Brescia, dr. Pier Luigi Dell'Osso.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb