Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu nu a convocat vreo sesiune parlamentară extraordinară pentru adoptarea Legii dării în plată, întrucât condiţiile necesare nu sunt întrunite, ne-au spus reprezentanţii Cabinetului Tăriceanu, care ne-au explicat: "În acest moment nu este vorba despre nicio sesiune extraordinară. Cererea domnului deputat Zamfir (n.r. Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată) nu îndeplineşte condiţiie procedurale. O sesiune parlamentară extraordinară pentru dezbaterea Legii dării în plată poate fi convocată doar de preşedintele României, de Biroul Permanent al Senatului, iar la Biroul Permanent nu există o astfel de solicitare sau de o treime din deputaţi. De asemenea, dacă se întrunesc cinci membri ai Biroului, pot cere o sesiune extraordinară şi chiar şi domnul preşedinte Tăriceanu poate solicita Biroului permanent pentru o astfel de sesiune, dar nu există nicio cerere de acest gen, nici din partea domnului Tăriceanu, nici de la Biroul Permanent. Domnul preşedinte (n.r. Călin Popescu Tăriceanu) a spus, zilele trecute, că intenţionează să discute cu liderii de grup pe această temă".
Săptănâna trecută, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir i-a solicitat, în scris, lui Călin Popescu Tăriceanu să convoace o sesiune parlamentară extraordinară, în vederea adoptării reglementărilor care presupun ştergerea întregii datorii odată cu cedarea locuinţei puse garanţie într-un contract de credit.
"Domnul Tăriceanu poate convoca o sesiune parlamentară extraordinară. Totul depinde de voinţa politică. Dacă se va întruni, sesiunea se va desfăşura pe comisii. Astfel, legea va fi dezbătută în comisiile juridică şi de buget din Senat, urmând să fie aprobată în plenul Senatului, după care va fi reanalizată într-o singură comisie din Camera Deputaţilor", ne-a explicat domnul Zamfir.
Deputatul ne-a precizat că este dispus să adauge în textul legislativ un criteriu care să-i delimiteze clar pe cei care vor beneficia de această lege, subliniind: "Vom modifica textul în aşa fel încât să fie foarte clar cine pot fi beneficiarii legii. Vom menţiona că reglementările se adresează doar persoanelor fizice consumatori, pentru că există două tipuri de persoane fizice - consumatori şi profesonişti. Potrivit noului Cod Civil, toţi cei care derulează activităţi comerciale pe persoană fizică se numesc profesionişti, iar noi vrem să fie specificat în lege că ea se aplică doar persoanelor fizice consumatori".
Printre altele, Daniel Cătălin Zamfir ne-a mai spus că aceasta este cea mai importantă problemă semnalată de preşedintele Klaus Iohannis şi că ea poate fi rezolvată.
Amintim că Legea dării în plată a fost retrimisă în Parlament de şeful statului, cu câteva zile înainte de Crăciun şi, implicit, de intrarea în vacanţă a parlamentarilor, care se întorc la începutul lunii februarie.
Legea dării în plată a produs un adevărat război între sistemul bancar (inclusiv BNR), pe de o parte, şi iniţiatori şi consumatori, pe de altă parte.
Adversarii s-au acuzat reciproc, ajungându-se la ameninţarea cu DNA-ul şi la dezvăluirea unor credite pe care le au diverşi reprezentanţi ai ambelor părţi.
1. Cum se impaca si capra si varza?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 15:30)
Domnu Tariceanu trebuie sa scrieti "Aceasta lege bancile sa o aplice daca vor" si s-a rezolvat problema. Respectati sfaturile primite atat de la Bnr cat si de la Bce.
1.1. Revenim la Comunism? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Francis în data de 11.01.2016, 15:36)
Cum adica daca vor? Revenim la acelasi sistem tampit comunist in care fiecare face ce vrea? Legea va trace iar bancile o sa ne manance din palma, cum ar fi trebuit de mult timp sa se intample! Nici BNR si nici BCE nu dicteaza legile in tara asta anonimule!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 15:49)
Trebuie sa scrieti cu litere marunte, poate va invata cineva.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 18:18)
O crezi tu; Legea trece, bancile raman.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de vlad în data de 11.01.2016, 20:33)
wishful thinking
2. fără titlu
(mesaj trimis de George Rotariu în data de 11.01.2016, 15:49)
Alina Gorghiu a spus ca se va forma o comisie parlamentara care va perfectiona legea, impreuna cu debitorii, experti financiari, reprezentati ai bancilor si alte parti implicate. Nu a scos nimeni legea din discutie, dimpotriva, se va incerca eliminarea oricarui viciu care poate avea consecinte negative atat asupra legii, a beneficiarilor ei cat si a altor cetateni. Deci, nu s-a scos din discutie legea! De ce atat de multa graba?!
2.1. PENTRU CA OAMENII SE SINUCID (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de IA în data de 11.01.2016, 17:07)
...IAR ALTI OAMENI SUNT SCOSI DIN CASE, CASELE LOR FIIND VANDUTE UNOR FIRME DE RECUPERARE PE SUME INFIME.
STOP ACESTOR ABUZURI!!!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 18:09)
In acceasi situatie sunt si altii cu probleme mult mai dramatice. Oameni dati afara din case pentru ca au facut credite ca sa isi trateze copiii sau bolnavi care nu au mai avut bani de intretinere. Oricum pe timp de
iarna nu te da nimeni afara din casa asa ca nu e nici un dezastru ca s-a amanat
3. fără titlu
(mesaj trimis de Valentin în data de 11.01.2016, 17:39)
Sa nu ne grabim, d-le Tariceanu. Sa mai incaseze cateva luni dobanzi si comisioane nesimtite bancile. Si sa mai execute cativa oameni ajunsi la capatul puterilor. Rusine sa va fie!
3.1. Avocatul erou si printul cuceritor (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 23:09)
Legea nu a trecut si trebuie sa se vada de ce ! Eu nu dau vina pe bancheri , eu ii suspectez pe cei doi mincinosi - Zamfir si Piperea de complicitate : au facut legea pentru cei bogati si nu pentru cei care ar avea nevoie de ea . Ei sunt vinovatii ! Altfel nu se poate ca toti sa fie nenorociti si papagalii astia doi singurii "curati" .