Legea voluntariatului reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
Potrivit proiectul de lege, "pe durata perioadei activităţii de voluntariat, cât şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. Statul român recunoaşte valoarea socială a activităţilor de voluntariat ca expresie a cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale şi lingvistice a persoanelor care desfăşoară aceste activităţi".
Proiectul de lege defineşte şi contractul de voluntariat, care reprezintă convenţia încheiată între un voluntar şi organizaţia gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului.
Textul prevede totodată că "statul susţine dezvoltarea mişcării de voluntariat la nivel local, naţional şi internaţional, cu respectarea independenţei şi diversităţii acesteia, în scopul îndeplinirii sale artistice şi culturale, sportive şi recreative, educaţionale, ştiinţifice, de cercetare, de tineret, de reprezentare, de mediu, de sănătate, de solidaritate, de dezvoltare comunitară, de ajutor umanitar, civic şi filantropic şi alte asemenea".
Proiectul de lege a fost adoptat cu 302 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere, iar Camera Deputaţilor este for decizional.