Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte luni pe Gurbangulî Berdîmuhamedov, liderul de facto al Turkmenistanului, în vederea semnării mai multor acorduri cu acest stat, unul din cele mai izolate şi mai autoritare din lume, dar cu imense zăcăminte de gaz, transmite AFP, care afirmă cele ce urmează.
'Liderul naţional al poporului turkmen', tatăl preşedintelui Serdar Berdîmuhamedov, este aşteptat la ora locală 20.00 (18.00 GMT) la Palatul Elysee pentru 'semnarea unor acorduri' şi o cină de lucru, a anunţat preşedinţia franceză, fără alte detalii.
Numai două summituri franco-turkmene au avut loc de la dobândirea independenţei ţării central-asiatice ex-sovietice în 1991, ultimul datând de la vizita făcută de Gurbangulî Berdîmuhamedov preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în februarie 2010.
Perechea tată-fiu Gurbangulî şi Serdar Berdîmuhamedov, la putere din 2006, face obiectul unui adevărat cult al personalităţii.
Bogat în resurse naturale, Turkemenistanul, atrage, ca şi celelalte ţări din Asia Centrală, interesul şi rivalităţile între Rusia, China şi Europa.
Uniunea Europeană, care încearcă să se poziţioneze ca alternativă, a anunţat în aprilie un ajutor de 12 miliarde de euro pentru Asia Centrală în cadrul proiectului său 'Global Gateway' pentru infrastructuri, răspunsul UE la 'Noile drumuri ale mătăsii' promovate de China, potrivit sursei citate.
La întâlnirea de la Elysee ar putea fi abordat proiectul livrării de gaz turkmen spre Europa, vechi de trei decenii. Proiectul, frânat de dificultăţi logistice, cu infrastructuri de transport via Rusia, a fost relansat de războiul din Ucraina şi încetarea livrărilor de gaz rusesc în Europa, care trebuie să găsească rute alternative.
Turkmenistanul, care caută să îşi diversifice partenerii pentru a nu depinde doar de piaţa chineză, propune în mod regulat construirea unui gazoduct prin Marea Caspică, care să lege Asia Centrală de Caucaz, apoi de Europa, proiect ce nu a obţinut până acum finanţare.
Schimburile comerciale franco-turkmene rămân la un nivel scăzut - doar 74,6 milioane de euro în 2023 -, iar Turkmenistanul se află doar pe locul 141 între partenerii comerciali ai Franţei, însă prezenţa franceză este vizibilă, notează sursa citată.
Grupurile franceze Bouygues şi Vinci construiesc numeroase clădiri în marmură pentru liderii ţării, amatori de construcţii grandioase, ceea ce a contribuit la crearea unei noi imagini arhitecturale a Turkmenistanului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 22:31)
Fara intermediari Turci nu 'decoleaza' nimic. Republicile central asiatice nu pot exporta cat si-ar dori fara sa importe dansele din alta parte, aka. Rusia. Nu ai cum sa faci bypass la moleculele de hidrocarburi Rusesti. Restul sunt doar minciuni regurgitate de catre politicieni si presa lor mercenara.