Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în 2024 al României, Ministerul Finanţelor face următoarele precizări, conform unui comunicat transmis redacţiei.:
Deficitul bugetar al României calculat conform metodologiei naţionale "cash" a fost, în 2024, de 8,65% din PIB, respectiv 152,72 miliarde lei.
Deficitul bugetar ESA, conform datelor oficiale ale Eurostat, publicate în data de 22 aprilie 2025, a fost de 9,3% din PIB la finalul anului trecut. Calculul deficitului s-a făcut în sistemul de raportare accrual, definit în Sistemul European de Conturi (ESA 2010), precum şi în regulamentele emise în aplicarea Tratatului de instituire a Uniunii Europene.
Astfel, diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare.
Influenţe negative în calculul deficitului ESA au avut în principal sumele datorate şi neplătite la sfârşitul anului de către instituţiile bugetare, ceea ce a presupus cheltuieli mai mari cu 9,1 miliarde lei, cât şi transpunerea dobânzilor (-9,6 mld lei) din baza cash în baza accrual în funcţie de termenele de plată.
Facem precizarea că nu este pentru prima dată când, în România, au putut fi observate diferenţe între deficitul ESA şi deficitul cash.
Chiar şi în acest context, România îşi reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 şi, totodată, va continua această traiectorie şi în următorii ani, aşa cum prevede Planul Bugetar - Structural Naţional pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană, se precizează în comunicat.
1. desfiintarea primariilor
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 13:04)
cu mai putin de 20.000 de locuitori ,sistarea ajutoarelor sociale pentru persoane sub 60 de ani si minim 15 ani vechime,deficitul este mult mai mare pentru ca nu s-a facturat in decembrie ci in ianuare vedeti cresterile din constructii pe primele doua luni in 2025 publicate astazi.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 15:05)
Asta am auzit și anul trecut.