Semnalul prezenţei crescute la votul la turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale a fost dat de cetăţenii români din Diaspora, încă din prima zi a votării. Menţionăm că românii de peste hotare au avut la dispoziţie trei zile - vineri, sâmbătă şi duminică (până la ora 21- ora României) - pentru a-şi exprima opţiunea, dar secţiile de vot de la ambasade şi consulate au fost aglomerate încă de vineri, ceea ce a făcut ca, la finalul celei de-a doua zile de vot, în Diaspora să fie depăşit numărul de votanţi înregistrat în 4 mai 2025. Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, până sâmbătă la ora 22 - ora României, după primele zile de vot în Diaspora, îşi exprimaseră opţiunea 729.631 de cetăţeni români, ceea ce înseamnă cu 351.431 mai mulţi votanţi după primele două zile de vot faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Dacă Autoritatea Electorală Permanentă estima că în Diaspora vor vota la aceste alegeri aproximativ 1,1 milioane de cetăţeni români, numărul de alegători prezenţi în secţiile de votare organizate în ambasade, consulate, biserici sau săli de sport era de un pic peste 1,6 milioane votanţi la ora 20, adică cu 64% mai mult faţă de prezenţa la turul I al alegerilor prezidenţiale, când s-a înregistrat un total de 973.129 cetăţeni români care au votat peste hotare.
Printre cei care au votat în Diaspora s-au numărat şi mai mulţi oficiali români. De exemplu, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a votat la Bruxelles, deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Partidului Popularilor Europeni a votat şi el în Belgia, senatorul Titus Corlăţean (PSD), fost ministru de externe la alegerile prezidenţiale din 2019, a votat la la consulatul României din Riga, Letonia, unde a participat la reuniunea Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care deţine şi cetăţenia română, şi-a exprimat opţiunea de vot vineri, la Ambasada României din Tirana, în Albania, ţară unde participa la summitul Comunităţii Politice Europene. De altfel, Republica Moldova a dat semnalul participării masive a Diasporei româneşti la vot. Astfel, până ieri la ora 19 Republica Moldova se situa în top 5 al statelor cu cea mai mare prezenţă la vot la alegerile prezidenţiale din ţara noastră, cu peste 155.000 voturi exprimate, precedată de Spania - cu aproape 184.000 voturi, Marea Britanie - 261.236, Germania - 273.000 şi Italia - 279.590 voturi.
În Diaspora au fost înregistrate şi incidente electorale. În Italia, la Roma, carabinierii au intervenit după ce prin preajma unei secţii de votare trecea un autoturism din care se striga numele candidatului AUR la prezidenţiale, iar în Anglia, la secţia de votare Harow 3, cetăţenii români aflaţi la coadă în curtea bisericii unde era amenajată secţia de votare au strigat de mai multe ori "George Simion". La fel s-a întâmplat şi la secţia de votare 189, din localitatea Ambilly, Franţa, unde Dan Enache, membru al USR Diaspora a fost scuipat, înjurat şi lovit de simpatizanţii candidatului AUR la alegerile prezidenţiale. Mai mult, din imaginile postate de USR pe Facebook se poate observa cum o parte dintre agresori se aflau sub influenţa alcoolului, ba mai mult unul dintre votanţi bea dintr-o sticlă de bere exact lângă secţia de votare, fără ca poliţia franceză să intervină.
Mai mult, la ora închiderii votării - ora 21, ora României - alegătorii din Diaspora s-au declarat nemulţumiţi că nu pot continua votarea, deşi spre deosebire de cetăţenii români din ţară, au avut la dispoziţie trei zile în care îşi puteau exprima opţiunea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2025, 00:04)
Au venit decemții să spele imaginea diasporei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de No problem în data de 19.05.2025, 01:54)
Număr și mai mare în țară .