OCTAVIAN LOHAN, TRANSELECTRICA: Producătorii din eolian ar trebui să investească şi în reţeaua de transport

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2012

Producătorii din eolian ar trebui să investească şi în reţeaua de transport

Sistemul nostru de transport al electricităţii ar putea să fie dezvoltat cu ajutorul investitorilor care produc energie eoliană, este de părere Octavian Lohan, directorul general adjunct al "Transelectrica". Domnia sa ne-a spus că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) a "dat voie" companiei "Transelectrica" să propună oamenilor de afaceri care dezvoltă proiecte de producţie a energiei din surse eoliene să investească şi în dezvoltarea sistemului de transport al electricităţii: "Ideea este că, dacă un investitor din sectorul eolian, pentru că, deocamdată, nu prea sunt companii interesate de alt tip de surse energetice, doreşte ca energia lui să poată fi preluată în sistem şi transportată, acesta ar trebui să finanţeze şi dezvoltarea unei linii în zona respectivă, urmând ca banii să şi-i recupereze de la < Transelectrica >. Noi am prevăzut în planul de perspectivă toate investiţiile de care este nevoie în sistem pentru transportul energiei eoliene în anii care urmează, doar că nu avem posibilitatea să le dezvoltăm în timpul optim. De aceea, dacă un investitor, spre exemplu, ar realiza în timp util un proiect de care are nevoie pentru a-şi vinde energia până în anul 2014, iar noi am prevăzut în plan ca acesta să fie finalizat în 2016, investitorul respectiv şi-ar primi toţi banii până în 2016".

Domnul Lohan ne-a spus că deja a avut discuţii cu câţiva dintre producătorii de energie eoliană, care s-au arătat dispuşi să colaboreze în acest sens cu "Transelectrica". Oricum, în caz contrar, ar risca să nu producă la capacitatea maximă până în momentul când va fi dezvoltată reţeaua de transport în zonele respective.

Realizarea întregului program investiţional, care prevede dezvoltarea unui număr de zece linii, ultimul termen pentru finalizare fiind anul 2020, presupune investiţii de 500 de milioane de euro.

"Proiectele necesare pentru transportul electricităţii în următorii opt ani vor fi finanţate din surse proprii < Transelectrica >, ce provin din amortismente. Există, însă, o mulţime de proiecte care ne blochează, pentru că nu avem garanţia că acestea vor fi realizate. Mulţi vin, prezintă proiecte, obţin autorizaţii şi pleacă. Noi deja avem studii, dorim să cumpărăm terenuri, dar legislaţia prevede o justă şi prealabilă despăgubire pentru proprietarii de terenuri, care ne va ţine ani de zile în justiţie. Noi vom propune să se modifice puţin legislaţia, în sensul în care să rămână o justă, dar nu prealabilă despăgubire. Adică să intrăm în teren şi după aceea să ne judecăm, iar toţi cei îndreptăţiţi vor primi despăgubiri pentru respectivele terenuri".

Până în această lună, "Transelectrica" a încheiat peste 8,7 milioane de contracte de racordare şi a emis circa 8,2 avize tehnice de racordare, pentru sectorul eolian. Capacitatea energetică estimată că va fi instalată în sectorul eolian până în anul 2020 depăşeşte 5.000 de MW. Pentru ca această cantitate să poată fi preluată în sistem, este nevoie să se realizeze cele trei mari proiecte anunţate - Centrala de la Brazi (prevăzută pentru acest an), cea de la Brăila (care ar trebui să intre în funcţiune în 2016) şi grupul de la Tarniţa-Lăpuşteşti (în 2018).

Puterea instalată de energie necesară pentru asigurarea numărului de certificate verzi prevăzute în lege va trebui să ajungă, până în 2020, potrivit calculelor "Transelectrica", la aproape 5.000 de MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb