Un oficial militar israelian a afirmat că rachetele balistice iraniene ar fi putut atinge Europa şi că puterea Iranului în materie de rachete reprezintă acum o ameninţare existenţială atât pentru Israel, cât şi pentru Orientul Mijlociu în ansamblu, potrivit The Media Line.
Conform sursei citate, oficialul a declarat că stocul de rachete al Iranului, care depăşeşte 2.000 de unităţi, a creat un blocaj logistic. Totuşi, chiar şi cu limitarea la aproximativ 400 de lansatoare de rachete, regimul iranian a reuşit să lanseze atacuri devastatoare.
Acesta susţine că loviturile preventive ale Israelului împotriva lansatoarelor iraniene de rachete au redus semnificativ numărul proiectilelor care ar fi putut atinge ţinte israeliene. Cu toate acestea, oficialul a avertizat că numărul şi calitatea rachetelor aflate în posesia Iranului rămân o preocupare gravă.
Oficialul a discutat despre o serie de ameninţări care provin dinspre Iran, concentrându-se în special asupra programului iranian de rachete balistice, ambiţiilor nucleare şi a unei strategii de „inel de foc” în jurul Israelului.
Potrivit oficialului, scopul pe termen lung al Iranului nu este doar acela de a provoca Israelul, ci şi de a construi un arsenal militar capabil să lovească capitale europene şi, în cele din urmă, coasta de est a Statelor Unite.
„Rachetele pe care Iranul le dezvoltă pot deja ajunge în Europa, iar planurile lor de avansare ar putea permite, în viitor, lovirea Statelor Unite,” a declarat oficialul.
Acesta a mai subliniat nevoia urgentă de a contracara programul nuclear al Iranului, care avansează în spatele uşilor închise, în ciuda aparenţei unor discuţii diplomatice. Iranul deţine deja suficient uraniu îmbogăţit pentru cel puţin 10 bombe atomice.
„Cu asemenea resurse, nu au niciun motiv să îmbogăţească uraniul la nivelurile actuale, decât dacă urmăresc activ construirea de arme nucleare,” a afirmat oficialul.
„Ei avansau cu fiecare etapă a procesului de obţinere a armelor nucleare, iar dacă nu am fi acţionat, ne-am fi confruntat cu realitatea unui Iran dotat cu arme nucleare.”
„Am estimat că Iranul deţinea aproximativ 2.000 - 2.500 de rachete balistice la începutul acestui conflict,” a explicat oficialul. „Totuşi, ei avansau rapid către o strategie de producţie în masă, care le-ar fi permis să îşi mărească stocul la 8.000 sau chiar 20.000 de rachete în următorii câţiva ani.”
În ciuda sistemelor sofisticate de apărare ale Israelului, precum Domul de Fier, volumul imens de rachete ar putea copleşi chiar şi cele mai solide apărări. „Pentru un stat de dimensiunea Israelului, aceasta este o ameninţare existenţială,” a spus oficialul. „Chiar şi cu sistemele noastre impresionante, nu poţi apăra eficient împotriva a 10.000 de rachete balistice.”
În acest context, operaţiunile aeriene defensive ale Israelului au fost cruciale. Oficialul a confirmat că forţele israeliene au distrus cu succes peste jumătate dintre lansatoarele de rachete ale Iranului. „Iranul avea aproximativ 400 de lansatoare, iar noi am distrus peste 200 dintre ele, ceea ce a creat un blocaj în operaţiunile lor de lansare,” a spus el. „Cu toate acestea, Iranul a reuşit să lanseze peste 500 de rachete balistice asupra Israelului şi plănuia să lanseze multe altele. Supremaţia noastră aeriană şi loviturile preventive au fost esenţiale pentru a reduce impactul acestor atacuri.”
Oficialul a identificat ceea ce a numit o „triplă ameninţare existenţială” din partea Iranului. Aceasta include programul de arme nucleare, ameninţarea cu rachete balistice şi înconjurarea tot mai mare a Israelului de către forţe susţinute de Iran. „Iranul finanţează proxy-uri în Gaza, Liban, Yemen, Siria şi Irak pentru a crea un inel de foc în jurul Israelului,” a explicat oficialul. „Aceasta nu este doar o ameninţare teoretică, ci un efort practic, în desfăşurare, împotriva căruia luptăm pe mai multe fronturi.”
Oficialul a subliniat că acţiunile Israelului împotriva proxy-urilor iraniene, inclusiv Hezbollah în Liban şi Hamas în Gaza, au fost vitale pentru menţinerea securităţii israeliene. „Am găsit informaţii în Gaza care arată legături între lideri ai Hamas şi comandanţi militari de rang înalt din Iran, ceea ce indică faptul că Iranul orchestra direct eforturile de reînarmare a Hamasului şi pregătea un atac de tip 7 octombrie, dar la o scară mult mai mare,” a dezvăluit oficialul. „Am eliminat acei lideri înainte să-şi poată pune planurile în aplicare.”
Publicaţia The Media Line a cerut oficialului un comentariu cu privire la îngrijorările legate de folosirea bombelor cu dispersie în conflict, pe care Iranul le-a utilizat pentru a creşte numărul victimelor civile. „Folosirea de către Iran a bombelor cu dispersie este o crimă de război,” a spus oficialul. „Aceste arme dispersează submuniţii pe o arie largă, iar când civilii se apropie, pot fi ucişi de muniţiile rămase active. Din fericire, oamenii noştri au urmat instrucţiunile de siguranţă, iar majoritatea civililor au rămas în adăposturi, ceea ce a redus numărul victimelor.”
Eforturile armatei israeliene de a proteja civilii, atât prin măsuri defensive cât şi ofensive, au fost remarcate, iar oficialul a adăugat că Comandamentul Frontului de Acasă al Israelului a jucat un rol esenţial în reducerea pierderilor de vieţi omeneşti.
„Chiar şi cu 36 de puncte de impact asupra populaţiei civile, am înregistrat doar 29 de decese. Nu am pierdut niciun soldat activ în timpul acestui conflict,” a spus oficialul. „Acesta este un testament al eficienţei sistemelor noastre de apărare şi al capacităţii noastre de a elimina ameninţările înainte ca ele să ajungă la ţinte.”
„Credem că programul nuclear al Iranului a fost serios întârziat, dar monitorizăm în continuare cu atenţie activităţile lor,” a declarat oficialul pentru The Media Line. „Deşi sperăm ca această întârziere să dureze ani de zile, ştim că Iranul poate relua eforturile oricând şi trebuie să rămânem vigilenţi.”
Oficialul a reiterat angajamentul Israelului de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare, menţionând că capacităţile de informaţii şi militare ale Israelului rămân în alertă maximă. „Nu avem timp de odihnă. Evaluăm constant dacă Iranul face paşi către bomba nucleară,” a afirmat oficialul. „Deşi sperăm într-o soluţie diplomatică, Israelul nu va permite existenţa unui Iran înarmat nuclear. Vom acţiona când va fi necesar.”
Oficialul a încheiat subliniind caracterul continuu al conflictului. „Încă luptăm pe mai multe fronturi şi, deşi am obţinut succese, acest conflict este departe de a se fi încheiat,” a avertizat oficialul. „Iranul este hotărât să distrugă Israelul, iar noi suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a împiedica acest lucru.”
Având în vedere că arsenalul de rachete al Iranului şi ambiţiile sale nucleare continuă să crească, oficialul a subliniat că strategia de apărare a Israelului trebuie să rămână agilă şi adaptabilă pentru a face faţă ameninţărilor în schimbare. „Ne pregătim mereu pentru cel mai rău scenariu,” a spus oficialul. „Securitatea Israelului este nenegociabilă şi vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura supravieţuirea.”
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 15:43)
Pai ce faceti domnilor,ati strigat lupul la oi cu bombardarea Europei de catre Putinescu 4 ani de zile de ne am plictisit asteptand sa vedem cum zboara Oreskin si Kinjal,si acum schimbati narativul , inlocuiti ursul cu ayatolahul ? :)))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 16:13)
Daca-ti amintesti tu, mai trolica, exact asta a fost motivul scutului de la Deveselu, doar ca putler te-a dezinformat zi de zi si acu nu mai sti cum sa dregi busuiocul.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 17:24)
Sceleratul de Putinescu a strigat si nu kinjal ci cu bombe nucleare, cam tot la 2 saptamani a amenintat Europa.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 17:33)
Corect ar fi " s a spus ca va fi folosit impotriva Iranului " dar erau indreptate impotriva rusilor,mangleala de spalat creierul unuia ca tine.Ce are Iranul de impartit cu Romania si Polonia unde sunt amplasate scuturile astea?
Daca te uiti pe o harta ,scutul impotriva ICBM urilor iraniene are mai mult sens in Turcia.Dar de fapt trebuie interceptate rachetele rusesti care ar devasta Parisul si Londra,sacrificandu ne pe noi si polonezi.
Vezi ca nici Italia,nici Grecia nu detin scut pentru rachete balistice care ar fi ruta cea mai naturala spre West avand in vedere ca ICBM urile nu au fost dotate cu volan sa vireze din scurt la dreapta sau stanga.Hai gandeste repede o replica plauzibila dar tine o pentru tine,sa nu faca pui,nu mai pune nimeni botu la fake uri.
:))))
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 07.07.2025, 18:54)
FELICITARI,SCUTUL DE LA dEVESELU A FOST FACUT PT RACHETELE IRANIENE SCUD,si putin a spus ca asta e adevararul!
apoi americani au mai facut unul in polonia,dupa gandirea sclipitoare a ta ,cred ca Iranul vroia sa atace bazele din Groelanda,dar le interceptau in Polonia!
atunci cand te informezi din media autorizata si nu compilezi deloc,plutesti precum baloanele lui Kim prin realitate!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 19:36)
1)Scud Racheta, ruseasca raza de actiune max 700 km varianta D,celelalte variante mai putin.
2) distanta Iran Romania 3800km
3) Raza actiune ICBM iraniene acual 2000 km
4) Si te am avertizat sa gandesti inainte de a scoate porumbelul,esti jalnic de patetic in...., :))))
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 20:35)
da e pt rusi deveselu evident.