Condiţiile sociale în care trăiesc oamenii - precum locuinţa, venitul, educaţia şi discriminarea - au un impact mai mare asupra stării de sănătate decât factorii genetici sau calitatea sistemului de sănătate, potrivit unui nou studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Cercetarea arată că peste jumătate dintre factorii care determină sănătatea oamenilor sunt de natură socială. Aceşti "determinanti sociali ai echităţii în sănătate" includ: condiţiile în care oamenii se nasc, trăiesc, muncesc şi îmbătrânesc; accesul la resurse, educaţie şi servicii; posibilităţile economice şi sociale.
• Injustiţiile sociale generează inegalităţi în sănătate
"Inegalitatea în sănătate nu este un accident. Ea este rezultatul modului în care societăţile distribuie resursele şi oportunităţile, influenţat de alegerile politice", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a subliniat că miliarde de oameni sunt expuşi unui risc mai mare de îmbolnăvire şi moarte doar din cauza condiţiilor în care s-au născut, a locului în care trăiesc sau a grupului social din care fac parte.
• Apel la acţiune pentru liderii globali
"Noi, liderii globali, avem puterea şi responsabilitatea de a schimba acest sistem", a adăugat Tedros. OMS atrage atenţia că o mare parte din bolile şi decesele care afectează populaţia globului pot fi prevenite prin politici publice care reduc inegalităţile.
Opinia Cititorului