OPINIIConcurenţa cu Trezoreria dă roade: băncile urcă dobânzile la depozite

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 august 2019

Lansarea lună de lună a unor noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie nu a lăsat indiferente băncile, confruntate probabil cu o migrare a economiilor deponenţilor spre randamente mai bune. Banca Transilvania şi CEC-ul sparg primele gheaţa pentru băncile mari şi mută ştacheta dobânzilor la termen în apropierea reperelor fixate de Ministerul Finanţelor. CEC Bank, de pildă, oferă acum 3,5% pe an pentru depozitele la 12 luni, 4% pentru cele la 24 luni şi 4,5% pentru depozitele la 3 ani. Vă sună cunoscut? Sunt exact dobânzile plătite în prezent de Ministerul Finanţelor la emisiunile de titluri de stat cu respectivele scadenţe. La rândul său, Banca Transilvania plăteşte 3,5% la un an, 4% la doi ani şi 4,25% la 3 ani. Aici e o mică diferenţă pentru scadenţa mai lungă, dar să ţinem cont de faptul că la sume mai mari orice bancă e dispusă să ofere un mic bonus celor care vor să negocieze randamentul final. Dorinta de a concura cu Trezoreria nu mai apare la randamentele fixate pentru scadenţele mai scurte, unde la 6 luni de pildă Banca Transilvania plăteşte doar jumătate din randamentul la un an (1,75%) în vreme ce la CEC avem 2,5% (nu există titluri de stat cu scadenţă la 6 luni).

De ce nu sunt oferte de depozite şi la 5 ani la bănci, precum la Trezorerie? Probabil din cauza unei cereri mai reduse pe acest segment, băncile din România oprindu-se de regulă la borna 3 ani cu ofertele de economisire. Sigur, nu este un câştig similar ti-tlurilor de stat chiar dacă dobânzile par identice. Să nu uităm că în cazul certificatelor de trezorerie dobânda nu se impozitează. Totuşi, să nu neglijăm şi barierele birocratice care pot înclina balanţa în favoarea băncilor. Iată un caz concret din experienţa proprie. În iulie am încercat să încasez în contul bancar dobânda aferentă unor titluri de stat cumpărate de la Trezorerie. Evident, nu am putut face asta, la sediul Trezoreriei unde m-am deplasat eu nu existau formulare tipizate pentru ordine de plată. Am fost sfătuit, însă, să vorbesc cu domnul de la xeroxul de peste drum care are aşa ceva şi care mă poate ajuta chiar să îl completez...Nu am insistat pentru că suma nu era mare şi puteam pleca şi cu banii cash de la casierie fără probleme. Sper, însă, să nu păţesc la fel şi la scadenţa certificatelor mele, pentru că nu aş putea defila fără emoţii prin oraş cu banii în pungă. Nu îmi amintesc să mă fi trezit la vreo bancă fără formulare de OP-uri. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici în acest moment nu se ştia exact care ar fi procedura pentru încasarea banilor plasaţi în certificate de trezorerie înainte de scadenţă (slabe sanse să păţeşti asta la ghişeul unei bănci).

De menţionat că în topul randamentelor depozitelor bancare la termen de 12 luni, potrivit Conso.ro, alături de CEC Bank şi Banca Transilvania mai găsim doar Patria Bank, dar în acest caz comparaţia cu randamentul certificatelor de trezorerie se opreşte aici, la 2 ani Patria Bank oferă doar 3,55%. Dacă sunt însă "bani noi" la mijloc (nu depozite ajunse la maturitate şi refăcute pe altă scadenţă), banca oferă un bonus de 0,25% la dobândă, cu care poate bate deci randamentele băncilor mai mari cu care concurează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro