Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: Majorarea TVA la mâncare va lovi dur industria ospitalităţii

M.P.
Miscellanea / 3 iulie, 11:11

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: Majorarea TVA la mâncare va lovi dur industria ospitalităţii

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a transmis astăzi o scrisoare deschisă Guvernului şi Ministerului Finanţelor, exprimându-şi „profunda îngrijorare şi nemulţumirea” faţă de intenţia autorităţilor de a creşte TVA-ul pentru alimente de la 9% la 11%, începând cu 1 august 2025.

HORA avertizează că această decizie, împreună cu alte modificări fiscale, ar putea avea un impact major asupra sectorului ospitalităţii, care a jucat un rol esenţial în economia României, mai ales în perioadele dificile.

„Considerăm însă că majorarea taxelor ar trebui să fie ultimul instrument utilizat, doar după epuizarea celorlalte soluţii, pentru a proteja mediul de afaceri, locurile de muncă şi competitivitatea economiei”, se arată în mesajul adresat premierului Ilie Bolojan şi ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare.

Daniel Mischie, vicepreşedintele HORA şi CEO al lanţului City Grill, estimează că o astfel de măsură fiscală va avea efecte directe asupra consumatorilor: „Majorarea TVA de la 9% la 11% va conduce la o creştere a preţurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%”.

Potrivit datelor prezentate de HORA, sectorul ospitalităţii include circa 23.300 de companii şi aproximativ 40.000 de unităţi active, aflate încă în proces de redresare după pierderile din pandemie. Dacă în 2020-2021 cifra de afaceri a scăzut la 2,7-2,8 miliarde euro, în 2024 s-a estimat o revenire la 6,5 miliarde euro, susţinută de o politică fiscală stabilă. Totuşi, HORA prognozează o scădere de 15% în 2025, până la 5,5 miliarde euro, în cazul aplicării noii cote de TVA.

Organizaţia atrage atenţia că noua structură fiscală ar ridica povara fiscală medie de la 12% la circa 14%, adică o creştere efectivă de 17%. Mai mult, HORA estimează că încasările bugetare din TVA în acest sector s-ar putea reduce, ajungând la 0,74 miliarde euro în 2025, sub nivelul din 2024 (0,75 miliarde euro).

„Majorarea TVA de la 9% la 11% va conduce la o creştere a preţurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%. Aceasta va frâna consumul şi va încuraja evaziunea fiscală”, a subliniat din nou Daniel Mischie.

În scrisoare, HORA solicită Guvernului „să reconsidere această decizie”, să o aplice doar temporar şi să vină cu măsuri care să reducă impactul negativ asupra industriei. Printre propunerile avansate se numără:

-scăderea altor taxe pentru angajatori;

-stimulente pentru investiţii şi digitalizare;

-programe de sprijin pentru menţinerea locurilor de muncă;

-controale ferme pentru combaterea evaziunii fiscale.

Organizaţia se declară deschisă unui dialog constructiv cu autorităţile pentru a găsi cele mai bune soluţii în sprijinul unei dezvoltări sustenabile a ospitalităţii în România.

„Solicităm Guvernului României să reconsidere această decizie, să o limiteze ca durată şi să analizeze cu atenţie impactul său real şi de durată asupra economiei şi societăţii”, se mai arată în documentul semnat de Daniel Mischie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. sigur,intre 10 si 15% las la nota de plata,daca ar creste cu 1.5 % la nota ca nu ti da nota de plata fara tva,lasi 8.5 pana la 13.5 % bacsis,platind aceeasi suma!

    mare paguba in dovleci! 

    1. nu conteaza marirea pretului cu 8% . pretul de cost al unei cafele este de 0,7-1,5 lei se vinde cu 18 lei adica adaos comercial 2.000 % , pretul unei beri 3-4 lei in magazine 20 de lei ,ce ii faceti bai panacotilor de o vindeti la pretul asta ,am avut restaurant aveam 400 de consumatori la pranz adaosul comercial la bucatarie nu depasea 200% iar la bar media era 60% .

    SFG buy later?

    De ce nu arătați o calculație de preț, sa știm și noi ?

    TVA creste cu 2 %, voi creșteți cu 10 %

    A-ti dublat prețurile în câțiva ani pe chestii fara gust si cu toate chimicalele în ele.  

    "Majorarea TVA de la 9% la 11% va conduce la o creştere a preţurilor pentru consumatorul final cu aproximativ 1,8%. Aceasta va frâna consumul şi va încuraja evaziunea fiscală”, a subliniat din nou Daniel Mischie"...Deci pentru 11% romanul face evaziune fiscala, in schimb plateste fara probleme TVA de 20% in Bulgaria, Turcia, Franta, 21% In Spania, 22% in Italia, 23% In Portugalia, 24% In Grecia si 25% In Croatia:-)

    ...

    industria ospitalităţii? :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0692
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3149
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8424
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.4699

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb