Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a declarat, joi, în urma unei discuţii cu primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, că în Bucureşti s-au făcut paşi importanţi pentru a ieşi de sub ameninţarea procedurii de infringement privind poluarea aerului.
"Am discutat şi despre infringement la Bucureşti pentru poluarea aerului, dar şi aici s-au făcut paşi importanţi, cred eu. (...) Sunt trei oraşe unde am avut dificultăţi: Braşov, Iaşi şi Bucureşti. Braşovul a luat măsurile necesare şi practic iese din infringement. Bucureştiul este într-un stadiu destul de avansat, pentru că a terminat studiul de fezabilitate. Acum fac planul de măsuri. Cu asta şi cu următorii paşi care se vor face, sperăm că şi Bucureştiul va ieşi de sub ameninţare. La Iaşi sunt un pic mai în urmă, sunt doar la faza de studiu de fezabilitate, ce măsuri trebuie luate în acest plan de îmbunătăţire a calităţii aerului", a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că aceste planuri sunt responsabilitatea autorităţilor locale, iar ministerul are doar datoria de a raporta datele Comisiei Europene. Paşca Palmer a menţionat că Bucureştiul va beneficia de trei milioane de lei pentru reabilitarea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului.
"În Bucureşti unele nu sunt funcţionale şi am prevăzut în buget, anul acesta, să reabilităm această reţea naţională. Din cele 35 de milioane de lei alocate la nivel naţional, trei milioane sunt pentru Bucureşti. Din banii aceştia se vor reabilita aceste staţii de monitorizare şi măcar vom avea date mai concrete despre calitatea aerului", a afirmat ea.
Cristiana Paşca Palmer a precizat că în cadrul întâlnirii cu primarul a discutat şi despre vehiculele electrice şi infrastructura necesară acestora, în condiţiile în care Fondul de Mediu prevede şi investiţii pentru acest tip de maşini.
"Am discutat cu domnul primar despre ceva ce pe mine mă interesează foarte tare: ideea de a promova şi oraşe verzi în ţară. Ne-am referit în mod special la Bucureşti: ce ar însemna un program de case verzi, de clădiri verzi în Bucureşti. Asta pentru că la Ministerul Mediului avem o direcţie prioritară anul acesta: impulsionarea unei tranziţii către economie verde, iar sectorul de clădiri verzi este foarte important pentru că este un sector economic unde se pot crea locuri de muncă. La Administraţia Fondului de Mediu, în anul acesta, vom avea o linie de finanţare 'Casa verde' prin care se pot finanţa astfel de obiective", a explicat ea.