Vizita oficială pe care ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, o efectuează în Irlanda a debutat, joi, 1 octombrie, cu o întâlnire oficială cu domnul Pat Breen, potrivit unui comunicat de presă MAE.
În cadrul discuţiilor, parlamentarul irlandez a apreciat faptul că românii din Irlanda reprezintă o comunitate bine închegată, care îşi aduce o contribuţie importantă la viaţa socială şi economică a Irlandei.
Ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat că buna integrare a românilor trebuie dublată de sprijin pentru păstrarea identităţii româneşti, în contextul în care o comunitate care numără cel puţin 40.000 de membri îşi doreşte să păstreze legături puternice cu România pe palier cultural, educaţional şi religios.
Totodată, ministrul delegat a abordat şi problema votului prin corespondenţă, menţionând că în România există voinţă politică pentru ca acest lucru să se petreacă la următorul ciclu electoral.
În continuarea vizitei oficiale pe care ministrul delegat Angel Tîlvăr o efectuează în Irlanda, acesta s-a întâlnit cu Jimmy Deenihan, ministru de stat pentru diaspora, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe irlandez.
Domnul Jimmy Deenihan a prezentat modalităţile de implementare a strategiei elaborate de guvernul irlandez, subliniind contribuţia pe care diaspora irlandeză o are la promovarea Irlandei şi la viaţa economică a acestei ţări.
Ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat direcţiile de acţiune integrată, elaborate la nivel interinstituţional, pe care statul român le are în ceea ce priveşte românii de peste hotare, accentuând abordarea specifică a comunităţii istorice şi a diasporei recente.
Demnitarul român a subliniat angajamentul României de a sprijini comunităţile de români, în contextul în care provocările perioadei contemporane, care ţin de legislaţia muncii, de dobândirea cetăţeniei, de recunoaşterea statutului de minoritate sau de sprijinul pe care statele de reşedinţă le acordă noilor minorităţi, diferă de la zonă la zonă.
Totodată, ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat omologului său stadiul de organizare a Congresului Diasporei din România, eveniment solicitat de către comunităţile de români şi care se doreşte a fi o interfaţă între acestea şi statul român.