PĂSTORITUL ALPIN ÎN ZONA ENERGIEI CURATE Sisteme fotovoltaice la stânele din Munţii Căpăţânii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 august 2022

Sisteme fotovoltaice la stânele din Munţii Căpăţânii

Asociaţia Energia Inteligentă a finalizat săptămâna trecută proiectul pilot "România Tradiţională cu Energie Curată", prin intermediul căruia 10 din cele 13 stâne existente în munţii Căpăţânii pe raza administrativ-teritorială a localităţii vâlcene Vaideeni au fost dotate cu sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Pe lângă dotarea gratuită a celor zece stâne cu panouri fotovoltaice şi sistemele aferente, prin proiectul în valoare totală de 75.000 euro au mai fost amenajaţi 60 kilometri de drum alpin, care leagă între ele stânele respective, precum şi locaţiile respective de comuna Vaideeni.

"Înainte de începutul proiectului am făcut o analiză cu privire la stânele existente în zonele alpine şi am constatat că mai există aproximativ 60% dintre ele, restul de 40% fiind părăsite, prăbuşite, abandonate, rupte. Ajungând în masivul Căpăţânii, am constatat că aici încă există toate stânele, chiar dacă unele dintre ele sunt acoperite cu nailon, de vreo doi-trei ani de când vânturile puternice din timpul iernii le-au smuls acoperişurile. Oamenii nu au abandonat aceste locuri, chiar dacă este foarte dificil. Ei s-au plâns cel mai mult de lipsa infrastructurii, pentru că este foarte greu să ajungi cu utilajele până acolo. Am plecat de la ideea că este mult mai simplu să conservi ceea ce există, decât să te chinui să îi aduci pe alţii înapoi, care deja au plecat din acele zone. Toate stânele din proiect sunt ale Primăriei Vaideeni, care, odată la cinci ani, le concesionează cu teritoriul aferent. Panourile pe care le-am pus prin acest proiect le-am predat Primăriei. Am mers cu acelaşi standard de dotare la toate stânele: o sursă de încărcare de 700 Waţi pe oră, cu o rezervă de putere de 2 Kilowaţi, ceea ce le asigură iluminatul interior şi exterior, curentul electric necesar pentru televizor, antenă satelit, radio, o mulgătoare, un aparat de făcut unt, adică un minim necesar. Teoretic, echipamentele montate pot să asigure energia şi pentru un flex sau o betonieră, dar asta ar însemna forţarea bateriilor şi nu recomandăm acest lucru. Proiectul realizat de noi transmite mesajul că în ultimii 30 de ani am renunţat prea uşor la tradiţii şi suntem îndărătnici să acceptăm tehnologiile viitorului. Considerăm că trebuie să ne recalibrăm, trebuie să mergem cu tradiţiile mai departe, aşa cum trebuie să înţelegem că lumea se schimbă şi noi trebuie să ne schimbă odată cu ea. Noile tehnologii pentru producerea energiei, tehnologii curate, trebuie să intre şi ele în viaţa noastră aşa cum acum o sută de ani au intrat gazele. Păstrăm tradiţiile, dar ne orientăm şi către energie curată, energie pe care să o acceptăm cupregătirea corespunzătoare pentru a o şi folosi", ne-a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Domnia sa a precizat că investiţia medie pentru utilarea unei stâne se ridică la 4700 euro, restul banilor din suma totală fiind folosiţi pentru reamenajarea şi redimensionarea celor 60 de kilometri de drum alpin şi drum montan.

Pentru realizarea proiectului pilot de utilare a stânelor cu sisteme fotovoltaice, reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă au colaborat cu autorităţile locale, din partea cărora au găsit înţelegere şi sprijin şi nu au întâmpinat nicio dificultate. Acest lucru a fost posibil şi prin prisma faptului că fondurile europene nu au incluse în ele vreo axă care să se refere la modernizarea stânelor în scopul conservării păstoritului în zonele alpine.

"Este un proiect extraordinar, un vis devenit realitate. Iată că, după mii de ani în care singura lumină la stână a fost focul din vatră, acum oamenii se vor bucura de condiţii optime de trai. La noi, din fericire, încă se păstrează tradiţiile, încă avem funcţionale toate cele 13 stâne aflate pe teritoriul nostru administrativ, 13 stâne care se află pe o suprafaţă de păşune de 2200 hectare. Din păcate pentru noi nu există linii de finanţare pentru amenajarea sau reabilitarea lor. De-a lungul timpului au fost mai multe proiecte care au început, dar la un moment dat s-au întrerupt. Interesul nostru e să dezvoltăm aceste stâne, să dezvoltăm şi partea de turism, iar oamenii să vină să guste din produsele tradiţionale, să vadă cum arată un foc de vatră, să se bucure de natura din preajmă. Un alt obiectiv pe care îl urmărim este amenajarea spaţiilor de procesare a produselor noastre tradiţionale, deoarece dorim să acredităm ca produs tradiţional «Telemeaua de Vaideeni», iar pentru acest lucru este nevoie de electricitate la fiecare stână", ne-a declarat Daniel Băluţă primarul comunei Vaideeni.

Una dintre ultimele stâni dotate cu sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice este aceea concesionată familiei Mutu.

"Ne ajută foarte mult aceste panouri pentru că o să folosim energia pentru mulgătoare electrică, pentru încărcarea telefonului, pentru curent în stână şi pe afară, să fie lumină noaptea", ne-a spus Ion Mutu, titularul stânei concesionate.

"Noi am avut iniţial un panou mai mic, dar acum este mult mai bine. Panoul respectiv nu ne asigura lumina necesară şi seara când se întuneca eram nevoiţi să ne culcăm imediat. Acum, o să avem mai multă lumină, va fi mai bine şi faptul că ne-au montat şi becuri pe senzori pe afară este un plus în timpul nopţii", ne-a spus Veronica Mutu, soţia titularului concesiunii.

Cocora 1 şi Cocora 2 sunt alte două stâne beneficiare ale sistemelor fotovoltaice aduse prin proiectul-pilot realizat de Asociaţia Energia Inteligentă.

"Aveam lumânări, felinare, lămpi, de acolo am plecat. Ne sculăm dimineaţa la cinci şi chiar aveam nevoie de lumină electrică. Tehnologia ne ajută, iar acum prin electricitatea adusă de panouri fotovoltaice ne este uşurată un pic munca pe care o depunem zilnic. Noi stăm patru luni pe an cu animalele în zona alpină, după care la sfârşitul lui septembrie - cel târziu în primele zile ale lunii octombrie coborâm cu tot cu animalele din gospodărie la casele noastre din sat, unde rămânem peste iarnă", ne-a spus Ion Crăciunescu, care a moştenit pasiunea pentru păstorit de strămoşii săi veniţi în Vaideeni, de dincolo de munţi, din Mărginimea Sibiului.

Menţionăm că toţi concesionarii celor zece stâne dotate cu panouri fotovoltaice şi-au asumat obligaţia ca la coborârea din zona alpină, la finalul lunii septembrie, să demonteze panourile respective şi sistemele, să le coboare cu ei în comună, şi să le monteze în primăvara viitoare când îşi vor aduce din nou turmele de oi sau vacile pe munte.

După finalizarea acţiunii de montare a sistemelor fotovoltaice la stânele din Munţii Căpăţânii, reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă ne-au transmis că doresc să continuie proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată", pe care să îl implementeze şi pentru alte trei-patru ocupaţii sau meserii tradiţionale din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb