OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud - Est, a obţinut, pentru anul trecut, un profit net la nivel consolidat de circa patru miliarde de lei, cu 64% peste cel din 2017, potrivit datelor preliminare prezentate astăzi de companie.
Veniturile din vânzări (excluzând accizele la produsele petroliere) au crescut cu 16%, în perioada ianuarie - decembrie 2018, faţă de acelaşi interval al anului anterior, până la 22,52 miliarde de lei, în timp ce Rezultatul din exploatare excluzând elememtele speciale a urcat cu 47%, în comparaţie cu cel obţinut în anul 2017, până la 4,8 miliarde de lei, segmentul Upstream (explorare şi producţie) contribuind cu circa două treimi la acest rezultat.
"Segmentul Upstream a beneficiat de preţuri realizate mai bune, precum şi de nivelul mai scăzut al costurilor de producţie, cheltuielilor cu amortizarea şi al celor de explorare, ceea ce a contrabalansat efectul scăderii producţiei", explică compania, adăugând: "Rezultatul Downstream Oil reflectă performanţa solidă a activităţii de vânzări, care a compensat parţial impactul reviziei rafinăriei (n.r. Petrobrazi) din trimestrul al doilea al anului 2018 şi marja de rafinare mai scăzută. Rezultatul Downstream Gas s-a îmbunătăţit, susţinut de disponibilitatea crescută a centralei electrice de la Brazi şi de numărul mai mare de clienţi finali".
În aceste condiţii, emitentul propune distribuirea către acţionari a unui dividend brut de 0,027 lei/titlu, valoare care, raportată la cotaţia de închidere a titlurilor SNP de ieri, 0,3375 lei, oferă investitorilor un randament de 8%.
Anul trecut, OMV Petrom a distribuit către acţionari un dividend brut de 0,02 lei/titlu.
Propunerea emitentului este în ton cu noua politică de dividende adoptată în 2018, prin care OMV Petrom se angajează să crească în fiecare an valoarea dividendului sau cel puţin să o menţină la nivelul anului anterior, în concordanţă cu performanţa financiară şi necesarul de investiţii a companiei, având în vedere soliditatea financiară pe termen lung a societăţii.
Grupul austriac OMV deţine 51% din emitent, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din OMV Petrom.
Valoarea de piaţă a grupului petrolier la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 19,12 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2019, 09:51)
Profitul a crescut cu 64% si dividendul cu numai 30%.
Eterna calicie austriaca in relatia cu Romania. Primesc mult si ofera in schimb foarte putin.
Probabil ca tipa foamea in ei prea tare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2019, 10:22)
E bine și așa. Dacă rămânea a statului român sută la sută acum era în faliment, căpușată de hoții din guvern și din parlament
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2019, 10:41)
Foarte corect!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2019, 11:05)
De-aia suntem la coada Europei - pentru ca "e bine si asa". Mentalitate de looser!
1.4. boieru si argatu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de the Brute în data de 06.02.2019, 11:19)
Ingamfatu de Seele face scandal la 14 procente impozit da nu vomita la 40 procente pe OMV. Petrom cu 1 miliard eur in conturi si jumatate din profit OMV Konzern. Ii face terci pe saracii de la Oltchim da investeste in Orient 2 miliarde juma in rafinarie ca la Pitesti nu era Scheherazada. Oare cat suntem de imbecili sa punem botu la gargara cu mediul stabil.