PETR KOBLIC, PREŞEDINTELE FESE: "Problema majoră a Europei este dependenţa excesivă de finanţarea bancară"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2022

Petr Koblic

Petr Koblic

"Pieţele de capital funcţionale sunt locul în care predomină statul de drept" "Trebuie să ajutăm IMM-urile să aibă acces mai uşor la pieţele de capital"

Problema majoră a Europei este dependenţa excesivă de finanţarea bancară, care limitează sursele de finanţare necesare pentru creşterea companiilor locale, a spus ieri Petr Koblic, preşedintele Federaţiei Europene a Burselor de Valori (FESE), cu ocazia evenimentului ce a marcat aniversarea a 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare din ţara noastră.

Domnia sa a afirmat: "Văd o paralelă între o societate liberă, o economie liberală şi dezvoltarea culturii capitalului în ţările respective. De obicei, pieţele de capital funcţionale sunt locul în care predomină statul de drept. Unde există încredere între investitori şi emitenţi, unde persoanele îşi asumă responsabilitatea pentru deciziile lor financiare şi unde cei care oferă servicii publicului îşi asumă responsabilitatea. Pentru mine, nu este surprinzător faptul că pieţele de capital care funcţionează cel mai bine se află în ţările cu democraţii stabile şi unde predomină statul de drept".

Petr Koblic a adăugat: "În partea noastră a Europei, călătoria către democraţie nu a fost uşoară. Nici călătoria către capitalismul funcţional şi pieţe de capital complet dezvoltate nu este uşoară. Cu toate acestea, vedem că multe provocări sunt comune pieţelor din Europa Centrală, dar şi pieţelor din toate ţările Uniunii Europene. Problema majoră a Europei este dependenţa excesivă de finanţarea bancară, care limitează sursele de finanţare pentru creşterea companiilor noastre, inclusiv a IMM-urilor".

Preşedintele Federaţiei Europene a Burselor de Valori a subliniat importanţa dezvoltării unor ecosisteme financiare locale, prin care să se finanţeze IMM-urile.

"Privatizările reprezintă, în mare parte, motorul pieţelor Europei Centrale şi de Est, alături de listarea IMM-urilor. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat la începutul mandatului său că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei europene. Acestea au cei mai mulţi angajaţi din Uniunea Europeană. Sunt de o importanţă vitală deoarece crează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi stimulează inovarea. Trebuie să ajutăm IMM-urile să aibă acces mai uşor la pieţele de capital, pentru ca să poată investi în cercetare şi dezvoltare, să aibă mai mult personal şi să-şi extindă prezenţa internaţională. Prin urmare, trebuie să cultivăm şi să dezvoltăm ecosistemele financiare locale, care deservesc companiile mai mici şi investitorii lor. Dar, care să permită şi investiţii transfrontaliere", a spus Petr Koblic.

Conform preşedintelui FESE, uniunea pieţelor de capital europene este o prioritate dar în prezent există o serie de elemente care nu permit acest lucru. "Până când le putem unifica, trebuie să unificăm sistemele de contabilitate, reglementările privind falimentul şi legislaţia privind valorile mobiliare, în Uniunea Europeană. Până atunci, cred că pieţele vor rămâne preponderent locale".

Nu în ultimul rând, Petr Koblic a sublniat importanţa băncilor şi brokerilor locali, pentru pieţele din regiunea noastră. "Trebuie să ajutăm băncile de investiţii locale şi regionale de dimensiuni medii. Este un lucru foarte important deoarece, alături de brokerii locali şi regionali, acestea sunt cele care aduc de obicei companiile în piaţă. Nu băncile de investiţii din Statele Unite cu sediul la Londra", a spus, preşedintele Federaţiei Europene a Burselor de Valori.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este o problema generala a occidentului

    Pai de unde capital ? Din economiile rase de inflatie ?

    1. De la tiparnita din beci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb