Criptomoneda Bitcoin a coborât, vineri, sub 20.000 de dolari, atingând nivelul minim al ultimelor aproape două luni, după o vânzare masivă de acţiuni pe piaţa bursieră din SUA şi prăbuşirea recentă a unui creditor axat pe criptomonede, potrivit CNBC.
În acest context, piaţa criptomonedelor a pierdut peste 70 de miliarde de dolari în numai 24 de ore. Bitcoin se tranzacţiona vineri, la ora 05.11, în scădere cu aproape 8%, la 19.900,28 dolari, conform datelor CoinDesk. La ora 09.19, moneda valora 19,934.75 dolari. Ether a scăzut cu peste 8%, la 1.400,63 dolari.
Vânzarea de pe piaţa cripto a fost provocată de o serie de factori, potrivit sursei citate, care adaugă că declinul criptomonedelor este destul de strâns corelat cu pieţele bursiere din SUA, în special cu Nasdaq, piaţă dominată de segmentul tehnologiei.
Săptămâna trecută, preşedintele băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), Jerome Powell, a indicat că ratele dobânzilor ar putea creşte mai mult decât arătau aşteptările şi vor fi menţinute la niveluri ridicate. Creşterea din ultimul an a dobânzilor a pus presiune pe activele riscante, cum sunt acţiunile, şi în special pe criptomonede.
"Există puţine motive pentru a cumpăra bitcoin acum, deoarece piaţa este saturată de evoluţii negative, nu doar în mod specific pentru industria cripto, ci şi pentru piaţa financiară, în general", a declarat, pentru CNBC, Yuya Hasegawa, analist la firma japoneză de criptomonede Bitbank.
Un alt factor care pune presiune pe valoarea monedelor cripto este prăbuşirea Silvergate Capital, un important creditor al industriei de profil, aminteşte CNBC.
Silvergate a informat săptămâna trecută că îşi închide operaţiunile şi intră în proces de lichidare voluntară, ceea ce a dus la prăbuşirea acţiunilor sale.
Silvergate a precizat la acel moment: "Având în vedere schimbările prin care trece industria şi felul în care evoluează reglementarea criptomonedelor, Silvergate consideră că o închidere treptată şi o lichidare a afacerii este cea mai bună cale de urmat".
Anunţul a venit la mai puţin de o săptămână după ce Silvergate şi-a închis platforma de plăţi - Silvergate Exchange Network -, considerată unul dintre pilonii principali ai afacerii sale.
Căderea Silvergate este un alt exemplu al modului în care prăbuşirea bursei de criptomonede FTX continuă să aibă un impact asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.
Pe de altă parte, tot săptămâna trecută, Silicon Valley Bank (SVB) a informat că a vândut deţineri în valoare de 21 de miliarde de dolari, în pierdere cu 1,8 miliarde de dolari. SVB este o bancă importantă în domeniul start-up-urilor de tehnologie. SVB oferă servicii bancare tradiţionale, dar finanţează şi proiecte de tehnologie, fiind considerată o coloană vertebrală a industriei de capital de risc din SUA.
Vânzarea activelor vine în contextul în care SVB se confruntă cu un mediu mai slab de finanţare a sectorului tehnologiei, deoarece fondurile de capital de risc rămân prudente pe fondul unei situaţii macroeconomice mai slabe şi al creşterii ratelor dobânzilor.
Atât Silvergate, cât şi SVB şi-au plasat banii în titluri de trezorerie americane, care şi-au pierdut din valoare pe măsură ce Fed a majorat ratele, subliniază CNBC. Aceste bănci au fost nevoite să vândă obligaţiunile în pierdere ca să-şi consolideze poziţia de capital.
"Per ansamblu, sentimentul pare să fi devenit destul de pesimist, având în vedere combinaţia dintre situaţia macro la nivel global şi creşterea ratelor dobânzilor, dar şi expunerea pe care multe bănci o au, probabil, la titlurile cu maturitate lungă", a declarat Vijay Ayyar, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă în cadrul pieţei cripto Luno.
Neil Wilson, analist şef la Markets.com, este de părere că acest episod care are loc acum pe piaţa SUA ar putea să aibă consecinţe grave pentru bănci, sectorul financiar fiind deja afectat de majorarea dobânzilor şi situaţia fragilă în care se află economia americană.
• Reuters: UE vrea reglementarea rapidă a cerinţelor de capital pentru băncile care deţin criptoactive
Cerinţe dure de capital pentru băncile care deţin criptoactive trebuie să fie reglementate rapid în legea bancară care se discută acum la nivelul UE, dacă Europa vrea să îndeplinească termenul limită convenit la nivel global, potrivit unui document al Comisiei Europene, consultat luna trecută de Reuters.
Comitetul global Basel al autorităţilor de reglementare bancară din principalele centre financiare ale lumii a stabilit ianuarie 2025 ca termen limită pentru implementarea cerinţelor de capital pentru expunerile băncilor la criptoactive, cum sunt stablecoins (monedele stabile) şi bitcoin.
"Pentru moment, băncile au expuneri reduse la criptoactive şi doar o implicare limitată în furnizarea de servicii legate de criptoactive. Băncile şi-au exprimat interesul în tranzacţionarea criptoactivelor, în numele clienţilor lor, şi în furnizarea de servicii legate de criptoactive", se arată în documentul citat, notează Agerpres.
Standardele Basel sunt aplicate în UE printr-o lege, iar o amânare ar putea însemna că băncile vor trebui să aştepte mai mult să intre pe piaţa cripto, deoarece reglementări separate la nivelul blocului comunitar pentru tranzacţionarea criptoactivelor vor intra în vigoare în 2024.
Pentru a asigura aplicarea reglementărilor cripto Basel, UE fie poate propune o lege nouă, fie să extindă legea bancară care se finalizează acum, aşa cum a solicitat Parlamentul European.
Atât UE, cât şi Parlamentul European au drepturi egale în privinţa legii bancare şi ar urma să înceapă negocierile privind textul final, care include provizioanele privind criptoactivele, se arată în document.
Astfel, băncile vor avea indicii clare privind cerinţele legate de expunerile la criptoactive şi se vor asigura că riscurile provocate de aceste activităţi sunt adecvat rezolvate.
"Dintr-o perspectivă internaţională, ar permite UE să se alinieze complet implementării termenului limită convenit la nivelul Basel", conform documentului.
De asemenea, documentul sugerează că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ar putea colabora cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) pentru a se asigura că va exista o clasificare adecvată a criptoactivelor.
Reglementările Basel stabilesc cerinţe de capital punitive pentru cripromondele fără susţinere, cum este cazul bitcoin, şi cerinţe mai puţin conservatoare pentru stablecoin, care este susţinut de un activ sau monedă fiduciară.
De asemenea, în document se arată că Autoritatea Bancară Europeană, în cooperare cu cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, ar trebui să aibă o listă care să conţină modul în care sunt clasificate actualele criptoactive.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 18:59)
Nu sa pierdut 7 miliarde $ ci a curs unde "trebuie"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 18:59)
scuze nu 7 ci 70 !!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 21:19)
Nu este clar ce reprezinta cele 1 000 mld dolari ramsi din cei 3 000 mld cu ceva timp in urma?