PLASAMENTE ALTERNATIVE Ce artă cumpărăm pe caniculă

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iulie 2021

Nicolae Grigorescu de Constantin Nicolin

Nicolae Grigorescu de Constantin Nicolin

Marius Tiţa

E iulie, transpirăm la greu, ne uităm la excursii peste graniţă dar şi pe sus, să nu vină elicopterul, unii se uită după şobolani sau şoareci prin galantare, alţii doar după şobolani, printre gunoaie. Calendaristic, jumătate de vară a trecut, europenii, funcţionarii europeni, au luat vacanţă, la 1 iulie. În ruseşte, canicula înseamnă, pur şi simplu, vacanţă, dar licitaţiile de artă nu ştiu asta, umplu oferta şi se relaxează cam după ce începe augustul.

Ce se mai vinde în mijlocul verii, să vedem. Alis, acum o săptămână, a dat un Schweitzer-Cumpăna neaşteptat, cu 12 mii de lei. Neaş­teptat nu este preţul sau că s-a dat, ci subiectul, o scenă din parc, cu copii la joacă şi mame pe bancă, foarte bine făcută pentru un subiect complicat. O fântână cu cumpănă, iarna, pictură de mai mici dimensiuni, cum le făcea Iosif Steurer, a primit 1,2 mii de lei, în timp ce un superb autoportret al soţiei sale, Maria Ciurdea Steurer, a primit 5 mii. De lei, deci o mie de euro. Maria Ciurdea şi Iosif Steurer sunt un cuplu de o viaţă, o frumoasă poveste de dragostea, cu o existenţă complicată teribil de comunism, cu un austriac ce vine în România, ţara soţiei sale, doi artişti care îşi fac o frumoasă familie şi rezistă vremurilor crunte.

O tempera cu temă industrial-proletară, de Vasile Dobrian, s-a dat tot cu o mie, dar de lei. După care, imediat, un cărbune-lecţie, de Alexandru Moser Padina, tot cu o scenă de relaxare în parc, acum doar cu o mamă şi un copil, pe care îl ghicim în cărucior, a primit 1,2 mii de lei. Trecem pe ulei, pe pânză, cu Ioan Papazoglu, şi o scenă de stradă de Babadag, ni se spune, deşi atmosfera, cerul şi dealul înverzit par mai central-europene.

De la "Artişti în viaţă", mă bucur să revăd, după foarte mult timp şi fără să mai ştiu ceva despre autor, Constantin Nicolin, un excepţional bust, de mai mici dimensiuni, al pictorului Nicolae Grigorescu. S-a dat cu 2,5 mii de lei. Dacă mai este în viaţă, ceea ce îmi doresc, artistul ar avea, acum, fix 90 de ani, fiind născut în 1931. O altă artistă, îndrăgită din vremea simezelor, este Măriuca Oteteleşanu, nepoata pictoriţei primului cuplu regal al României, Ottilia Michail Oteteleşanu. O frumoasă alegorie numită "Colindul", realizată de sensibila artistă, a fost vândută cu 1,1 mii de lei. Alexandru Macovei este din Basarabia şi este atras de estetica artei caligrafice, pe care o tratează artistic şi spiritual. "Vechiul Testament - Psalmii lui David", lucrare din această gamă, a fost vândută, la Alis, cu 3,5 mii de lei. După succesul de acum două luni, IRLO-Laurenţiu Alexandrescu nu şi-a mai văzut nicio lucrare adjudecată, deşi nu sunt rele.

Şi Vikart va mai ţine o şedinţă în această lună toridă. Prima din iulie a fost dedicată graficii şi a ceea ce apare tot mai des, la toate casele de licitaţie, ca fiind cromolitografii. Nefiind specialişti, cum sunt la licitatori, ne gândim că această cromolitografie ar trebui să fie o gravură în culori pe piatră. Adică o gravură pe piatră, litografie, cu o piatră pentru fiecare culoare, cromo. Zic şi eu. Mult mai importantă a fost ultima licitaţie Vikart din iunie, o selecţie glorioasă de artă românească la preţuri accesibile.

Nu ştiu cu ce să încep mai repede. Poate cu începutul, cu două desene Marcel Guguianu, vândute, fiecare, cu 300 de euro, şi două bronzuri, unul de o mie, altul de 1,4 mii de euro. Mai mult, două mii de euro, a primit un "Fiu risipitor", bronz de Ion Iancuţ. Complicat de explicat, "Bărci la mal" de Nutzi Acontz a primit 3,5 mii de euro, al doilea preţ al vânzării. Alături de imaginea Cicitei, soţia pictorului Dan Hatmanu, realizată chiar de acesta, care a primit tot 3,5 mii de euro. Cel mai mare preţ a fost, totuşi, de 4,5 mii de euro, şi a fost adjudecat pentru "Visul pescarului" de Felix Aftene. Cu trei mii de euro s-a dat "Depozit", o lucrare în alb, negru şi griuri, din 1998, de Horia Damian. O lucrare mult mai abstractă, lipsită chiar de caligrafism, numită de autor, Alexandru Macovei, "Fata cu părul de foc", a primit 1,6 mii de euro.

Surprize interesante au apărut la cele două şedinţe dedicate de Artmark unei colecţii importante dar nu ştim care. Toate preţurile de pornire au fost de 100 de euro. Nu este prima dată când se aplică această metodă inventată pe alte meleaguri pentru a stimula vânzările. Preţul mic de pornire te face să crezi că vei lua sigur un chilipir dar experienţa şi statistica ne arată că numărul loturilor vândute cu suta de euro de la început sunt puţine spre niciuna. Cât despre expertiză şi informaţie, ele dispar devreme ce nu poţi spune nimic despre preţul de pornire al licitaţiei pentru că acesta nu se bazează pe o estimare ci pe modalitatea de licitare. Multe preţuri au urcat la 300 de euro, altele la 500, sunt câteva de o mie şi altele de peste două mii, chiar dacă nu sunt cromo, cum ziceam.

Un cap de soldat de Richard Hette, artist din România, a fost vândut cu 300 de euro. O pictură cu flori bine conturate, de Eugenia Filotti Atanasiu, a primit o mie de euro. La fel, şi preţ, şi subiect, pentru o pictură de Elena Muller-Stăncescu. De aceaşi autoare, un "Vas cu crizanteme" a coborât imediat la 800 de euro. Florile cu semnătură masculină se opresc la 300 de euro, dar nu ştiu ce ar trebui să însemne asta. La fel, nudurile. Cel semnat de Grigore Manea merge doar până la 200 de euro. Rudolf Negely, un necunoscut dar obişnuit al licitaţilor din România, vinde în creştere: 1,4, 1,5 şi, apoi, 1,6 mii de euro. Bărcile maritime ale lui Doboşariu ajung şi ele, la un moment dat, la o mie. Iosif Rosenblut nu trece de 700 de euro, cu grafica sa. Dar L. A. Biju reuşeşte o mie, două, sau 700 de euro. Avem şi aici un autoportret al Mariei Steure, vândut cu 900 de euro. "Uliţa copilăriei" lui Dan Hatmanu a luat o mie de euro. Un ulei mic, dar cu un subiect uriaş, Notre-Dame de Paris, de Radu Dărângă, a fost adjudecat cu 400 de euro. Nicolae Blei, cu celebrele sale flori, a ajuns la 700 de euro, iar regretatul Marin Gherasim, cu un turn medieval şi european, 1,2 mii.

Nume de Ardeal trec bine de mia de euro: Erno Tibor, cu 1,1 mii de euro, Murin Viloms, 1,6 mii. Un artist bulgar, Konstantin Ştarkelov, semnează peisajul în acuarelă care a primit trei mii de euro. Şi nu e Balcic, oricare dintre ele, oraşul Reginei sau cel al vilegiaturiştilor de astăzi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Felicitari si respect stimate domnul Marius Tita, pentru cele mai de tinuta articole, de ani de zile, in ziarul "Bursa" !

    1. Absolut! Marius Tita este cel mai bun comentator de arta din presa noastra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb