PLASAMENTE ALTERNATIVE Vânzări în plină vară

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 iulie 2023

Sculptura de Felix Aftene, la MoBU

Sculptura de Felix Aftene, la MoBU

162 de oferte într-o parte, la "Artă Postmodernă şi Contemporană", plus 264, peste exact o săptămână, cu acelaşi caracter, dar întărite cu obiecte ce i-au aparţinut lui C. V. Tudor. Totuşi, colecţie este mult spus. A fost mult spus de la început, de prima dată. Obţinem, astfel, o plajă de mai bine de 400 de obiecte de artă, pictură, grafică, sculptură. Şi "cromolitografii".

Să nu mai zăbovim şi să plonjăm în mijlocul ofertei, ca un căţel zănatic într-o grămadă de frunze, strânse cu grijă de organizatori. Şi de acolo să aruncăm în aer opere şi preţuri de adjudecare.

Să începem cu începutul, cu un Zodiac de Dan Erceanu, un mare grafician, infim cunoscut. De fapt, sunt 12 poziţii, că a fost vândut filă cu filă. Aceeaşi tehnică, ceracolor cu cărbune, şi aceleaşi dimensiuni, 68 pe 48 cm Preţurile de adjudecare au fost diferite. Cel mai căutat şi mai scump a fost Racul, care a mers înainte, şi nu înapoi, drept la 300 de euro. Fecioara şi Capricornul au luat câte 250, Balanţa a fost singură la 200, Vărsătorul şi Leul - 175, fiecare, Gemenii - 150, amândoi, că de aia sunt gemeni, Taurul - 125, Scorpionul, Săgetătorul şi Peştii, câte o sută, de euro.

Căutând pictură, să ne oprim la oferta semnată Georges Mazilu, generoasă. Artistul se născu în Mehedinţi, deci în Oltenia. Făcu facultatea la "Grigorescu", în Bucureşti, iar din 1982 trăieşte şi pictează în Franţa. Pe scena românească a artei a reapărut relativ recent, mai ales prin Artmark şi Art Safari. Am putea spune că este noul răsfăţat al acestei prime scene, mai ales că veştile vin uşor din Occident. "Susanne et les Vieillards", interpretarea artistului după cunoscuta scenă cu Suzana virtuoasă şi bătrânii ticăloşi, a primit nouă mii de euro. Este un mare contrast între puritatea nudului feminin şi murdăria medievală a societăţii. Dar, "La valse", o lucrare în tuş acrilic, adică rezistent pe pânză, o subtilă tratare în atmosfera de schiţă în cărbune peste care au trecut secole, cu fracturi de planuri şi cu un nud serafic în prim-plan, cu paji şi pisici albe, în următoarele, nu a primit răspunsul corespunzător din partea cumpărătorilor.

Organizatorii licitaţiei Artmark au păstrat numele original, în franceză, al lucrărilor, şi asta îmi place tare, este şi frumos, şi elegant, de mare licitaţie. Astfel, vorbim de "Femme à la coiffure fleurie", pictură care a fost adjudecată cu cinci mii de euro. Fiind şi vremea nudurilor în floare, e explicabil pe o aşa căldură, deşi efectul este de alcool, te cam ia cu călduri, să amintim de licitaţia din 20 iunie, de la Artmark, când încă nu era aşa cald, şi s-a vândut, cu 13 mii de euro, "The Blue Pearl", o pictură de mai mari dimensiuni, peste un metru, şi pe o parte şi pe alta. Apar două nuduri, două frumoase şi cochete, cu faţa şi cu spatele, cu dialog la mijloc, având în centrul universului lor rapid trecător o mică perlă, pe care mai mult o presupunem. Efectul este cuceritor, perla se conturează ca nucleu al explicaţiei cromatice, iar alături, un personaj cu şorţ de muncitor în bleu murdar, ca un căutător de izvoare, ridică bărbia spre cer, în timp ce un căţel ca de jucărie se ascunde, timid, cu botul în buzunarul şorţului albastru. 13 mii de euro, am scris mai sus.

Un alt român care a trăit şi pictat în Franţa, până la urmă, este Jules Perahim. Născut în 1914, artistul a avut o tinereţe revoluţionară intensă, şi în avangarda artistică, dar şi în opţiunile politice, de stânga, care l-au dus în URSS-ul de aceeaşi culoare politică, dar scapă, totuşi, de dragostea tovarăşilor stalinişti, şi vine în România, să construiască realismul socialist la care nu visase. Alege un an revoluţionar, 1969, pentru a întoarce spatele ofertei comuniste şi a se stabili în Franţa. La 55 de ani. Arta sa se eliberează, avangarda învie, a prins şi secolul XXI, şi căderea comunismului pe care şi-l dorise dar de care a fugit, până la urmă. Pictura sa din a doua parte a vieţii este deosebită, arată ce ar fi putut face dacă nu inversa sensurile atunci când a fugit de antisemitismul regimurilor patruzeciste.

"Liberte interieure", ulei pe pânză din 1972, a primit 7,5 mii de euro, iar "Alliance familiale", din 1991, s-a oprit la 6,5 mii de euro. Era pe placaj, ulei pe placaj. Se vede o evoluţie în cele două picturi despărţite de aproape două decenii. Prima este de un surrealisme zdrobitor, energic, a doua are zâmbet în ea, înţelepciune şi imaginaţie.

Horea Paştina este un pictor contemporan de excepţie, şi să amintim, în grabă, de grădinile ample, cu tonuri deschise până la transformarea în lumină. "Grădina Rosmarin", pictură din 1989, a fost adjudecată cu cinci mii de euro, iar "Masa", aproape doi metri de subtilitate cromatică, cu accente potrivite, a primit 4.750 de euro.

Un contemporan impetuos este, fără îndoială şi uşor de răspuns, Felix Aftene. Îl vedem în multe săli de licitaţie iar expoziţiile sale aduc un sănătos sentiment de eveniment plastic. În licitaţia Artmark de acum câteva zile, "Vestitorul dimineţii", o lucrare din acest an calendaristic, în care parcă simţi mirosul, nu al dimineţii, ci al acrilului reavăn, dar uscat, a primit nouă mii de euro. În ulei pe pânză, "Lună plină" transformă albastrul în violeturi şi a fost adjudecat, exact când făcea această vrajă, cu fix 6.750 de euro. Fix, dar plus taxe şi/sau comisioane.

Vânzări în plină vară

Foto:Vestitor, de Felix Aftene, la MoBU

Un alt "Vestitor" s-a vândut cu nouă mii de euro, la licitaţia din 20 iunie trecut, iar, având alături Peştele, un vestitor de "Vis ancestral" a plecat pentru 10 mii de euro, la licitaţia din mai a Artmarkului.

"Mustaţa lui Dali", sau viziunea lui Felix Aftene asupra acestui concept de filosofie plastică, a fost adjudecată, frecvent, cu cinci mii de euro. Varianta în serigrafie a discuţiei, cu un Dali ca un uriaş visător adormit peste peisaje, a fost vândută cu 350 de euro, fiind pe carton de vreo 30 cm de pătrat.

Sculptura Felix Aftene din licitaţia Artmark de artă postmodernă şi contemporană, de acum două săptămâni, este o pisică înaripată. Dacă scriam "cu aripi" suna cacofonic. Este ca o pisică normală, dar din bronz, şi ceva mai lungă, să aibă loc şi aripile de bronz. A costat 4,5 mii de euro, dar este eternă şi nu mai ai alte cheltuieli cu ea.

Înainte de plecarea în vacanţă, piaţa de artă a concurat, în atractivitate, ofertele turistice şi au avut loc vânzări fierbinţi despre care vorbim chiar în vara asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb