PRESIUNI PE MONEDA UNICĂ Euro, estimat să ajungă la paritate cu dolarul luna viitoare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 martie 2015

Euro, estimat să ajungă la paritate cu dolarul luna viitoare

Actualizare 18:42 Surse: Băncile naţionale din zona euro au început să cumpere obligaţiuni germane, italiene, franceze şi belgiene

Băncile centrale naţionale din zona euro au început să cumpere obligaţiuni germane, italiene, franceze şi belgiene, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, în contextul în care BCE a început, azi, programul de suplimentare a lichidităţilor destinat stimulării economiei zonei euro prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, transmite Bloomberg.

Preţurile obligaţiunilor au crescut în urma operaţiunilor, iar randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,35%, aproape de un minim record de 0,283% atins pe 26 februarie.

Randamentul obligaţiunilor italiene cu scadenţa la 10 ani a coborât cu 0,03 puncte, la 1,29%.

"Achiziţiile de obligaţiuni au efectul aşteptat, piaţa este foarte optimistă. Aşteptăm ca randamentele să scadă puternic", a declarat Michael Leister, analist la Commerzbank în Frankfurt.

BCE a anunţat pe o postare pe Twitter că a început achiziţiile de obligaţiuni, împreună cu băncile centrale naţionale.

În aşteptarea lansării programului BCE în valoare totală de 1.100 miliarde de euro, randamentele obligaţiunilor statelor din zona euro au atins deja minime record.

(Alexandru Costea)

-----------

Anunţul făcut săptămâna trecută de Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), privind lansarea astăzi, de către această instituţie, a programului de achiziţii masive de obligaţiuni (relaxare cantitativă), îi determină pe specialişti să anticipeze că, foarte curând, euro va coborî la paritate cu dolarul.

Joi, când Mario Draghi a făcut anunţul mai sus menţionat, moneda unică europeană s-a depreciat până la cel mai redus curs din ultimii 11 ani faţă de dolar, iar vineri a continuat să scadă. Potrivit "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), este posibil ca euro să ajungă la paritate cu moneda americană luna viitoare, în condiţiile în care Draghi numeşte programul de relaxare cantitativă "setul final de măsuri" al BCE.

"Nu avem creditare bancară, nu avem investiţii ale companiilor sau ale guvernelor. Depindem de piaţa valutară şi de situaţia şomajului", a declarat, conform Bloomberg Radio, Alberto Gallo, şef de departament în carul RBS. În opinia sa, există, în mod cert, presiuni pe moneda europeană, în sensul deprecierii până la paritatea cu dolarul, în luna aprilie.

Vineri, euro a scăzut cu 1,7% pe piaţa din New York, ajungând la 1,0844 dolari. Săptămâna trecută, euro a pierdut 3% faţă de dolar.

Un sondaj Bloomberg preconizează că euro va încheia anul curent cu un curs de 1,10 dolari, faţă de 1,18 dolari, cât era previziunea de la începutul lui 2015.

Decizia lansării relaxării cantitative în zona euro vine într-un moment în care Federal Reserve (Fed), banca centrală a SUA, se pregăteşte să majoreze dobânzile pentru prima oară după declanşarea crizei financiare globale, ceea ce sporeşte atractivitatea activelor denominate în dolari. În prezent, dobânzile din SUA sunt aproape de zero.

"Cursul euro/dolar va scădea semnificativ", spune Chris Turner, şef al departamentului de strategie valutară din cadrul "ING Groep", sucursala din Londra. Acesta adaugă: "Şi dacă, aşa cum aşteptăm, SUA vor majora dobânzile lunile viitoare, atunci paritatea euro/dolar va fi atinsă până la sfârşitul anului".

"Barclays" Plc şi "TD Securities" Inc. se numără printre băncile care estimează că, până la finele anului, cursul euro va ajunge la un dolar. În schimb, "Morgan Stanley", "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Citigroup" Inc. preconizează că paritatea euro/dolar va fi atinsă în 2016.

Moneda unică europeană, care s-a depreciat timp de opt luni consecutive, nu a mai fost tranzacţionată sub nivelul de paritate din decembrie 2002. În 2000, euro s-a depreciat până la recordul minim de 82,30 cenţi.

BCE începe astăzi achiziţiile masive de obligaţiuni, în sumă de 60 de miliarde de euro lunar, potrivit declaraţiilor preşedintelui instituţiei, Mario Draghi. BCE va cumpăra şi obligaţiuni cu randamente negative, de până la -0,2%.

În luna ianuarie, BCE a decis să lanseze, în martie, noul său program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro, care va dura cel puţin până în septembrie 2016. Programul este menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Dolarul este impulsionat de datele oficiale privind piaţa muncii din SUA, în aşteptarea majorării dobânzii de către Fed. Departamentul Muncii de la Washington a anunţat, vineri, că economia SUA a creat 295.000 de locuri de muncă în februarie anul acesta, faţă de un plus de 257.000 în luna ianuarie. Conform cifrelor oficiale, rata şomajului a scăzut la 5,5% în februarie, de la 5,7% în luna anterioară. Analiştii anticipau un plus de 235.000 de posturi în februarie şi o rată a şomajului de 5,6%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In momentul de fata dolarul creste doar pe baza a doua elemente, evolutia economiei americane si deprecierea euro (efect al programului de achizitii obligatiuni al BCE).

    Va urma, nu peste mult timp, decizia de crestere a dobanzii de politica monetara, ca al treilea element, moment in care va incepe adevarata apreciere a dolarului. 

    Sunt convins ca cei care se refugiaza acum in francul elvetian, unde platesc dobanda negativa, se vor duce rapid pe dolar, deci devine previzibila scaderea cotatiei francului ! 

    NU ACCEPTATI CONVERSIA IN LEI a creditelor ! Pierdeti in prima faza prin conversia cu discount(ati platit x ani si raportat la leu veti avea o datori mult mai mare) iar ulterior la intrarea in zona euro veti mei fi tepuiti inca o data ! 

    Cereti sa ramaneti in franc si sa va dea o reducere la soldul in franci !

     

    1. Cum se poate reduce soldul in franci? Soldul inseamna suma imprumutata. Ar insemna o "stergere" a datoriei. Cel mult se poate spera la o reducere a dobanzii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb