Preţurile electricităţii explodează în Europa când nu bate vântul

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 11 noiembrie

Preţurile electricităţii explodează în Europa când nu bate vântul
Călin Rechea

Zeul Eol îşi bate joc de Europa. De câteva zile preţurile electricităţii din Europa au crescut accelerat, în condiţiile în care centralele pe gaz au trebuit să compenseze lipsa vântului, după cum scrie Bloomberg.

Preţurile pentru ziua următoare din Germania au depăşit recent 800 EUR/MWh, un nivel care a mai fost atins doar în perioada crizei energetice din urmă cu doi ani (vezi graficul 1).

Preţurile electricităţii explodează în Europa când nu bate vântul

Preţurile intraday ale energiei electrice din Germania au crescut până la circa 760 EUR/MWh, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

"Preţurile energiei electrice în Europa au crescut vertiginos, deoarece scăderea producţiei de energie eoliană forţează ţările să pornească centralele care funcţionează cu combustibili fosili mai scumpi", subliniază Bloomberg. În acest context, operatorul reţelei poloneze de electricitate a declarat stare de urgenţă pentru piaţa energiei din ţară.

S-a ajuns în această situaţie pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile producerii de energie eoliană din nord-vestul Europei.

Fenomenul, cunoscut sub numele "Dunkelflaute" în Germania, apare frecvent în anotimpul rece şi este caracterizat prin perioade îndelungate în care nu bate vântul şi cerul este acoperit de nori.

În faţa creşterii accelerate a cererii de gaze naturale pentru centralele electrice, multe ţări europene au fost nevoite să apeleze la stocurile pentru iarnă.

Ieşirile nete din stocurile de gaze ale UE au depăşit 2 TWh în prima zi a săptămânii trecute, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe preluate de Bloomberg. După încă două zile, ieşirile nete zilnice au depăşit 3,5 TWh.

Agenţia de ştiri mai subliniază faptul că extinderea rapidă a reţelei de centrale eoliene şi solare din Europa a însemnat şi creşterea puternică a nevoii de surse suplimentare alimentate cu hidrocarburi, pe fondul capacităţii reduse de stocare a energiei electrice.

În Germania există un necesar extrem de ridicat al capacităţilor de rezervă pe hidrocarburi pentru centralele eoliene, după cum arată datele de la Bloomberg privind capacitatea eoliană de generare (vezi graficul 2).

Preţurile electricităţii explodează în Europa când nu bate vântul

Conform datelor oficiale, puterea centralelor eoliene din Germania a crescut cu 3.600 MW în 2023, în condiţiile în care capacitatea bateriilor de stocare a crescut cu doar 80 MW.

"Calea către net zero necesită mai mult decât o lansare rapidă a energiei regenerabile", a declarat Pranav Menon, cercetător asociat la Aurora Energy Research, pentru Bloomberg, iar "asigurarea securităţii aprovizionării reprezintă o provocare".

Un alt motiv de pesimism în ceea ce priveşte asigurarea furnizării electricităţii în Europa după standardele unor societăţi civilizate îl reprezintă aprovizionarea cu gaze naturale, conform unui articol recent din Financial Times, care scrie că "este ameninţată de perturbările de pe piaţă".

Acesta este efectul conectării puternice a pieţei europene a gazelor de pieţele globale mult mai volatile, determinată de "diversificarea forţată de la gazele ruseşti prin conducte către gazele naturale lichefiate".

Pentru GNL competiţia este globală, în condiţiile în care vapoarele pot fi redirecţionate imediat către clientul care oferă cel mai bun preţ, iar astfel Europa a intrat în competiţie directă cu Asia.

Deşi depozitele de gaze ale Europei sunt în prezent pline, un trader a declarat pentru FT că "se poate întâmpla orice, este nevoie doar de câteva întreruperi ale aprovizionării şi lucrurile ar putea merge îngrozitor de prost".

Cotidianul financiar aminteşte apoi că în acest an expiră contractul de tranzit a gazelor din Rusia prin Ucraina, ceea ce implică o creştere a cererii pentru importurile de GNL, însă există întârzieri semnificative pentru construirea infrastructurii aferente. Cu alte cuvinte, importurile de gaze naturale lichefiate ale Europei sunt sever limitate.

Datele de la Kpler preluate de FT arată că doar 2,5 milioane de tone de GNL vor intra suplimentar pe piaţă în această iarnă, respectiv un sfert din noile capacităţi adăugate în iarna trecută.

Mai mult, renunţarea la importurile de gaze din Rusia creează o expunere semnificativă a Europei faţă de riscurile globale. Financial Times subliniază că o escaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea duce la închiderea Strâmtorii Ormuz, care va pune în pericol 20% din aprovizionarea globală cu GNL.

Inclusiv Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a avertizat într-un raport recent că echilibrul este deosebit de fragil pe piaţa globală a gazelor naturale, deoarece "creşterea limitată a producţiei de GNL menţine oferta restrânsă".

În aceste condiţii, o iarnă mai rece ca de obicei poate conduce la utilizarea intensivă a gazelor stocate în depozitele europene şi la crearea unor dificultăţi majore pentru refacerea stocurilor în anul viitor.

"Veţi avea întotdeauna gaz. Întrebarea este la ce preţ veţi obţine acel gaz", a declarat un trader pentru Financial Times.

Cum s-a ajuns aici? Răspunsul a fost oferit de preşedintele Vladimir Putin în cadrul Forumului Valdai din acest an.

"Deciziile economice din Europa aparţin unor politicieni care nu au nimic de a face cu economia, sunt politizate şi nu au nicio bază reală", a declarat preşedintele Rusiei.

Apoi Vladimir Putin a fost întrebat ce lipseşte în Europa. Creierul, a fost răspunsul liderului de la Kremlin.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. “… ţările să pornească centralele care funcţionează cu combustibili fosili mai scumpi”:-)…vedeti cum incurcati in minciuni, incep sa recunoasca adevarul ca energia pe combustibilu fosili este mai scumpa ca energia bazata pe surse regenerabile, solara si eoliana:-). Deci nu doar ca e mai scumpa dar e si poluanta…producatorii auto ICE incep sa vada efectele ignorarii masinilor electrice, urmeaza producatorii de energie pe combustibili fosili:-)…Oil and gas king is dead…long live the sun and wind king:-)

    “Iranul a anunţat un program de raţionalizare a energiei electrice începând de luni la Teheran şi în alte provincii ale ţării din cauza lipsei de combustibil în centralele electrice. Astfel, electricitatea va fi întreruptă în diferite părţi ale capitalei timp de două ore, între orele 09:00 şi 17:00, a anunţat agenţia oficială Irna - transmite France Presse, citat de Agerpes.

    Un plan similar a fost anunţat pentru alte câteva provincii din ţară, printre care Qom (centru), Kerman (sud-est) şi Guilan şi Ardabil în nord, potrivit Irna”:-)…probabil ca daca aveau turbine eoliene, acum nu erau nevoiti sa rationalizeze energia electrica”:-)…si parca descultii astia erau pe locul cinci din punct de vedere al resurselor:-).Probabil sunt toti prinsi cu fabricarea dronelor si nu mai extrage nimeni petrol:-) 

    1. Când ai un habotnic la putere nu vrei dezvoltarea societății ci a urei față de civilizație.

      Dorim in preț al energiei după posibilitățile noastre nu impus de uniunea europeană pentru că resurse sunt destule dar lăcomia întrece orice lumuta

      in dictatura se sta si pe intuneric.

      Pretul e dat de cost, cerere si oferta nu de "posibilitatile noastre". N-o sa produca nimeni in pierdere.

      Io am stat. "Becule, stai aprins becule, Noi te iubim". Erau in ultimii ani ai lui Ceau' lampi din plastic pt fotghin.

    dar cand bate vantul cat e pretul? dar cand bate vantul cu soare? zero lei.

    asa ca baterii si esti ok.

    de ce sa nu criticam un lucru bun. "cand nu bate vantul creste pretul", si "uitam" partea plina a paharului, sa spunem cum e pretul cand bate vantul.  

    1. Haideti sa nu ne batem joc ca la fotbal, folosim posta redactiei a unui ziar economic serios.

      Nu exista nimic pe lumea asta care sa coste 0 lei. Regenerabilele beneficiaza de subventii de la guverne fiind 

      finantate din taxele pe carbon pe care le plateste atat companiile cit si populatia. Echipamentele pt eoliene si 

      fotovoltaice au o durata de viata limitata sub cea a echipamentelor clasice. In conditiile climatice din Romania 1MW putere instalata "in banda" produce pe an de 5-6 ori mai mult curent decat regenerabilele. 

      La noi s-a renuntat prea repede la carbune si capacitatile noi pe gaze sunt inca in proiect, la fel si gazele din Marea Neagra . In curand se va inchide pt reparatii Reactorul nr. 1 (pt minim 2 ani) iar alte reactoare pot fi puse in functiune in cca 10 ani( daca se incep lucrarile in mod real ) 

      Asa ca sa-i plaingem mai putin pe cei din alte tari, sa nu asteptam minuni de pe piata internationala si sa revenim la realitate  

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb