Raiffeisen Bank România publică o versiune simplificată a Declaraţiei consolidate de durabilitate, oferind o imagine de ansamblu asupra performanţei non-financiare şi a impactului economic, social şi de mediu înregistrat în anul 2024, conform unui comunicat emis redacţiei. Declaraţia integrală a fost publicată pe 28 martie 2025.
"Ca pionieri în domeniul raportării de sustenabilitate, marcăm al 16-lea an consecutiv de transparenţă în comunicarea rezultatelor noastre non-financiare. La Raiffeisen Bank România, integrăm principiile de sustenabilitate în strategia de afaceri şi oferim soluţii financiare care susţin atât activitatea economică profitabilă, cât şi obiectivele de mediu şi sociale. Ne dorim ca fiecare pas pe care îl facem alături de colegii, clienţii şi partenerii noştri să ne apropie de viziunea unei economii reziliente, capabilă să răspundă provocărilor viitorului şi împreună să contribuim la construirea unui model financiar competitiv pe termen lung", a declarat Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.
Performanţa anului 2024 reflectă eforturile susţinute în direcţia sustenabilităţii: 24% din totalul finanţărilor acordate clienţilor corporaţii au fost finanţări sustenabile, iar 39% dintre creditele ipotecare noi au fost dedicate clădirilor cu performanţă energetică A sau superioară. În portofoliul Raiffeisen Leasing IFN S.A., 11,5% din finanţări au fost clasificate ESG. În ultimii trei ani, banca a atins o valoare nominală cumulată de 1 miliard de euro prin emisiuni de obligaţiuni verzi şi de sustenabilitate, contribuind la economisirea a 47.748 tone de CO₂ anual. Totodată, 99,93% din cantitatea de PVC utilizată pentru cardurile nou emise a fost reciclată, iar investiţiile în proiecte comunitare, conform metodologiei LBG, au însumat 6,3 milioane de euro.
Obiectivele asumate până în 2030 includ o reducere cu 21,6% a intensităţii emisiilor finanţate în portofoliul de credite corporate faţă de valoarea din 2023 şi o creştere de 400% a numărului de clienţi care accesează planuri financiare personale (pensiile, asigurările şi investiţiile), raportat la nivelul din 2022.
Raiffeisen Bank şi-a consolidat poziţia de lider în domeniul sustenabilităţii prin actualizarea guvernanţei şi adoptarea unei politici ESG integrate, implementată la nivelul tuturor segmentelor de business. "Declaraţia de durabilitate reflectă maturizarea guvernanţei noastre de sustenabilitate şi prezintă rezultatele angajamentului nostru de a construi parteneriate solide pentru un viitor sustenabil. Trecerea la CSRD a însemnat un punct de inflexiune, transformând raportarea non-financiară într-un instrument de rezilienţă, capabil să identifice oportunităţi reale de adaptare într-o economie în transformare", a precizat Roxana Barbato, Director ESG & Sustenabilitate Raiffeisen Bank România.
În domeniul finanţărilor sustenabile, banca a emis în 2021 primele obligaţiuni verzi şi în 2022 primele obligaţiuni sustenabile, iar până la finalul lui 2024 a atins un volum total de aproximativ 1 miliard de euro. Impactul acestor instrumente include 47.748 tone de CO₂ economisite anual şi 56.107 MWh generaţi din surse fotovoltaice. Din punct de vedere social, au fost finanţate 3.293 de IMM-uri din regiuni subdezvoltate, contribuind la crearea a 55.586 locuri de muncă.
Pe partea de educaţie financiară şi incluziune, Raiffeisen Bank promovează produse şi servicii bancare prin soluţii digitale precum Smart Finance, un instrument care permite clienţilor - persoane fizice şi IMM-uri - să simuleze planuri financiare personalizate. Prin astfel de iniţiative, banca îşi propune să crească de patru ori numărul clienţilor activi în planuri financiare personale până în 2030, faţă de nivelul înregistrat în 2022.
În ceea ce priveşte operaţiunile proprii, banca a utilizat în 2024 energie electrică provenită 100% din surse regenerabile, cu garanţii de origine. De asemenea, a atins un nivel de 99,93% PVC reciclat din totalul materialelor folosite pentru cardurile nou emise, depăşind semnificativ obiectivul stabilit de 90%.
Pentru angajaţii săi, Raiffeisen Bank a menţinut un model de lucru flexibil, programe de wellness şi politici de incluziune. În 2024, peste 4.900 de angajaţi au beneficiat de formare profesională, cu o medie de 6,65 zile de training per persoană. Programul de instruire ESG în retail a fost finalizat cu succes de peste 1.200 de angajaţi, iar alţi aproximativ 60 au participat la ateliere Climate Fresk, dedicate înţelegerii impactului schimbărilor climatice asupra activităţii bancare.
În comunităţi, banca a investit peste 6,3 milioane de euro, o creştere de 1,5 ori faţă de anul precedent. Prin programul Raiffeisen Comunităţi, 20 de ONG-uri au primit granturi totale de 1 milion de euro şi mentorat specializat. De asemenea, au fost susţinute iniţiative precum construcţia campusului medical alături de Asociaţia Dăruieşte Viaţă (1 milion de euro donaţie şi lansarea Cardului Galben care face Bine), campanii de conştientizare împotriva violenţei economice cu Asociaţia ANAIS şi parteneriatul continuu cu Junior Achievement România pentru educaţia financiară în şcoli. Proiecte precum MoonshotX şi Sustainability Inspiration Day au sprijinit inovarea şi scalarea sustenabilă a afacerilor locale.