Populaţia trebuie să se îndepărteze de combustibilii cu emisii mai puţin intensive de carbon, susţine un raport al ONU cu privire la modul de reducere a schimbărilor climatice.
Raportul a fost realizat de Panoul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU şi a fost creat pentru a oferi o clară perspectivă ştiinţifică privind schimbările climatice şi impactul acestora. Trebuie să existe o "schimbare masivă" de energie către surse regenerabile, spune studiul lansat în Berlin. Acesta a fost finalizat după o săptămână de negocieri între oamenii de ştiinţă şi oficiali guvernamentali.
Potrivit raportului, gazele naturale sunt văzute ca o punte-cheie pentru a îndepărta producţia de energie de petrol şi cărbune.
În informaţiile furnizate se arată că aproximativ jumătate din tot carbonul care a fost pompat în atmosferă, din anul 1750 şi până acum, a fost emis în ultimii 40 de ani. Ratele au crescut rapid începând cu anul 200, în ciuda prăbuşirii economice globale. Raportul subliniază o utilizare sporită a cărbunelui în această perioadă. Astfel, condusă de o creştere globală a populaţiei şi de activitatea economică dinamică, tempetatura globală va creşte cu 3,7 - 4,8 grade Celsius până în 2100, dacă nu este luată nicio măsură, ceea ce depăşeşte punctul dincolo de care impactul schimbării climatice va fi periculos.
Prin urmare, raportul subliniază că, pentru a rămâne dedesubtul acelui punct, emisiunea de carbon trebuie redusă până în 2050 cu 40-70% faţă de anul 2010.