Reforma statului pe care cancelarul german Friedrich Merz o are în vedere trebuie abordată ca o „sarcină comună majoră” care să implice toate nivelurile guvernării şi o reînnoire profundă a partidelor politice, susţine Iniţiativa pentru un stat eficient, în raportul său final prezentat luni, potrivit EFE, care afirmă cele ce urmează.
Iniţiativa este un grup independent fondat de Julia Jäkel (manager media), foştii miniştri Peer Steinbruck şi Thomas de Maizière, precum şi de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Andreas Voßkuhle. Raportul a fost înmânat preşedintelui federal Frank-Walter Steinmeier, care a declarat că „o democraţie mai puternică presupune un stat mai eficient, mai rapid şi mai aproape de cetăţeni”.
Documentul, care extinde de la 5 la 35 numărul de recomandări pentru modernizarea statului, afirmă că nu este suficientă o funcţie ministerială dedicată digitalizării, ci este nevoie de un angajament direct al cancelarului şi al vicecancelarului pentru coordonarea reformelor. Autorii cer o depăşire a gândirii compartimentate pe departamente şi o colaborare reală între guvernul federal şi landuri.
Printre propunerile majore se numără testarea reformelor în regiuni-pilot, revizuirea activităţii serviciilor secrete - considerate prea dependente de informaţiile altor state -, accelerarea integrării lucrătorilor calificaţi printr-un sistem de „ghişeu unic” şi măsuri pentru contracararea influenţei politice a reţelelor sociale.
Un accent important cade pe starea partidelor politice, despre care iniţiativa afirmă că riscă să piardă contactul cu realitatea, reputaţia lor fiind tot mai şubredă. „Succesul reformei statului depinde în mod central de capacitatea partidelor de a se reforma intern”, avertizează raportul, potrivit sursei citate.
Preşedintele Steinmeier a precizat că prezentarea raportului nu este un punct final, ci un apel la acţiune: „Acum e rândul politicienilor aleşi.”
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2025, 15:35)
Germania si democratia,
ce glumita buna.