Producătorul auto francez Renault a anunţat marţi că va accelera măsurile de reducere a costurilor, după ce a înrăutăţit previziunile anuale privind marja operaţională, informează Agerpres.
În primul semestru din 2025 compania a raportat un flux de numerar disponibil de doar 47 milioane de euro, afectat de un necesar de capital de lucru negativ de aproximativ 900 milioane de euro, din cauza facturilor întârziate şi a scăderii pieţei de maşini şi camionete în Europa.
Grupul auto francez are acum ca obiectiv o marjă operaţională anuală de 6,5%, după ce anterior previziona un nivel de cel puţin 7%, şi un flux de numerar disponibil de 1 - 1,5 miliarde de euro, faţă de prognoza anterioară de două miliarde de euro.
Renault, printre ale cărui modele populare se află Dacia Sandero şi Renault 5, a avut în ultimul an o evoluţie mai bună decât competitorii săi, cum ar fi Stellantis şi Volkswagen, noile lansări majorând vânzările şi profiturile, iar concentrarea pe Europa a redus efectele turbulenţelor comerciale provocate de taxele vamale americane.
Totuşi, compania rămâne sub presiune, pe fondul cererii slabe de pe pieţele sa europene cheie şi sporirea concurenţei în China, în special pe segmentul vehiculelor electrice (EV) şi hibride.
Renault a anunţat marţi numirea directorului financiar Duncan Minto în postul de CEO interimar, până când grupul îi va găsi un înlocuitor lui Luca de Meo, care va pleca săptămâna aceasta de la Renault pentru a conduce grupul de lux Kering.
'Evident, piaţa de retail încetineşte în Europa, şi nu vedem o dinamică pozitivă în poziţionarea concurenţială şi pe segmentul preţurilor', a declarat Minto.
Minto, în vârstă de 50 de ani, s-a alăturat grupului Renault din 1997, şi a fost numit în mai director financiar. El va asigura conducerea companiei alături de preşedintele Jean-Dominique Senard. Procesul de selecţie pentru un nou director general 'este în plină desfăşurare', a informat Renault într-un comunicat.
Măsurile de reducere a costurilor şi planurile de a asigura competitivitatea costurilor grupului vor fi în centrul atenţiei la prezentarea rezultatelor Renault din 31 iulie, au apreciat analiştii de la JPMorgan.
'În plus, în opinia noastră, este crucial ca Renault să prezinte mai multe detalii privind noul director general, un anunţ fiind aşteptat până la finalul anului', adaugă analiştii.
Analiştii intervievaţi de Reuters spuneau recent că vicepreşedintele executiv Denise Le Vot, care s-a alăturat Renault de la Universitate şi a condus marca low-cost Dacia din mai 2022, şi Maxime Picat (de la rivala Stellantis) sunt consideraţi adecvaţi pentru a continua redresarea producătorului auto francez.
Anul trecut, Renault a fost al 15-lea producător auto mondial în funcţie de vânzări, conform datelor analizate de analistul Felipe Munoz, un declin faţă de locul 14 în 2023. În ultimii ani, compania franceză a fost depăşită de producătorii auto chinezi BYD, Geely, Chery şi Changan.
Pentru a face faţă costurilor trecerii la vehiculele electrice (EV), Renault, sub conducerea lui Luca de Meo, a încheiat o serie de parteneriate şi acorduri cu investitori, inclusiv Google, Qualcomm şi grupul chinez Geely. Aceste parteneriate au ajutat la reducerea costurilor.
Sub conducerea lui Denis Le Vot, marca Dacia a avut performanţe bune, în urma succesului modelelor Sandero şi Duster. În aprilie, Sandero a fost a doua cea mai bine vândută maşină din Europa, fiind depăşită de Renault Clio, iar SUV-ul Duster a fost pe locul şapte, conform datelor JATO Dynamics.
Picat şi-a petrecut întreaga carieră la la PSA şi apoi la Stellantis, format după ce grupul francez PSA a fuzionat cu FCA în 2021. El a fost şeful mărcii Peugeot din 2012.
Surse de la Stellantis au declarat că Picat ar fi spus că nu ştie dacă ar fi interesat de o slujbă la vârful Renault, 'dar nu ar fi surprins' dacă va discuta cu producătorul auto francez.
Opinia Cititorului