RETAILERUL DE BRICOLAJ ŞI-A CERUT INSOLVENŢA Restructurarea datoriei la BCR nu a fost suficientă pentru salvarea "Ambient"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2015

Restructurarea datoriei la BCR nu a fost suficientă pentru salvarea "Ambient"

Experimentul BCR de restructurare a creditelor neperformante prin conversie în acţiuni a eşuat în cazul retailerului de bricolaj Ambient, care şi-a cerut insolvenţa, pe fondul dificultăţilor din domeniul construcţiilor.

Reprezentanţii companiei se aşteptau ca intrarea în acţionariat, în 2014, a fondului Business Capital for Romania Opportunity Fund, deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 milioane de euro, să susţină relansarea companiei, conform relatărilor din presă.

Acest lucru se pare că nu s-a întâmplat, iar compania a depus la Tribunalul Sibiu o cerere de intrare în insolvenţă cu opţiunea de reorganizare.

BOF a preluat un pachet de 9,99% din companie de la fondatorul Ambient, Ioan Ciolan, care a rămas cu o deţinere 70,8%. În acţionariarul retailerului se mai găseşte şi omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o deţinere de 11,99%.

Tomas Spurny, fostul CEO al BCR, ne-a spus într-un interviu recent că banca a aplicat metoda restructurării creditelor neperformante prin conversia în acţiuni în două cazuri: "Cemacon" şi "Ambient", în încercarea să mai salveze ceva.

"Modul în care a evoluat în ultimii ani sectorul construcţiilor şi al comerţului cu materiale de construcţii a arătat că piaţa autohtonă rămâne în continuare una dificilă, o piaţă în care doar firmele care în ultimii ani au adoptat măsuri de consolidare şi eficientizare a afacerii au reuşit să treacă peste dificultăţile acestei perioade", se arată într-un comunicat transmis de companie, citat de Mediafax.

Ambient notează că în procesul de restructurare financiară şi reconturare a business-ului din ultimii patru ani, derulat sub coordonarea firmelor specializate de consultanţă, nu a reuşit atragerea fondurilor necesare finanţării capitalului de lucru.

"În acest context s-a reconsiderat posibilitatea continuării activităţii pe actuala structură a canalelor de vânzare ale companiei, respectiv canalul de retail în magazine proprii şi închiriate şi canalul clienţi profesionali reprezentat de dezvoltatori, constructori, dar şi recomercianti", notează Ambient.

În piaţă, se vorbeşte că împrumuturile neperformante ale "Cemacon" şi "Ambient" au fost preluate de BOF, de la BCR, pe câte un euro.

Cazul "Cemacon" a fost mai mediatizat, în contextul în care societatea este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi a avut obligaţia să facă raportări pieţei.

Fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon" (CEON), după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon".

Conversia creanţei BOF face parte dintr-un acord de restructurare a datoriilor Cemacon către Banca Comercială Română, prin care BOF a preluat 12 milioane euro din datoria companiei către bancă.

Tomas Spurny a relatat, pentru ziarul "BURSA", circumstanţele înţelegerii cu "Cemacon": "Acţionarii de la Cemacon au venit la noi şi ne-au spus că firma are datorii foarte mari şi nu poate supravieţui. Ne-au întrebat dacă am fi de acord să transformăm o parte din datorie în acţiuni. Am încheiat un acord cu societatea clujeană în vara lui 2013, am realizat o evaluare şi am decis să convertim 15 sau 17 milioane de euro în acţiuni şi să salvăm compania. Asta e povestea! (...) Nu sunt mulţumit, pentru că pentru bancă a fost foarte dureros să facă asta. Totuşi, în alte cazuri, banca a pierdut practic toţi banii, de exemplu la Romstrade.

Pot să mă gândesc la aproximativ 20 de alte cazuri, unde proprietarilor nu le păsa de companie, nu le păsa de oamenii pe care îi aveau angajaţi, ci se gândeau la alte lucruri.

La Cemacon am făcut lucrul corect, am salvat societatea, locurile de muncă, am salvat o parte din economie. Suntem mulţumiţi? Sigur că nu".

După restructurarea datoriilor de peste 33 milioane de euro ale Cemacon Cluj, BCR a rămas cu un credit total de 18 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% anul trecut, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Ambient operează o reţea de 12 unităţi, concentrată în zona Transilvaniei. Singura prezenţă în afara Transilvaniei este un depozit la Râmnicu Vâlcea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ambient se va salva numai daca nu si va plati furnizorii. Adica 49% din datoriile la furniz. Daca nu i se accepta planul asta, e la revedere. N are cine baga bani. La cemacon sunt actionari care mai pot pompa ceva bani, dar se vor scurge toti spre domnul cionca prin intermediul directorului general care e mai nou si presedintele consiliului de administratie. Cum accepta domnul Pogonaru asemenea aberatii? Domnilor va lasati furati in halul asta? Oricum nu vor reusi sa plateasca nici restul de milioane ramase la bcr.

    1. Cum sa n-aiba cine sa bage banii? vine Calbureanu si baga "performantele" din celelalte falite ale sale. 

    Bcr si actionarii si au luat cele mai mari tepe la ambient si la cemacon. Ambient a crapat. Ramane cemacon. Va crapa si el in curand. Participa la acest demers cu succes stoleru si cionca, chis-buliga si mai nou pogonaru-bobirca care s-au bagat aiurea. Nu va salva nimic bcr, doar trage de timp si mareste pierderile.

    Nici o afacere din aceste domemii nu pot genera plus valoarea necesara rambursarii la asemenea credite. Piata nu permite asemenea marje. Toate afacerile cu asemenea datorii sunt supuse esecului

    De ce Sologon daniel director financiar a vandut în data de 10.08.2015 138.800 de actiuni cemacon tocmai când societatea a raportat cele mai bune rezultate financiare. Știe el ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb