REVISTA PRESEI 02.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 iunie 2014

ADEVARUL

Delegaţia FMI începe o nouă misiune în România

Mult-aşteptata vizită a delegaţiei FMI în România începe luni şi se va încheia pe 16 iunie, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali urmând să poarte negocieri cu Guvernul, principalele ministere, patronatele, sindicatele şi celelalte organizaţii relevante pentru mersul economiei. Misiunea este mult-aşteptată pentru că Guvernul s-a "agăţat" de aceste negocieri pentru a justifica aplicarea unor măsuri şi amânarea altora. Potrivit ultimelor declaraţii oficiale, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este prioritatea zero a Guvernului în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Într-adevăr, scăderea contribuţiilor sociale are o importanţă deosebită având în vedere sacrificiile pe care le face Executivul de la Bucureşti pentru a obţine acceptul FMI. Taxa pe construcţiile speciale, acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru la carburanţi şi extinderea bazei de plătitori de CAS (în acest "bazin" au intrat şi proprietarii care realizează venituri din chirii) ar fi doar câteva exemple.

Obama vine să dea asigurări est-europenilor

Liderul american Barack Obama soseşte marţi, 3 iunie la Varşovia, într-un turneu european dedicat asigurării angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii NATO, în contextul ameninţărilor de securitate venite din partea Federaţiei Ruse. Capitala Poloniei va găzdui timp de două zile numeroase întruniri ale liderilor NATO din Europa Centrală şi de Est, cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Intensificarea crizei din Ucraina şi răcirea relaţiilor dintre Rusia şi lumea occidentală la nivelul Războiului Rece au provocat îngrijorarea aliaţilor de la frontierele estice ale NATO. Statele baltice, România şi Polonia au cerut întărirea efectivelor Alianţei pe teritoriile lor pentru a contracara o eventuală extindere a pericolului rusesc. Pentru a transmite un mesaj de solidaritate, SUA şi Polonia au decis ca Varşovia să devină un centru al aliaţilor din fosta lume comunistă, invitându-i la discuţii şi pe şefii de stat din România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, şi Slovacia.

Un plan bine ticluit: cum a predat Crin Antonescu puterea în PNL

Renunţarea lui Crin Antonescu la statutul de prezidenţiabil pare a fi ultima etapă dintr-o strategie în cinci paşi de transfer de putere, care a mai inclus ieşirea de la guvernare, demisia din fruntea Senatului şi demisia din fruntea PNL. Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a ieşit sâmbătă într-o conferinţă de presă, anunţată cu doar două ore înainte, şi a declarat că abandonează cursa prezidenţială. Antonescu şi-a motivat gestul, scurt, invocând urgentarea procedurilor de unificare a dreptei care să nominalizeze un prezidenţiabil unic. Paradoxal este faptul că, deşi a renunţat să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat, Antonescu consideră în continuare că este cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Tot sâmbătă, Antonescu a anunţat că renunţă şi la interimatul în fruntea PNL, pe care ar fi urmat să-l asigure până la congresul partidului din 28-29 iunie. Tot sâmbătă, Antonescu a anunţat că renunţă şi la interimatul în fruntea PNL, pe care ar fi urmat să-l asigure până la congresul partidului din 28-29 iunie.

Ponta acuză o conspiratie a unor "structuri" care îl vor pe Iohannis preşedinte

Premierul Victor Ponta, fostul partener de alianţă al lui Crin Antonescu, pune sub semnul îndoielii retragerea definitivă a lui Crin Antonescu din cursa prezidenţială, precizând că sunt "structuri" care îl vor pe Klaus Iohannis preşedinte, în locul său sau al lui Crin Antonescu. "Nu ştiu dacă e definitivă această retragere (a lui Crin Antonescu, n.r.). Nimic nu este definitiv în politică. Mă uit la faptul că i s-a pregătit acest lucru. Şi nu de către noi, cei pe care era supărat în ultima perioadă, ci exact de cei pe care i-a crezut apropiaţi. A fost o chestiune lucrată şi era evident că, la un moment, ori se retrage, ori va fi retras pentru a face loc unei scheme la care se lucra demult şi s-a dat ordin pe unitate la toţi comentatorii să o sprijine", a spus Ponta, la România TV. Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu are vreo implicare, Victor Ponta a spus cu certitudine că da.

Taxa pe stâlp va fi plătită tot de populaţie

Taxa pe construcţii speciale, impusă de către Guvern prin eliminarea unor excepţii fiscale de care beneficiau companiile, va fi suportată, în final, tot de către consumatori, în special în sectorul energiei şi gazelor naturale, care sunt pieţe reglementate. Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea să crească cu 1-2%, declara, vineri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). El a mai spus că încă nu poate fi estimat impactul acestei taxe pentru că nicio societate nu a transmis până acum solicitări de recunoaştere în tarife. Totuşi, includerea acestor costuri în facturi ar putea fi implementată fie de la 1 iulie, fie de la 1 ianuarie 2015. Impozitul pe construcţiile speciale se ridică la 1,5% din valoarea activelor şi a fost introdus în urma negocierilor din toamna anului trecut cu reprezentanţii FMI şi ai CE. Aceasta se aplică asupra cablurilor şi reţelelor electrice sau de gaze, posturilor de transformare, dar şi asupra hidrocentralelor, termocentralelor sau centralei nucleare de la Cernavodă.

Ce au discutat membrii Bilderberg la întrunirea anuală de la Copenhaga

Reuniunea grupului Bilderberg, desfăşurată anul acesta la hotelul Mariott din Copenhaga, s-a încheiat duminică, 1 iunie, fără a fi lipsită de controverse. Jurnaliştii care urmăresc activitatea influentei organizaţii susţin că temele de discuţie publicate pe site-ul Bilderberg nu au făcut parte din agenda reală a evenimentului, la care au participat cei mai importante personalităţi ale lumii economice şi politice. Potrivit Russia Today, membrii Bilderberg au discutat soarta lumii în şapte puncte principale. 1. Diplomaţia nucleară şi acordul cu Iranul, aflat în curs de negocieri Clubul Bilderberg urmăreşte de mulţi ani evitarea unei posibile alianţe între Rusia, China şi Iran, în domeniul nuclear. 2. Acordul livrării de gaze naturale între Federaţia Rusă şi China. 3. Intensificarea mişcărilor naţionaliste în Europa. 4. Normele UE de reglementare a protecţiei datelor în spaţiul virtual. 5. Războiul cibernetic şi efectele sale asupra libertăţilor pe internet. 6. De la Ucraina la Siria, politica externă a lui Barack Obama. 7. Pretextul schimbărilor climatice.

PSD a renunţat la mesajul "USL trăieşte"

La ultima şedinţă a social-democraţilor s-a decis că PSD trebuie să renunţe la mesajul "USL trăieşte", după ce PNL a bătut palma cu PDL pentru un proiect comun. Astfel, bannerul cu "USL trăieşte" a fost înlocuit cu un altul, cu mesajul "Stânga îndreaptă România", folosit înainte de campania electorală pentru alegerile europarlamentare. De altfel, după o campanie la europarlamentare plină de afişe cu "USL trăieşte", după şedinţa de joi, premierul Victor Ponta a recunoscut pentru prima oară că USL nu mai trăieşte. De altfel, Ponta le-a dat liber la alianţe în teritoriu celor din organizaţii, subliniind că Antonescu e de vină pentru moartea USL.

Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei: Dacă liberalizarea la gaze eşuează, statul va trece din nou la reglementarea sectorului

Statul va putea trece din nou la re-reglementarea sectorului de gaze naturale în cazul în care liberalizarea preţului pentru producţia internă va eşua, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Putem să o re-reglementăm. Dar nu vom trage concluzia după primele cinci minute că piaţa nu funcţionează. Trebuie să vedem cum se reglează mecanismele, cum se aşează lucrurile, dar mereu rămâne o posibilitate de intervenţie prevăzută de lege", a avertizat Chiriţoiu, într-un interviu citat de Agerpres.ro. Întrebat cum va arăta piaţa gazelor e 2 iulie, a doua zi după liberalizarea sectorului, el a spus că speră să nu moară firme din această cauză şi că obiectivul instituţiei pe care o conduce este să nu existe şocuri.

CAPITAL

Jumătate din calea ferată, tăiată la fier vechi

Luni, 26 mai, ministrul transporturilor, Dan Şova primeşte "spre semnare" un document redactat de către AECOM despre care i se spune că "este normal în cadrul pregătirilor Master Planului de Transport", spun surse din industria feroviară. Aşa a ajuns pe masa Guvernului, în şedinţa din 28 mai, când s-a discutat "într-o primă lectură", Memorandumul care cuprinde măsuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României. Documentul are şi o propunere care a stârnit un mare scandal printre reprezentanţii industriei feroviare: "concentrarea pe o reţea feroviară mai restrânsă" sau, cu alte cuvinte, reţeaua naţională de cale ferată să se reducă la aproximativ 6.200 km (n.r. - 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km câţi sunt în prezent). În plus, s-a mai pus o problemă, "în aparenţă corectă": să mute subvenţiile pentru trenurile de călători pe reţeaua primară (n.r. - cei 6200 de km), statul urmând să nu mai acorde nicio subvenţie pentru serviciile de pe liniile secundare, ceea ce transformă aceste linii în linii total nesustenabile.

David Cameron a ameninţat cu ieşirea din UE dacă Juncker va prezida Comisia Europeană

Citând 'surse apropiate participanţilor' la summitul care a reunit marţea trecută, la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, revista a informat că David Cameron i-ar fi spus cancelarului german Angela Merkel, dar şi altora, că alegerea lui Juncker ar destabiliza în acest moment guvernul său, astfel încât se va vedea nevoit să devanseze organizarea referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE (pe care Cameron ar dori să-l organizeze în 2017 - n.r.), referendum care s-ar solda cel mai probabil cu refuzul britanicilor de a mai rămâne în Uniune. "Un reprezentant al anilor '80 nu poate rezolva problemele din următorii cinci ani", ar fi declarat Cameron, referindu-se la Juncker, potrivit Der Spiegel, care a difuzat sâmbătă extrase din articol.

Cea mai mare bancă elveţiană, investigată în Belgia pentru spălare de bani şi crimă organizată

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, este investigată de autorităţile elveţiene pentru acuzaţii de spălare de bani şi activităţi de crimă organizată, relatează Bloomberg. Angajaţii UBS au contactat belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, într-o perioadă de 10 ani, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia, a relatat publicaţia M... Belgique, fără să menţioneze sursa informaţiilor. UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia, potrivit publicaţiei. "Practicile de afaceri ale UBS respectă în totalitate legislaţia şi reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienţilor în scopul evitării obligaţiiloriscale" potrivit unui comunicat al băncii destinat Bloomberg News, în care se mai arată că banca nu are cunoştinţă despre vreo investigaţie preliminară legată de operaţiunile din Belgia. Revista a arătat că procuratura belgiană a început ancheta la sfârşitul anului trecut şi se bazează pe mărturii foarte detaliate.

CURENTUL

Armata va fi înzestrată de către industria românească

Prezent la un exerciţiu aviatic, realizat în comun de către piloţii români şi canadieni la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, Mircea Duşa, Ministrul Apărării Naţionale, a declarat sâmbătă că ar fi un lucru normal ca înzestrarea forţelor armate să se facă cu ajutorul industriei de apărare româneşti. "Există un proiect de lege iniţiat de Ministerul Economiei. Vom vedea în momentul în care proiectul de lege va ajunge şi la Ministerul Apărării Naţionale cum va aproba Guvernul şi după aceea Parlamentul. Sigur că ţinem la industria românească, de altfel prim-ministrul a dispus de anul trecut constituirea unui colectiv care să analizeze modul în care se poate repune pe picioare industria de apărare românească şi credem că trebuie să găsim acele soluţii şi posibilităţi ca industria din domeniul apărării să aibă comenzi". De asemenea, ministrul a reamintit că, în urmă cu două săptămâni, în şedinţa de guvern, s-a stabilit ca acele societăţi care fac producţie pentru industria de apărare să beneficieze de o anulare a datoriilor.

CURIERUL NATIONAL

ASF stă pe un munte de bani

Bugetul autorităţii este de cinci ori mai mare decât al ANRMAP şi cu 34% mai mare decât al ANRE. Anul trecut, numai din taxa de funcţionare aplicată asigurătorilor, reasigurătorilor şi brokerilor şi din contribuţia pentru monitorizarea pieţei RCA a colectat 109,79 mil. lei. Din această sumă, 58,06 mil. lei constituie fondul de garantare, 24,87 mil. lei taxa de funcţionare percepută asigurătorilor şi 2,18 mil. lei cea a brokerilor. Bugetul uriaş, obţinut din contribuţiile aferente veniturilor obţinute de asigurători şi de brokerii de asigurări, nu a fost suficient în anii trecuţi pentru a-i determina pe responsabilii de asigurări să fie corecţi, dovadă în acest sens stând multitudinea de acuzaţii aduse acestora de procurorii anticorupţie şi, nu în ultimul rând, de asiguraţi.

Va putea plăti populaţia mai puţin pe gaz şi electricitate?

Şeful ANRE spune că majorarea de 5% până în octombrie ar putea fi redusă dacă România va importa mai puţin gaz rusesc. Modificarea modului de impozitare a construcţiilor speciale ar putea micşora facturile la energie electrică, estimate a creşte cu 1 - 2 procente din cauza taxei de stâlp. Consumatorii casnici ar putea plăti mai puţin pentru energie, fie că este vorba despre gaze naturale, fie despre energia electrică, dacă autorităţile de la Bucureşti ar lua măsurile necesare, reducând importurile de gaze ruseşti şi diminuând sau eliminând "taxa pe stâlp". Concluzia reiese din afirmaţiile făcute de oficialii din Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Energiei (ANRE) şi ai Departamentului pentru Energie, în cadrul unui seminar de specialitate, reprezentantul primei autorităţi arătând că, în caz contrar gazele se vor scumpi cu 5% până în octombrie, în două tranşe - 2% la 1 iulie şi 3% la 1 octombrie.

Păgubiţii de la Harinvest au fost la Bucureşti pentru o audienţă şi s-au ales cu o şuetă

Un număr de şase persoane care au fost păgubite de furturile de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest au fost la Bucureşti joia trecută pentru o audienţă pe care o solicitaseră Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ne-am întâlnit după respectiva întrevedere cu trei dintre victime, iar acestea şi-au exprimat nemulţumirea faţă de rezultatul discuţiilor despre care spun că au fost "pe lângă lege", considerând că întrebările lor au rămas fără răspunsuri. "Nu a fost, de fapt, o audienţă", ne-a declarat unul dintre interlocutori, argumentând că persoanele din cadrul ASF cu care s-au întâlnit au afirmat că nu au putere de decizie. Ei au solicitat o întrevedere cu noul preşedinte al Autorităţii, Mişu Negriţoiu.

2014 nu va fi un an mai bun pentru piaţa de publicitate din România

Anul trecut, piaţa a cunoscut un avans infim, ajungând la 305 milioane de euro, după ce, în 2012, în toate canalele s-au cheltuit 302 mil. euro pe publicitate. Pentru acest an, avansul va fi şi mai timid, estimările anunţând cheltuieli totale de 306 milioane de euro. Ca şi în anii anteriori, TV-ul este principalul canal de distribuţie a reclamelor, urmat de Internet. Piaţa media a rămas blocată în ultimii doi ani, iar 2014 pare să nu fie un an ieşit din comun, mai mult "tendinţa" de stagnare a cheltuielilor pe publicitate marcând un an de "consolidare". Potrivit unui studiu realizat de agenţia de strategie şi investiţii media, Initiative Media, piaţa locală de publicitate se va menţine în ritmul ultimilor doi ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Kovesi, despre atacul baronilor la adresa DNA: Cu cât este supărarea mai mare, cu atât înseamnă că ne facem treaba mai bine

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata jurnalistei Sorina Matei, la "Actualitatea Românească" de pe B1 TV. Kovesi a vorbit despre modul în care încalcă legea baronii locali şi despre atacul acestora la adresa DNA. "Baronii se gândesc că nu pot fi prinşi, că sunt mai inventivi sau mai deştepţi decât procurorii", a declarat Laura Codruţa Kovesi, subliniind că declaraţiile politicienilor sunt o ameninţare reală pentru stabilitatea şi independenţa instituţiei

Săptămână crucială pentru Oltchim

Investitorii interesaţi de preluarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea au termen până vineri, 6 iunie 2014, să depună ofertele. Până atunci, administratorul judiciar, alături de alţi reprezentanţi ai Oltchim se află într-o vizită în China, pentru a negocia obţinerea unei linii de finanţare. Banii vor fi folosiţi pentru asigurarea capitalului de lucru, au declarat pentru EVZ surse apropiate de negocieri. "Dacă investitorii chinezi vor fi dispuşi să finanţeze activitatea curentă a combinatului, există mari şanse să depună şi oferta de preluare, până pe 6 iunie", au precizat sursele citate. Dacă statul va reuşi să vândă combinatul luna aceasta, din banii încasaţi vor fi plătite şi salariile compensatorii celor aproximativ 1.000 de foşti angajaţi, disponibilizaţi anul trecut.

Ce capcane îţi întind băncile dacă ai venituri din drepturi de autor

Persoanele care încasează venituri din drepturi de autor au şanse mai mici să obţină credite de nevoi personale atât de mari pe cât şi-ar dori, comparativ cu cei care au contracte de muncă. Dacă există diferenţe semnificative între sumele încasate de la o lună la alta, băncile ar putea ţine cont doar de cele mai mici dintre ele. "Băncile iau în calcul, de regulă, cea mai mică sumă, ca medie pe 6-12 luni. De altfel, gradul de îndatorare acceptat este mai mare în cazul celor cu contracte de muncă, mai ales dacă vorbim de angajaţi din multinaţionale, care ocupă funcţii de conducere. În cazul lor, se poate merge până la 60%, dar pe drepturi de autor maximul este de 30-40%", a declarat pentru EVZ analistul bancar Dragoş Cabat. Astfel, pentru un venit net de 2.000 de lei, rata lunară poate fi de cel mult 1.200 de lei în cazul veniturilor din contract de muncă, şi de numai 600 de lei pentru cei care au contract de drepturi de autor.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Diaconu: "Nu-mi imaginez deloc că bătălia cu sistemul lui Băsescu s-a terminat"

"Te-a eliminat şi îşi fac treburile. ăsta e sistemul băsist. Nu e numai o institutie. Sunt oameni -cheie, asezaţi în mai multe puncte, în anumite instituţii. Nu instituţiile în sine, nu. Eu nu am ceva cu instituţiile, că şi asta mi s-a spus, de la oameni din vârf. Eu asta acuz, nimic altceva. Eu nu am nimic cu instituţiile. Respect instituţiile. Iar în problema cu ANI, eu am vrut să ajung în faţa Justiţiei. Eu nu neg tot sistemul, cu Justiţie, cu sistemul politic. Nu, sistemul băsist, care funcţionează până într-un punct. Până ajungi în faţa justiţiei, pâna atunci te termină. Şi a terminat oameni după oameni, cariere după cariere. I-a terminat, i-a scos din sistem, a depopulat guverne, a distrus. Şi nu de ieri, de azi, tot o face. Când ajungi în instanţă, mult mai târziu, e degeaba. Te-a eliminat şi îşi fac treburile. ăsta e sistemul băsist."

Sondaj Avangarde, Ponta - 56%, Iohannis - 44%, în turul II al prezidenţialelor

Conform unui sondaj de opinie AVANGARDE, prezentat în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire", la Antena 3, în cadrul unei confruntări electorale în cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în toamnă, premierul Victor Ponta s-ar impune, cu 56% din preferinţele electoratului, în faţa lui Klaus Iohannis, care ar obţine numai 44% din voturi. Sondajul a fost efectuat în 30-31 mai 2014, pe un eşantion reprezentativ.

NATIONAL

Razvan Burleanu il leaga pe "Nasul" Mircea Sandu!

Intangibilul "Nas" Mircea Sandu pare sa isi fi facut total gresit calculele atunci cand si-a inchipuit ca il va "supune" pe imberbul sau urmas. Astfel ca se poate sa se fi hazardat amenintandu-l pe Razvan Burleanu ca il va debarca fara probleme, la ce influenta are inca printre greii fotbalului autohton, daca nu respecta regulile jocului dupa care s-a calauzit FRF-ul in ultimele doua decenii si jumatate. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, procurorii au intrat recent in posesia unor documente de-a dreptul incendiare, care erau bine dosite in sertarele din "casa fotbalului". Si care l-ar putea infunda definitiv pe Mircea Sandu, efectul de domino urmand sa-i loveasca si pe alti apropiati ai acestuia, printre care si sotia sa Lise.

Crin se retrage in ierbarul politic

Crin Antonescu, prezidentiabilul cu cele mai vechi state de serviciu in domeniu, renunta la lupta pentru Cotroceni pentru a favoriza desemnarea urgenta a unui candidat acceptat de toata dreapta. Mai mult, Antonescu a anuntat ca renunta la conducerea, fie si interimara, a PNL. In timp ce liberalii rumegau stupefiati stirea, Klaus Iohannis a dat dovada de o viteza de reactie surprinzatoare, asta daca nu ar fi evident ca retragerea lui Antonescu ii netezeste lui intrarea in cursa pentru Cotroceni. "Astazi am vazut un gest al unui mare om politic: Crin Antonescu. Am asistat la un gest unic, in ultimii 24 de ani, facut de un om politic cu o pozitie foarte puternica, foarte bine plasat, care a renuntat la toate acestea pentru a intari partidul", a apreciat primarul Sibiului, intr-un comunicat.

PUTEREA

Antonescu, retragere sau strategie la sacrificiu

Decizia lui Crin Antonescu de a renunţa la candidatura pentru Preşedinţia României a provocat o mare surpriză în lumea politică din ţara noastră, chiar şi în rândul unor lideri liberali. Decizia liderului PNL este una în premieră în politica românească, deoarece nu s-a mai întâmplat niciodată, după 1989, ca un şef de partid să demisioneze în urma unui eşec electoral, fie el şi europarlamentar, şi să se retragă din cursa pentru Cotroceni doar ca să favorizeze negocierile de unificare a Dreptei şi de stabilire a candidatului unic. Cu aceeaşi ocazie, Crin Antonescu a anunţat că renunţă şi la interimatul de la conducerea partidului său, iar de luni îi roagă pe colegii săi din Biroul Politic Central "să preia efectiv" atribuţiile pe care le avea ca preşedinte, până când congresul extraordinar care va avea loc pe 28-29 iunie, să stabilească un nou şef al PNL.

Preşedintele Băsescu a avut un oaspete regal: Prinţul Charles la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului Marii Britanii, căruia i-a mulţumit pentru prietenia pe care a arătat-o României, discuţiile referindu-se şi la importanţa arătată de preşedinte combaterii corupţiei. Întâlnirea a avut loc fără prezenţa presei, Administraţia Prezidenţială transmiţând un comunicat referitor la acest eveniment precum şi poze cu primirea Prinţului Charles de către şeful statului. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezindenţiale, preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit Prinţului Charles pentru "vizită şi pentru prietenia pe care a arătat-o, în toţi aceşti ani, României şi poporului român". La rândul său, Prinţul de Wales a ţinut să aprecieze "căldura cu care îl primeşte, de fiecare dată, poporul român".

Petrescu a tăiat 500.000 de euro din indemnizaţiile de la CEC şi EximBank

Calitatea de membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) la cele două bănci de stat, CEC şi EximBank, nu mai este rentabilă. Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a limitat indemnizaţiile plătite reprezentanţilor instituţiei în AGA de la CEC Bank şi de la EximBank la câte o şedinţă pe an. Astfel, ministrul a făcut o economie de aproximativ jumătate de milion de euro. Reprezentanţii statului în AGA de la cele două bănci primeau pentru fiecare şedinţă o indemnizaţie echivalentă cu 25% din remuneraţia preşedintelui instituţiei de credit, iar de regulă se convoca AGA aproape în fiecare lună.

ROMANIA LIBERA

Şcolile româneşti din Transnistria, asediate de KGB la ceremonia încheierii anului de învăţământ

Şcolile româneşti din Transnistria au fost supuse unei adevărate stări de asediu cu ocazia ceremoniilor legate de încheierea actualului an de învăţământ, care au avut loc vineri, 30 mai. Directorii acestor instituţii au fost avertizaţi de structurile de forţă ale regimului separatist să nu se intoneze imnul de stat al Republicii Moldova şi nici să fie arborat tricolorul. Serbarea copiilor a fost flancată de numeroase detaşamente ale miliţiei şi KBG-ului din stânga Nistrului.

Se poate legaliza consumul de marijuana în România?

România nu permite folosirea drogurilor uşoare în scopuri medicale, deşi specialiştii cred că aceste substanţe sunt necesare pentru tratarea unor afecţiuni. În România nu se desfăşoară cercetări medicale pentru stabilirea efectului terapeutic al marijuanei şi nici nu există dezbateri pentru eventuala legalizare a unor forme de consum, aşa cum se întâmplă peste hotare. Specialiştii în medicină şi cei de la Direcţia Naţională Antidrog se află pe poziţii opuse în ceea ce priveşte folosirea marijuanei (realizată din planta de canabis) în terapia medicală. Pentru a decide în această chestiune controversată, dar şi pentru a diminua pedepsele în cazul consumului de droguri uşoare, în Occident populaţia a fost chemată să-şi exprime un punct de vedere. Chiar şi la urne.

Constanţa, portul epavelor

25 de nave cu probleme au fost descoperite în urma unor controale. Din trei nave care acostează în porturile româneşti, două au probleme. Aceasta este concluzia care poate fi desprinsă în urma campaniei de verificare demarată de autorităţile portuare şi sindicalişti. Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, coordonator al acestor verificări în ţara noastră, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că au fost verificate 38 de nave aflate în această săptămână în porturile Constanţa, Constanţa Sud - Agigea şi Midia, iar 25 dintre acestea au primit avertisment. Printre neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale s-au numărat lipsa contractelor colective de muncă, salarii sub limita legală acceptată la nivel internaţional, lipsa certificatelor de asigurare în trei cazuri şi întârzierea la plata salariilor de peste două luni în alte trei cazuri.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii au liber să scoată din bilanţuri neperformantele recunoscute ca pierdere

Credite neperformante de 6 mld. lei (1,3 mld. euro) care au fost integral provizionate şi de la care nu mai există aşteptări rezonabile de recuperare vor putea fi scoase în ur­mătoarele luni din bilanţurile băn­cilor în urma declanşării de către BNR a planului de acţiuni pentru reducerea pon­derii neperformantelor din sistemul bancar, agreat cu FMI şi Comisia Europeană. "Sunt credite pentru care băncile şi-au asumat practic pierderea, speranţă de a le mai recupera nu există, aşa că n-au de ce să le mai ţină în bilanţ. Le-am recomandat să le scoată", spune Nico­lae Cinteză, directorul Direcţiei supraveghere din BNR. Acesta va fi primul pas dintr-un plan de măsuri prin care sistemul bancar să scape de percepţia negativă pe care o are în exterior din cauza ratei foarte mari a neperformantelor privite la modul singular, fără a ţine cont de acoperirea cu provizioane în proporţie de 68% pe IFRS.

Electrica, cel mai mare distribuitor de energie, valorează 3,6 mld. lei

Electrica, operatorul care alimentează cu energie Tran­silvania şi nordul Munteniei, are o valoare estimată de 3,6 miliarde de lei (818 mil. euro), aplicând media multiplilor la care se tranzacţionează pe bursă companii similiare din Europa la profitul brut operaţional de 749 mil. lei obţinut în 2013, potrivit calculelor ZF. Astfel, oferta publică de vânzare a 51% din acţiuni, pe care compania se pregăteşte să o lanseze în paralel pe bursele de la Bucureşti şi Londra, ar valora 1,83 miliarde de lei (416 mil. euro). Nu există estimări oficiale cu privire la cât valorează compania. Însă Gabriel Dumitraşcu, directorul direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, cel care coordonează privatizarea Electrica din partea statului, a declarat recent pentru ZF că se aşteaptă ca oferta Elec­trica să fie mai mare decât oferta derulată de Romgaz, care a strâns 390 milioane de euro de la investitori în toamna anului trecut.

Săptămâna BCE: piaţa crede că dobânzile la depozite vor fi duse în premieră sub zero

Numeroşi analişti anticipează că în şedinţa de joi Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce cu 10-15 puncte procentuale dobânda de politică monetară, aflată acum la minimul record de 0,25%, şi va duce dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale sub 0%, probabil la -0,1%, pentru prima dată în istoria instituţiei. Pieţele financiare sunt încântate de perspectiva banilor ieftini şi ar reacţiona puternic dacă banca centrală a zonei euro nu face joi paşii aşteptaţi, atenţionează agenţia Thomson Reuters. Oficialii de la Frankfurt nu au făcut până acum nimic să descurajeze aşteptările investitorilor. În Europa doar băncile centrale ale Suediei şi Danemarcei au introdus dobânzi negative pentru depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4568
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2532
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9252
Gram de aur (XAU)Gram de aur373.3536

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb